Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019

Στον αέρα η σύνδεση με φυσικό αέριο για Κοζάνη, Εορδαία, Αμύνταιο και Φλώρινα -Εκτός σχεδιασμού η αναμονή στον Περδίκκα


Έκτακτη σύσκεψη όλων των ενεργειακών δήμων , Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας και Αμυνταίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στη ΖΕΠ μετά από πρόκληση του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη. Οι δήμαρχοι ενημερώθηκαν ότι βρίσκεται στον αέρα η αναμονή στον Περδίκκα και δεν έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό 2020-2029 του ΔΕΣΦΑ(Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

Η απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη έγινε γνωστή μετά από συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους της ΔΕΔΑ και της περιφέρειας, όπου κατέστη σαφές ότι αν δεν ενταχθεί η αναμονή στον Περδίκκα Εορδαίας στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ είναι αδύνατον να προχωρήσουν οι διασυνδέσεις του φυσικού αερίου, τόσο σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, όσο και σε Αμύνταιο, Φλώρινα. Μάλιστα ορίστηκε ραντεβού στις 13 Νοεμβρίου των τεσσάρων ενεργειακών δημάρχων με το ΔΕΣΦΑ για να γίνουν ύστατες προσπάθειες να ενταχθεί η αναμονή στον Περδίκκα στο σχεδιασμό.
Να σημειώσουμε ότι για την αναμονή στην Ποριά δεν τίθεται ζήτημα με τη ΔΕΔΑ να επιθυμεί σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos να προχωρήσει σε έναν μεγάλο ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για τον ανάδοχο του έργου και στους τέσσερις δήμους. Στη διακρατική συμφωνία υπάρχει η αναμονή στην Ποριά, τον Περδίκκα και στο Κιλκίς, αλλά όχι στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ.
Η ΔΕΠΑ φυσικά σε ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι «στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ανάπτυξης των ενεργειακών υποδομών που επιδιώκει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για τη περιοχής της, έχει ήδη σχεδιάσει και θα εντάξει στο επενδυτικό της πρόγραμμα την εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης του φυσικού αερίου στο βανοστάσιο GBV21 «Περδίκκας» του ΤΑΡ. Με την εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης θα είναι δυνατή η πλήρωση βυτίων τα οποία θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο στις υφιστάμενες μονάδες τηλεθέρμανσης των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμύνταιου και Φλώρινας. Ταυτόχρονα από τον ίδιο συμπιεστή θα μεταφέρεται το αέριο στην πόλη των Γρεβενών.»
Ο διαχειριστής όμως του φυσικού αερίου , ο ΔΕΣΦΑ έχει συμπεριλάβει μόνο την Ποριά στο σχεδιασμό της με αποτέλεσμα η έλευση του φυσικού αερίου σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο και Φλώρινα να τίθεται αν αμφιβόλω. Η ΔΕΔΑ προτεραιότητα έχει την κατασκευή του δικτύου σε Καστοριά, Μανιάκους, Γρεβενά και Άργος Ορεστικό. Όλα αυτά σε μια περίοδο που ακόμα δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσει η Πτολεμαΐδα 5, κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες η μία μετά την άλλη και η θέρμανση των πόλεων είναι ανοχύρωτη παρά τις παχυλές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.
Ιωάννα Παπαδημητρίου

Η Κατερίνα Μουζουράκη, υπεύθυνη επικοινωνίας του TAP AG, μιλά στον «Πρωινό Λόγο» – «Το μεγάλο έργο του TAP ανοίγει την πόρτα για να έχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο όλη η Δυτική Μακεδονία»


Η Κατερίνα Μουζουράκη, υπεύθυνη επικοινωνίας του TAP AG μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιολόγος για την πορεία και την εξέλιξη του έργου, το οποίο βρίσκεται στο 85% της ολοκλήρωσής του συνολικά και στο 90% στην Ελλάδα. «Έχει γίνει η τοποθέτηση του αγωγού στο έδαφος και βρισκόμαστε σε φάση αποκατάστασης» ανέφερε η ίδια.
Υπάρχουν δύο σημεία σύνδεσης σε Περδίκα και Ποριά, δύο βαλβιδοστάσια, η κατασκευή των οποίων ολοκληρώνεται. «Είμαστε σε συζητήσεις με περιφέρεια και ΔΕΔΑ για το πώς θα γίνει η συνένωση με το δίκτυο» συνέχισε.
Στην περίοδο κατασκευής του έργου εργάστηκαν 3.500 άνθρωποι στην Ελλάδα στο πικ της κατασκευής. Τώρα είναι λιγότεροι, ενώ στην περίοδο λειτουργίας του αγωγού είναι μικρές οι ανάγκες σε προσωπικό, οι οποίες έχουν ήδη καλυφθεί. Ο ΔΕΣΦΑ αναλαμβάνει τις εργασίες παρακολούθησης και συντήρησης του αγωγού χωρίς να υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις. «Έχουμε επιλέξει μηχανικούς Β. Ελλάδα σε συνεργασία με μηχανικούς του ΔΕΣΦΑ» τόνισε.
Κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις
Το συνολικό ποσό για κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις είναι 32 εκ ευρώ. Πάνω από 180 τέτοιες επενδύσεις έχουν ολοκληρωθεί στη Β. Ελλάδα. Στη Δυτική Μακεδονία έχει γίνει δωρεά 21 οχημάτων κοινής οφέλειας, 6 απορριμματοφόρα, 5 ασθενοφόρα, 6 αγροτικά οχήματα και 4 εκχιονιστικά. Έγινε το πρόγραμμα ευδόκιμης γης για ενίσχυση της αγροδιατροφικής εκπαίδευσης μαζί με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή να βρεθούν ποικιλίες με εξαγωγικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να εκπαιδευτούν καλύτερα οι καλλιεργητές και στο marketingκαι στην πώληση. Τα προϊόντα αυτά είναι μέλι, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δέντρα και πιπεριές. Έχουν συμμετάσχει πολλές ομάδες και τώρα σε φάση εκπαίδευσης στο χωράφι, η πρακτική. Από τη Δυτική Μακεδονία συμμετέχουν πάνω από 250 άτομα γεωργοί και κτηνοτρόφοι μικρών τοπικών ομάδων.
Επίσης έχουν γίνει μικρότερα έργα όπως η ανάπλαση του γηροκομείου Καστοριάς, και κάποια άλλα που συζητάμε και με δήμο Εορδαίας. Έγιναν δωρεές εξοπλισμού όπως και στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αυτισμό Εορδαίας και με το σύλλογο σκλήρυνση κατά πλάκας. Δεχτήκαμε πάρα πολλές προτάσεις, σε κάποιες είμαστε σε φάση ωρίμανσης. Συνεχίζονται επίσης τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Οφέλη από ΤΑΠ
«Ήδη υπάρχει σημαντική ωφέλεια με τη μεγάλη εμπλοκή τοπικών επιχειρήσεων. Συνεργαστήκαμε με εκατοντάδες επιχειρήσεις, κατασκευαστικές, λατομεία. Και μελλοντικά όταν έχεις ένα τέτοιο μεγάλο έργο μέσω του ΤΑΠ ανοίγει η πόρτα για να αναπτυχθούν άλλα ενεργειακά έργα για να υπάρχει πρόσβαση με φυσικό αέριο σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Είναι το έναυσμα για να γίνουν οι μικρότερες ή μεγαλύτερες επενδύσεις» είπε. Τέλος η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε και η επένδυση στα μεταπτυχιακά θα βοηθήσει τους μηχανικούς του μέλλοντος ολοκλήρωσε.
Ιωάννα Παπαδημητρίου
Πηγή:prlogos.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου