Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ξεχάστε τον λιγνίτη λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση


 Τα μεγάλα ζητήματα της ΠΕ Φλώρινας συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια , με κυρίαρχα αυτά της ΔΕΗ και του πανεπιστημίου.
Σ’ αυτήν  αποφασίστηκε εντός του επόμενου μηνός να
πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη για το πανεπιστήμιο.
Συντονιστής των φορέων ορίστηκε ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης.
Οι προτάσεις των φορέων προς την κεντρική εξουσία για τα αντισταθμιστικά οφέλη της περιοχής από το κλείσιμο των μονάδων, πρέπει να είναι έτοιμες πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού, ώστε να ενταχθούν σ’ αυτόν.
Να επισημάνουμε ότι το μήνυμα που μετέφεραν οι δύο Δήμαρχοι Φλώρινας και Αμυνταίου από την συμμετοχή τους   στο 2ο Φόρουμ Δημάρχων Λιγνιτικών Περιοχών της Ευρώπης στο Weisswasser της Γερμανίας είναι όπως είπαν χαρακτηριστικά « ξεχάστε τον λιγνίτη».


ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ


ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, αντιπρύτανης ΠΔΜ: πρότεινε να εξασφαλιστεί άμεσα το ισοδύναμο για τις μετακινήσεις των καθηγητών.
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Βουλευτής: μέσα στον Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με θέμα συζήτησης μόνο για το πανεπιστήμιο.
Δεν πρέπει να κλείσει καμιά μονάδα στην περιοχή μας.
Απαιτείται να είμαστε έτοιμοι για τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση.
Στη νέα συνάντηση να υπάρχουν έτοιμες προτάσεις ώστε να προλάβουμε την κατάθεση του προϋπολογισμού.
ΣΠΥΡΤΟΥ ΑΝΝΑ, αντιπρύτανης ΠΔΜ: το πανεπιστήμιο έγινε μεγάλο αλλά δεν έχει διοικητικό προσωπικό. πρότεινε να μετακινηθούν άτομα από τη ΔΕΗ.
ΜΕΛΦΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, κοσμήτορας γεωπονικών σχολών: η κινητικότητα των καθηγητών πρέπει να συνδυαστεί με την βιωσιμότητα της σχολής. Έθεσε ακόμα και προβλήματα έλλειψης υποδομών.
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Δήμαρχος Φλώρινας: "Ως δήμος Φλώρινας θέλουμε η περιοχή μας να παραμείνει ενεργειακό κέντρο. Βέβαια, ζώντας ήδη τη μεταλιγνιτική εποχή, πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο τοπικής ανάπτυξης. Να βρούμε άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με πρόγραμμα, για να μη μπούμε βίαια σε μια περίοδο όπου θα χάσουμε πολλές θέσεις εργασίας με ό,τι αυτό σημαίνει για την
κοινωνία μας.
Καλώς ή κακώς, η ΔΕΗ ήταν η κύρια "μονοκαλλιέργεια" στην περιοχή μας. Όλες οι υπηρεσίες κατευθύνονταν μέσα από τη λειτουργία της. Αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα, γιατί μας πλήττει, είναι να εξασφαλίσουμε καταρχάς την τηλεθέρμανση, η οποία τρέχει αυτήν τη στιγμή. Είναι ένα έργο 55 εκ. ευρώ, είναι σε στάδιο κατασκευής, έχει φτάσει μέχρι τα όρια του αστικού ιστού και τώρα αναμένεται να μπει και προς την πόλη.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται χρηματοδότηση. Μια χρηματοδότηση η οποία έχει στηριχτεί στο ανταποδοτικό τέλος της ΔΕΗ, το οποίο έχουμε να λάβουμε από το 2014. Αποτέλεσμα είναι να προσπαθούμε να βρούμε μέσα από τον μικρό μας προϋπολογισμό ίδιους πόρους, για να πληρώσουμε κάποια τιμολόγια έτσι ώστε να μπορέσει να κυλήσει το έργο.
Ένα μεγάλο πρόβλημα ταυτόχρονα με την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, είναι και η τηλεθέρμανση της Μελίτης, η οποία επίσης είναι σε εξέλιξη. Στα σχέδια μας έχουμε ακόμα τη δημιουργία μικρών τηλεθερμάνσεων σε χωριά, μέσα από λέβητες βιομάζας ή φυσικού αερίου. Αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε και θα δούμε πως θα το προχωρήσουμε.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή μας είναι αυτό το θέρμανσης τους χειμερινούς μήνες. Ξέρουμε ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί πλήττονται άμεσα απ' αυτό το πρόβλημα και γι' αυτό πρέπει να στραφούμε προς αυτή την κατεύθυνση, να δούμε σύντομα τους αρμόδιους υπουργούς κα να δώσουμε λύσεις.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε τις περιοχές μας. Ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση για την λειτουργία της ΔΕΗ εμείς πρέπει να στηρίξουμε την τοπική μας κοινωνία.
Ως Δήμος Φλώρινας θα είμαι δίπλα στον Δήμο Αμυνταίου. Νοιώθω τον Δήμο Αμυνταίου σαν δικό μου Δήμο γιατί έχουμε κοινά προβλήματα.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό του νερού. Βλέπετε ότι καθημερινά έχουμε διακοπές, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Υπάρχουν ώριμες μελέτες για την κατασκευή διυλιστηρίου στο φράγμα Τριανταφυλλιάς, καθώς και για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου Μελίτης, που πρέπει να υλοποιηθούν σε έργο.
Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το φυσικό αέριο, γιατί είναι ένας εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης. Υπάρχει αναμονή στον αγωγό ΤΑΡ, αλλά δε γνωρίζουμε πως μπορεί να έρθει μέχρι εδώ το φυσικό αέριο.
Προβλήματα έχουν όλα τα σχολεία μας και κυρίως με την ενεργειακή αναβάθμισή τους. Υπάρχουν μελέτες, πρέπει να χρηματοδοτηθεί το έργο για να υλοποιηθεί.
Η ανάδειξη των νεοκλασικών κτιρίων θα δώσει ένα διαφορετικό χρώμα στην πόλη.
Είναι απαραίτητο να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Είναι και αυτό ένα σοβαρό ζήτημα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Να κατευθυνθούμε στον πρωτογενή τομέα. Κι εδώ η ΔΕΗ μετά την εξορυκτική της δραστηριότητα έχει αφήσει τα ορυχεία όπως τα γνωρίζουμε όλοι. Πρέπει να μας τα αποδώσει όπως τα πήρε κι εμείς να τα αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες.
Τέλος, η ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής με ένα διαμετακομιστικό κέντρο ή με ειδική οικονομική ζώνη θα δώσει διαφορετικό προσανατολισμό στην περιοχή. Και φυσικά θα περιορίσει τις μετακινήσεις συμπολιτών μας στις γειτονικές χώρες".

ΚΙΟΣΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, χωρικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας : συζήτησε
με το ΚΤΕΛ για τις μετακινήσεις των φοιτητών με χαμηλό εισιτήριο.
ΜΠΙΤΑΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ, Δήμαρχος Αμυνταίου: το τοπίο στον Δήμο Αμυνταίου είναι σβήνουν δυο μονάδες της ΔΕΗ, ένα κατεστραμμένο ορυχείο, οικισμό υπό μετεγκατάσταση, ρήγμα σε δύο οικισμούς, απλήρωτους εργολάβους από τη ΔΕΗ, καθυστέρηση του τοπικού πόρου .
Ζήτησε την άμεση χρηματοδότηση των δύο λεβήτων με 3.5 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα της τηλεθέρμανσης πρέπει να λυθεί στο επόμενο δίμηνο.
- Να παραμείνουν  σε λειτουργία οι δύο μονάδες του Αμυνταίου για έναν χρόνο ακόμη.
-να διερευνηθεί ποια είναι η κυρίαρχη οικονομία που πρέπει να εφαρμόσουμε στην περιοχή.
-να χρηματοδοτηθούν τα αρδευτικού έργου  των δύο λιμνών της περιοχής Αμυνταίου.
ΝΑΝΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Αμυνταίου: κλείνοντας η ΔΕΗ αυξάνεται η ανεργία, μειώνεται το εισόδημα, χάνεται η αγορά.
ΑΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης: τα συλλογικά όργανα της  περιοχής στις αποφάσεις τους να λαμβάνουν υπόψιν τους την κοινωνία της Φλώρινας.
ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Δήμαρχος Πρεσπών: Είναι αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης.
-Η ΕΕ μελετά την ανάπτυξη απορροής των λιμνών της Πρέσπας.
-Η σήραγγα στο «περβάλι» δαπάνης 10 εκατ. ευρώ είναι έργο που μπορεί να υλοποιηθεί.
-Ο δρόμος Φλώρινα-Βίγλα έχει έτοιμη μελέτη από το 2014.
-Το ιδιοκτησιακό του Αγ. Γερμανού πρέπει να λυθεί.
ΣΙΑΤΣΚΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ,       αντιπρόεδρος ΕΒΕ Φλώρινας: Πρέπει να δούμε ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να μας δοθούν.
-Να γίνει μια συνεδρίαση για να καθορίσουμε τους πυλώνες ανάπτυξης.
-Να δούμε την αξιοποίηση του σιδηροδρόμου.
-Να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις.
ΣΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, πρόεδρος ΕΚΦ: Μεγάλο ζήτημα είναι η ανεργία, στην οποία μία λύση είναι η ανάπτυξη βαριάς βιομηχανίας στο Αμύνταιο. Η Δυτική Μακεδονία είναι πρώτη στην ανεργία.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας,  συμμετείχαν ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης  Κιοσσές Γιάννης , ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης  Άμπας , ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης,  ο Δήμαρχος Αμυνταίου  Άνθιμος  Μπιτάκης ,  ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδη, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής
 Μακεδονίας Γιώργος  Ιορδανίδης   , η αντιπρύτανης Άννα  Σπύρτου , η κοσμήτορας των Γεωπονικών Σχολών Κατερίνα Μέλφου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας  Σιάκος , ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Γρηγόρης Σιάτσκας , ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας Θωμάς Ταλίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου Δημήτρης Νάντσης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φλώρινας Βασίλης  Νίκλης,  η πρόεδρος του ΑΣΕΠΑ  . Διαμάντω Κρητικού και εκπρόσωποι του ομίλου ενεργών νέων Φλώρινας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου