Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019

Δημιουργική η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ενεργειακό και την μεταλιγνιτική περίοδο Το πείραμα επαναλαμβάνεται και σήμερα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό


Κοινή διαπίστωση των παρισταμένων είναι ότι το 2028 για να κλείσουν οι μονάδες είναι πολύ κοντά και οι καταστροφή που θα επιφέρει είναι πολύ μεγάλη.
Πρόταση όλων να παραταθεί η λειτουργία της μονάδας «Μελίτη 1» από το 2038 μέχρι το 2050.
Εισηγητής του μοναδικού θέματος στη συνεδρίαση ήταν ο Δήμαρχος Φλώρινας
Βασίλης Γιαννάκης ο οποίος κατέθεσε την πληρέστερη πρόταση. Ο κ. Δήμαρχος δεν παρέμεινε μόνο στη χρήση του λιγνίτη αλλά κατέθεσε και ενδιαφέρουσες προτάσεις για το διαφορετικό μίγμα ανάπτυξης , την διατήρηση των θέσεων εργασίας και της αντιμετώπισης του προβλήματος της θέρμανσης των κατοίκων με μικρές τηλεθερμάνσεις.
Πρόταση όλων να μην σταματήσει η χρήση του λιγνίτη και την ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας και για το χαμηλό κόστος π0αραγωγής ενέργειας .
Βέβαια ο υπουργός ενέργειας έχει διαφορετική γνώμη. Εκτιμά ότι είναι συμφερότερο να πληρώνει τους εργαζόμενους και να είναι κλειστές οι μονάδες. Του κοστίζει λιγότερο απ’ ότι η παραγωγή ενέργειας από τον λιγνίτη. Τον ξέρουμε από το πείραμα της Ολυμπιακής.
Πρέπει όμως να υπολογίσουμε δύο παράμετρες. Η μία αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, κι ας είναι η «Μελίτη 1»  η πλέον σύγχρονη και η λιγότερο ρυπογόνος λιγνιτική μονάδα.
Η δεύτερη παράμετρος είναι τα πρόστιμα που μας επιβάλει η ΕΕ και μας φτάνει την μεγαβατώρα στα 65 ευρώ όταν ο μ.ο. της Ευρώπης βρίσκεται στα 35ευρώ.  Εδώ οι ευθύνες είναι διαχρονικές, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ , γιατί δεν διαπραγματεύτηκαν για το συμφέρον της χώρας μας καταστρώνοντας ένα σχέδιο σταδιακής μείωσης της χρήσης λιγνίτη.
Η σημερινή κυβέρνηση αντί να κλείσει τις μονάδες το 2028 –ο κ. Χατζηδάκης είπε το 2023- ας διαπραγματευτεί την μείωση των προστίμων, ώστε να είναι συμφέρουσα η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων .
Η διαπραγμάτευση θα αποδείξει ότι δεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ και το εθνικό μας καύσιμο ο λιγνίτης στα οικονομικά συμφέροντα και στο φυσικό αέριο.
Η χθεσινή συγκέντρωση στην Πτολαιμαϊδα δείχνει ότι οι Δυτικομακεδόνες δεν θα είναι εύκολη λεία. Θα περάσει δύσκολα η κυβέρνηση και  οι γαλάζιοι βουλευτές.
Στην ειδική συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΔΕΗ, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας συμπορεύτηκαν με τους συνδικαλιστές .
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βόσδου Σωτήρης και Βασίλης Άμπας κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις ενώ η μείζων μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας επανέλαβε μέρος των προτάσεων του Δημάρχου Βασίλη Γιαννάκη.
Εξαιρετική η διαδικασία στη συνεδρίαση, κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Ο κ. Χάτζιος εξελίσσεται σε έναν πολύ καλό πρόεδρο του ΔΣ.
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντικαταστήσει την λιγνιτική ενέργεια με τις ΑΠΕ αλλά και τις μεγάλες εισαγωγές σε φυσικό αέριο.
Σίγουρα ξεκινάει ένας δύσκολος και σκληρός αγώνας ενάντια στα συμφέροντα αλλά και στις αποφάσεις της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.
Χρειαζόμαστε διάλογο, σχέδιο και χρόνο προσαρμογής και το 2028 είναι σήμερα, όπως είπε ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης
Η ενότητα πρέπει να είναι το χαρακτηριστικό της περιοχής για να διεκδικήσει τα δίκια της, για να υλοποιηθούν οι προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου..
Όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα.
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου