Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΟΥ ΠΔΜ

Με την συμμετοχή των δύο βουλευτών του Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Φλώρινας, του Δημάρχου Φλώρινας και των πρυτανικών αρχών , πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις 7.11. για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τμήματα
του ΠΔΜ που λειτουργούν στη Φλώρινα.


Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιαννάκης πρότεινε το τμήμα δημιουργικής γραφής να γίνει στη Φλώρινα και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει αίτημα στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο επιστροφής της έκτασης  των 180 στρεμμάτων που είχαν δοθεί  το 2005 και απόδοσης τους στο ΠΔΜ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κιοσές επεσήμανε ότι «η  παρουσία του Πανεπιστημίου στην πόλη της Φλώρινας για την τοπική κοινωνία και γενικά για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας συμβάλλει θετικά σε όλους τους τομείς, είτε αυτός είναι κοινωνικός, πολιτιστικός, πολιτισμικός, οικονομικός». 
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου κ. Θεοδουλίδης  διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν λειτουργικά προβλήματα από ενδεχόμενες μετακινήσεις καθηγητών από την Φλώρινα στην Κοζάνη.
Όσο για το τμήμα δημιουργικής γραφής είπε ότι θα εξεταστεί στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2020.
Ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας κ. Αντωνιάδης δεσμεύτηκε να βρει πηγές χρηματοδότησης του πανεπιστημίου   και δήλωσε ότι  «το σημαντικό είναι ότι δώσαμε το στίγμα και προς την κοινωνία της Φλώρινας και προς τον πρύτανη και την ακαδημαϊκή κοινότητα, ότι μας ενδιαφέρει το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο είναι μία πηγή πλούτου και πνευματικού και κοινωνικού και δευτερευόντως οικονομικού.  Είναι ένα διαμάντι, ένα στολίδι είναι συνυφασμένο με την ταυτότητα του Φλωρινιώτη ο οποίος από το 1940 έχει μεγαλώσει έχοντας δίπλα του το πανεπιστήμιο. 
Δεσμεύομαι ως  κυβερνητικός βουλευτής  να βρω πηγές για να χρηματοδοτηθούν, γιατί θα αναδείξουν έτι περαιτέρω το πανεπιστήμιο με τον ανάλογο σκοπό». 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας  κα Πέρκα τόνισε πως  « εμείς δεν πρέπει να σχεδιάζουμε για το αύριο μόνο αλλά μελλοντικά   και κυρίως λέω πάλι ότι ήταν πάρα πολύ ωραία και παραγωγική αυτή η κουβέντα και αν συνεχίσουμε έτσι θα γίνει κάτι πολύ καλό για τον τόπο».ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Δήμαρχος Φλώρινας
Συμμετείχαμε σε μία ουσιώδη και εποικοδομητική συζήτηση εδώ στο πανεπιστήμιο σε ότι έχει να κάνει με την ενημέρωσή μας με τα τρέχοντα ζητήματα που το απασχολούν αλλά και γενικότερα την σύνδεση του με την τοπική μας κοινωνία.
 Ως Δήμος αναγνωρίζοντας ότι το πανεπιστήμιο είναι ο μεγαλύτερος παραγωγικός οργανισμός της περιοχής που έχει προσφέρει και ποιοτικά και ποσοτικά δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια ανάδειξης του. Έτσι μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεσμευτήκαμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση επιστροφής των 180 στρεμμάτων που είχαν παραχωρηθεί το 2005 ή 2006 στο ΑΠΘ να γίνουν εκεί πέρα καινούργιες  σχολές. 
 ΚΙΟΣΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας
 Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση,  ανταλλαγή απόψεων και ακούγοντας τους εκπροσώπους όλων αυτών των φορέων και  βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα.  Εκείνο το οποίο είναι θετικό πάνω από όλα είναι η κοινή προσπάθεια όλων μας για την περαιτέρω βοήθεια της εξέλιξης του Πανεπιστημίου στην πόλη της Φλώρινας, την εδραίωση των ήδη υπαρχουσών σχολών  και τη δημιουργία όλων αυτών των υποδομών καθώς και για την επίλυση των προβλημάτων που σας ανέφερα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην πόλη της Φλώρινας.
 Νομίζω ήταν θετικότατη και από όλους ακούστηκαν οι απόψεις υπήρξαν κάποιες μικρές διαφωνίες αλλά πιστεύω και θα βρεθούμε καλύτερα και για το πανεπιστήμιο και για την τοπική κοινωνία γιατί θεωρούμε δεδομένο και σημαντικό
 Η παρουσία του Πανεπιστημίου στην πόλη της Φλώρινας για την τοπική κοινωνία και γενικά για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας συμβάλλει θετικά σε όλους τους τομείς, είτε αυτός είναι κοινωνικός, πολιτιστικός, πολιτισμικός, οικονομικός.  
 Ασφαλώς και έχει και την διάσταση Οικονομικών παραμέτρων η παρουσία του πανεπιστημίου και όλα αυτά τα βλέπουν μέσα από μία θετική αντίληψη.
 ΕΡΩΤΗΣΗ: σε ποια ζητήματα διαφωνήσατε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η διαφωνία μας εστιάζεται στο πώς θα γίνει η χρήση κάποιων μέσων ή ποιος θα χρηματοδοτήσει. Δεν υπάρχει αντίθετη άποψη σε κάτι διαφορετικό.
Η κοινή συνισταμένη όλων αυτών ήταν ότι χρειάζεται τη βοήθεια όλων το πανεπιστήμιο.
ΘΕΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ,  ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΔΜ
Ήταν μία πολύ χρήσιμη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα για το κτιριολογικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου, ζητήματα φοιτητικής μέριμνας. Ξεκαθάρισαν  κάποια πράγματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ(Τριανταφυλλίδης): Η πρόταση του δημάρχου να γίνει  τμήμα δημιουργικής γραφής στη Φλώρινα, σας βρίσκει σύμφωνο;
ΠΡΥΤΑΝΗΣ:  Υπάρχει χρόνος μέχρι τα μέσα στο Απριλίου του 2020, οπότε θα κατατεθούν οι  προτάσεις του πανεπιστημίου.  
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, βουλευτής ΝΔ Φλώρινας
Σήμερα είχαμε μία εξαιρετική συνάντηση και λέω ότι δεν έγινε απλώς βήμα έγινε άλμα.  Γιατί το πιο βασικό είναι ότι έχουμε  αποτέλεσμα. Στέλνουμε το μήνυμα στους συμπολίτες μας ότι είμαστε αποφασισμένοι όλη η πολιτική ηγεσία της Φλώρινας, οι δύο βουλευτές οι αντιπεριφερειάρχες, ο δήμαρχος με την ηγεσία τη διοικητική πυραμίδα του πανεπιστημίου τον κύριο πρύτανη τους αντιπρυτάνεις να στηρίξουμε το πανεπιστήμιο.
 Συζητήσαμε  πάνω στα μεγάλα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα τα τμήματα της Φλώρινας.  Έγινε λοιπόν μία διεξοδική συζήτηση επί όλων των θεμάτων, αναφέρθηκαν και οι προλαλήσαντες και σε θέματα υποδομής και σε θέματα νέων τμημάτων   τα οποία θέλουμε να υποστηρίξουμε , την εύρυθμη λειτουργία των υπαρχόντων τμημάτων και τα δύο νέα τμήματα στη Γεωπονική σχολή Καλών Τεχνών.   Να μεριμνήσει ο κ. πρύτανης αν θα χρειαστεί να βελτιωθούν κάπως ως προς τον τίτλο ως προς οτιδήποτε άλλο από ακαδημαϊκής πλευράς και εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση
 Το σημαντικό είναι ότι δώσαμε το στίγμα και προς την κοινωνία της Φλώρινας και προς τον πρύτανη και την ακαδημαϊκή κοινότητα, ότι μας ενδιαφέρει το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο είναι μία πηγή πλούτου και πνευματικού και κοινωνικού και δευτερευόντως οικονομικού.  Είναι ένα διαμάντι, ένα στολίδι είναι συνυφασμένο με την ταυτότητα του Φλωρινιώτη ο οποίος από το 1940 έχει μεγαλώσει έχοντας δίπλα του το πανεπιστήμιο. 
Δεσμεύομαι ως  κυβερνητικός βουλευτής  να βρω πηγές για να χρηματοδοτηθούν, γιατί θα αναδείξουν έτι περαιτέρω το πανεπιστήμιο με τον ανάλογο σκοπό. 
Εμείς έχουμε τη γενική εικόνα της ακαδημαϊκής κοινότητας του πανεπιστημίου και πολλές φορές επικεντρωνόμαστε στους λίγους που φεύγουν και όχι στους πολλούς   που έχουν που έρχονται.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το  πρόβλημα στη λειτουργία των τμημάτων  το ξέρετε.   Πριν λίγο καιρό   είχατε διαβεβαίωση ότι το ζήτημα αυτό - που το βάζει και σωστά ο κ. πρύτανης -ότι υπάρχουν σχολές στη Φλώρινα που έχουν  πρόβλημα αυτό της μετακίνησης των καθηγητών από τα τμήματα της Φλώρινας στην Κοζάνη, ότι το αντιμετωπίσατε ύστερα από συζήτηση με τον πρύτανη.  Σήμερα βλέπουμε να υπάρχει πάλι το ίδιο πρόβλημα από αυτά που ακούμε και διαβάζουμε. Βλέπουμε ότι τρεις    καθηγητές πρόκειται να μετακινηθούν στην Κοζάνη και αυτό θεωρώ ότι  δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των τμημάτων της Φλώρινας.  Μας είπατε ότι το έχετε  αντιμετωπίσει.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Ο κ. πρύτανης   έχει τη γενική εικόνα του Ιδρύματος, έχει ήδη κάνει την κατανομή των θέσεων, έχει δώσει πολλαπλές νέες θέσεις στη Φλώρινα και αυτές άμεσα σύμφωνα με το νόμο μπορούν να προκηρυχθούν.
  ΠΡΥΤΑΝΗΣ: Αυτό είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα Κανείς δεν θα αποδυναμώσει τμήματα.  
 ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Εκτιμάτε κ. πρύτανη   ότι αυτή η μετακίνηση των τριών καθηγητών δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία των τμημάτων;
ΠΡΥΤΑΝΗΣ: Οι καθηγητές που φεύγουν δεν δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία της σχολής.   
ΠΕΡΚΑ ΠΕΤΗ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας
 Εγώ λέω με αφορμή  την προηγούμενη κουβέντα να σεβόμαστε τις αποφάσεις πανεπιστημιακής κοινότητας.  Εμείς έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τις αποφάσεις, να διευκολύνουμε τη λειτουργία του  
Η ακαδημαϊκή κατάσταση  θα έλεγα   ότι αυτή η συνένωση που έγινε στο πανεπιστήμιο, έχει αποδώσει, πάει καλά   με τα προβλήματα της.   Είχαμε την ατυχία   να καταργηθούν τα διετή που ήταν πολύ στοχευμένα για την περιοχή μας . Εμείς θα επανέρθουμε τώρα και ως αντιπολίτευση, μήπως μπορέσουμε να τα επαναφέρουμε.     Πρέπει να δουν το χωροταξικό όπου  υπάρχουν σοβαρό θέμα και για τα μελλοντικά χρόνια να αξιοποιήσουμε κτίρια που πιθανόν είναι κουφάρια.  Άρα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη στέγαση φοιτητών και τέτοιου είδους σχεδιασμό, γιατί εμείς δεν πρέπει να σχεδιάζουμε για το αύριο μόνο αλλά μελλοντικά   και κυρίως λέω πάλι ότι ήταν πάρα πολύ ωραία και παραγωγική αυτή η κουβέντα και αν συνεχίσουμε έτσι θα γίνει κάτι πολύ καλό για τον τόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου