Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2020

ΑΔΕΙΑΝΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤAΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Απογοήτευσε για άλλα μια φορά η μείζων μειοψηφία κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας. Κρύφτηκε πίσω από γενικότητες, επαναλαμβανόμενα κλισέ, για να δικαιολογήσει την αρνητική της ψήφο, γιατί δεν είχε προτάσεις. Είχε όμως διχαστικό λόγο. Κι αυτό φάνηκε σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να ξεκινήσουμε από την συζήτηση για την μεταλιγνιτική περίοδο που ο συνδυασμός «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» μόλις μπόρεσε να ψελλίσει μία προτασούλα. Το ολοκληρωμένο σχέδιο για τον συνδυασμό του κ. Κωνσταντινίδη είναι μακρινό όνειρο.
Για το μεταναστευτικό προσφυγικό η αρνητική τους στάση έσπασε κόκκαλα. Μισαλλοδοξία, ρατσισμός, ξενοφοβία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των ομιλιών τους, καταλήγοντας στο «η αποδοχή εκ μέρους μας (εννοεί πρόσφυγες) μέσα σε αυτό το θολό τοπίο θα είναι αυτοχειρία»!!! Και βέβαια με αστείες δικαιολογίες, ότι θα μας πάρουν τις δουλειές, θα αυξήσουν επικίνδυνα την εγκληματικότητα, την ανεργία, θα μας αλλοιώσουν τα ελληνοχριστιανικά μας ιδεώδη, το πολιτισμό μας, πως θα χάσουμε τα χαρακτηριστικά μας ως Έλληνες και άλλες τέτοιες φοβικές αηδίες, ξεχνώντας πως αυτός ο λαός έμεινε σκλαβωμένος στους Τούρκους πάνω από 400 χρόνια,  άντεξε και παρέμεινε αναλλοίωτος.   
Η αντιφατικότητα και η προχειρότητα είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής τους. Ψέξανε τον κ. Δήμαρχο γιατί δεν έφερε το μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα νωρίτερα για συζήτηση στο ΔΣ. Όμως πέρασε ένας μήνας από την συνεδρίαση κι ενώ είχαν συμφωνήσει να καταθέσουν άμεσα τις προτάσεις τους, αυτό δεν το έκαναν μέχρι σήμερα. Τόση ήταν η πρεμούρα τους για το συγκεκριμένο θέμα!!!
 Για τον προϋπολογισμό επαναλάβανε την ίδια επωδό πως έρχεται για συζήτηση στο ΔΣ καθυστερημένα.
Δεν κρατήσανε ούτε τα προσχήματα. Δεν περιμένανε ούτε τις επεξηγήσεις στα διάφορα ερωτήματα τους και από την αρχή δηλώσανε ότι θα τον καταψηφίσουν.
Μας είπαν ότι το 93% του τεχνικού προγράμματος είναι συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή ότι είναι σε εξέλιξη από τον προηγούμενο χρόνο, που σημαίνει ότι ο κ. Μπαρδάκας που είναι από «μεταγραφή» στον συνδυασμό ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ήταν σημαίνον στέλεχος του πρώην Δημάρχου Γιάννη Βοσκόπουλου. Τότε υπερψήφισε αυτό το 93% των συνεχιζόμενων έργων. Επειδή όμως τώρα άλλαξε πουκάμισο και φόρεσε αυτό της παράταξης του κ. Κωνσταντινίδη το καταψήφισε. Ας μας πει ο κ. Μπαρδάκας πότε ήταν συνεπής με τον εαυτό του και τους συνδημότες του τότε ή τώρα;
Εκεί που η μείζων μειοψηφία «έχασε την μπάλα» ήταν στην κατάθεση προτάσεων για τον προϋπολογισμό. Τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και ο ΔΣ κ. Χατζητιμοθέου επεσήμαναν την αντιπολιτευτική τους απραξία. Κι ενώ είχαν την δυνατότητα από τον νόμο να καταθέσουν προτάσεις για τον προϋπολογισμό δεν το έκαναν ούτε στη συζήτηση του στην οικονομική επιτροπή ούτε και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η αμηχανία και η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε ο κ. Κωνσταντινίδης φαίνεται από την απάντηση του. Μια απάντηση που δείχνει πως βλέπει η μείζων μειοψηφία την συνεργασία της με την συμπολίτευση και την προκοπή του Δήμου. Είπε λοιπόν ο κ. Κωνσταντινίδης ότι «ξέρουμε τα δικαιώματα μας και θα τα ασκήσουμε στο χρόνο που εμείς θέλουμε. Ως τότε θα λέμε τι δεν κάνετε.  Δεν θα σας ανοίξουμε τα μάτια». Αυτή είναι η νοοτροπία της μείζονος αντιπολίτευσης κι έτσι αντιλαμβάνεται την συνεργασία και τον ρόλο της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όταν θέλουν μας λέει ο κ. Κωνσταντινίδης θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και όχι όταν πρέπει. Μήπως θα περιμένουμε την προεκλογική περίοδο για να δούμε τις προτάσεις του κ. Κωνσταντινίδη; Αλλά εκλογές θα γίνουν μετά από 4 χρόνια και μέχρι τότε θα κυλήσει πολύ νερό στον συνδυασμό του.
Άλλωστε την τακτική αυτή του συνδυασμού ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ την είδαμε και στη συζήτηση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Μάταια περίμενε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τις προτάσεις τους επί ένα μήνα. Δεν τις έστειλαν γιατί απλούστατα δεν είχαν. Όπως δεν έχουν επεξεργασμένες προτάσεις και για τον προϋπολογισμό. Κι ύστερα κατηγορούν την συμπολίτευση για καθυστερήσεις.
Μήπως το ίδιο δεν έγινε και στην ειδική συνεδρίαση για την μεταλιγνιτική περίοδο; Δεκαεννιά προτάσεις ο Δήμαρχος Βασίλης Γιαννάκης μόνο μία ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Στάθης Κωνσταντινίδης.
Είναι όμως πρωταθλητές στην φτηνή κι άχαρη κριτική για καθυστερήσεις, στην έλλειψη προτάσεων, στην παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου  φωνασκούντες και παρεμβαίνοντες κατά το δοκούν. Κι αυτή είναι μια αδιέξοδη τακτική. Αυτό το επίπεδο πρέπει να αλλάξουν, όπως  επεσήμανε κι ο Δήμαρχος, αν θέλουν να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία και να έχουν μέλλον.
Γι’ αυτό λέμε ότι είναι αδειανό πουκάμισο η πολιτική στάση της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου