Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019

Η ΔΕΔΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


 Με επιστολή-απάντηση της  η ΔΕΔΑ δίνει διευκρινίσεις για την θέση της σ’ ότι αφορά την σύνδεση της τηλεθέρμανσης Φλώρινας με το φυσικό αέριο. «Η πόλη της Φλώρινας βρίσκεται είναι εντός των σχεδίων της ΔΕΔΑ», σύμφωνα με την απάντηση της.
Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τις διευκρινίσεις που δίνετε  και αφορούν το δημοσίευμα μας με τίτλο «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ
ΠΛΑΝΑ ΤΗΣ ΔΕΔΑ Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ».
Χαιρόμαστε που η τηλεθέρμανση Φλώρινας σας ενδιαφέρει και  «ότι η πόλη της Φλώρινας είναι εντός των σχεδίων της ΔΕΔΑ».
Το δικό μας συμπέρασμα δεν βγήκε τυχαία αλλά είναι αποτέλεσμα των όσων σιβυλλικά είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Τσάκας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, απαντώντας σε ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Στρατάκη.
Ο κ. Στρατάκης ρώτησε «…πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας που βρίσκεται υπό κατασκευήν, αν μπορεί και αν υπάρχει…».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Τσάκας  καταλήγοντας είπε  «δεν μπορώ να σας απαντήσω πως ακριβώς θα συνδυαστεί». Και αν αυτό συνδυαστεί με την  «ειδική συνθήκη»  ότι η τηλεθέρμανση κατασκευάζεται από ιδιώτη και με το  « ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι είναι για μας (ΔΕΔΑ) το πιο απομακρυσμένο σημείο», εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι δεν βρίσκεται στα πλάνα της ΔΕΔΑ.
Η επιστολή σας δίνει διευκρινίσεις στα όσα αόριστα είπε ο κ. Τσάκας στο περιφερειακό συμβούλιο και αποσαφηνίζεται η θέση της ΔΕΔΑ , η οποία βέβαια βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση.
Σε μια περίοδο όπου στη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία ανατρέπονται τα πάντα λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, ο ευθύς λόγος είναι περισσότερο αναγκαίος από κάθε άλλη φορά. Κι εμείς αυτό θέλουμε, σταράτα λόγια, καθαρές κουβέντες.
Τέλος καλό όλα καλά.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης


Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ  ΣΤΡΑΤΑΚΗ-ΤΣΑΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: κε Τσάκα είναι σαφές και τεκμηριωμένο τεχνοκρατικά ότι ο άξονας Πτολεμαΐδας Κοζάνης Φλώρινας δεν είχε ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο και προφανώς και για το φυσικό αέριο γιατί οι καταναλώσεις θα ήταν περιορισμένες.
Όμως τώρα δημιουργείται μια νέα κατάσταση και μέσα σ’ αυτή θα ήθελα να ρωτήσω κατ αρχάς, επικαλούμενος την τεχνοκρατική σας συγκρότηση, πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας που βρίσκεται υπό κατασκευήν, αν μπορεί και αν υπάρχει, και μια προσέγγιση στο θέμα της Πτολεμαΐδας η οποία από το 2021 μέχρι το 2023 που θα λειτουργήσει η 5η μονάδα έχει κενό. Η Κοζάνη μέχρι το 2023 μπορεί να προγραμματίσει κάποια πράγματα.
ΤΣΑΚΑΣ:Η περίπτωση της Φλώρινας για να σας είμαι ειλικρινής, γιατί αυτή η κουβέντα έχει ξεκινήσει τον τελευταίο ένα ενάμιση μήνα, δεν την έχουμε γιατί έχει την  ιδιαιτερότητα  την υπό κατασκευή, αν δεν κάνω λάθος εκεί με το δίκτυο.
Δεν την έχουμε δει συνδυαστικά με το υπάρχον έργο. Λέω ένα παράδειγμα. Εγώ θα μπορούσα να σας πω υπό άλλες συνθήκες ότι αν δεν υπήρχε θα σας έλεγα να πάμε εμείς να σκάψουμε δίκτυο. Από τη στιγμή που υπάρχει έργο σε υλοποίηση είναι μια παράμετρος που πρέπει να αξιολογηθεί ιδιαίτερα. Είναι πραγματικά ειδική συνθήκη αυτή που περιγράψατε. Δηλαδή η ολοκλήρωση από μεριάς ιδιώτη που υλοποιεί την  τηλεθέρμανση η δικιά μας εμπλοκή. Κι επίσης έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι είναι για μας το πιο απομακρυσμένο σημείο.
Αυτά ξέρετε εδώ στην περίπτωση σας δεν τα βάζουμε ακριβώς στη ζυγαριά. Δηλαδή υπερισχύει το κοινωνικό του οικονομικού. Αν μου λέγατε το ίδιο για την Χαλκίδα θα σας έλεγα ότι κινούμαστε πιο πολύ οικονομικά γιατί εκεί η κατανάλωση δεν είναι στατιστικές.
Άρα εκεί πέρα δεν μπορώ να σας απαντήσω πως ακριβώς θα συνδυαστεί.
Η Πτολεμαΐδα είναι άλλη περίπτωση πολύ πιο ώριμη και τεχνικά πιο εύκολη για μας.


ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΗΣ ΔΕΔΑ Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Τους σχεδιασμούς και το πλάνο της ΔΕΔΑ για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας  ζήτησε να μάθει ο περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ» Γιάννης Στρατάκης από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου) κ. Τσάκα, στην συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου της 16.12.2019.

Η απάντηση του ήταν απογοητευτική για εμάς. Είπε ορθά κοφτά ότι η περιοχή της Φλώρινας είναι η πλέον απομακρυσμένη, κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει στα πλάνα της εταιρίας. Μάλιστα επεσήμανε ότι μόλις τον τελευταίο  ενάμιση μήνα άρχισε να συζητιέται η υπόθεση φυσικού αερίου για την Φλώρινα. Δήλωσε  δε ότι δεν ξέρει πως μπορεί να συνδεθεί η τηλεθέρμανση Φλώρινας με το φυσικό αέριο.
Και το συμπέρασμα είναι όπως τόνισε και ο κ. Στρατάκης  «άμεση ενεργοποίηση του Δήμου, αν  θέλουμε να σωθεί το έργο της Τηλεθέρμανσης, αφού βεβαίως καταλήξουμε στη λύση που θέλουμε, με γνώμονα τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΔΑ
Με αφορμή δημοσίευμα στο σάιτ parathrhthsflorina.gr σήμερα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, υπό τον τίτλο «Δεν είναι στα πλάνα της ΔΕΔΑ η τηλεθέρμανση Φλώρινας», η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Α.Ε. αποσαφηνίζει, με σκοπό την ορθή ενημέρωση των πολιτών, τα ακόλουθα:
     • Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας στην απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου, Γιάννη Στρατάκη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας στις 16/12/19, ουδέποτε είπε ότι η περιοχή της Φλώρινας «δεν υπάρχει στα πλάνα της εταιρείας», όπως αναληθώς αναφέρεται στο δημοσίευμα.
     • Ο κ. Τσάκας υπογράμμισε ότι η περίπτωση της Φλώρινας είναι ειδική, κάτι που άλλωστε επεσήμανε και ο ίδιος ο ερωτών, διότι το δίκτυο της τηλεθέρμανσης είναι υπό ανάπτυξη από ιδιώτη. Για τον λόγο αυτόν, το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή ώστε το αποτέλεσμα να είναι προς όφελος των πολιτών.
     • Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ σημείωσε στην απάντησή του ότι, ακόμα κι αν δεν υπήρχε υπό κατασκευή δίκτυο τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα, θα έπρεπε η ΔΕΔΑ να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Τόνισε δε, ότι ειδικά στην περίπτωση της Φλώρινας η ΔΕΔΑ δρα με κοινωνικά κριτήρια και όχι με οικονομικά.

Αντίθετα με το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το δημοσίευμα, από τα ανωτέρω γίνεται ξεκάθαρο ότι η πόλη της Φλώρινας είναι εντός των σχεδίων της ΔΕΔΑ.
Για την αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων και την ορθή ενημέρωση των πολιτών, παρακαλούμε για τη δημοσίευση του περιεχομένου της παρούσας επιστολής. Επίσης, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας αναφορικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, παρακαλείσθε να επικοινωνείτε με το γραφείο Τύπου της εταιρείας (ch.kalimeri@deda.gr, τηλ.: 2162000440).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου