Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


 Στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ορκίστηκαν ο Δήμαρχος Φλώρινας και οι Δημοτικού Σύμβουλοι, οι πρόεδροι και τα συμβούλια κοινοτήτων του Δήμου Φλώρινας την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019.
Ο ορκωμοσία έγινε από τον
μητροπολίτη Φλώρινας κ. Θεόκλητο και παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, Γρεβενών  Δασταμάνης Γιώργος, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι Σωτήρης Βόσδου και Γιάννης Κιοσές,  οι απερχόμενοι Δήμαρχοι Φλώρινας Άκης Καραγκιοζίδης και Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, οι πρώην Δήμαρχοι Φλώρινας Στέφανος Παπαναστασίου και Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, τοπικές αρχές και φυσικά ο κόσμος που κατέκλυσε και δημιούργησε αδιαχώρητο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.  
Ο νέος Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης παρουσίασε τις βασικές αρχές που θα ακολουθήσει η νέα Δημοτική Αρχή και στηρίζεται στην  αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την ισοπολιτεία και τη συλλογικότητα.

  Επεσήμανε ότι στις προτεραιότητες  θα είναι η αναγέννηση του δήμου και πως θα υπάρξει  ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης και των χωριών κι αυτό τόνισε ότι  «είναι όρος απαράβατος . Οι δημότες στα χωριά του Δήμου μας δεν είναι σε καμιά περίπτωση πολίτες δεύτερης διαλογής».
 Αναφερόμενος στην ενότητα, το ρόλο του δημότη και την κοινή προσπάθεια τόνισε πως «στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας, πρωταγωνιστές θα είναι το σύνολο των συνδημοτών μας. Κανένας δεν περισσεύει. Σε αυτόν τον αγώνα θα δούμε ποιός είναι με ποιόν, ποιοί ενισχύουν τα εμπόδια και ποιοί θέλουν να τα παραμερίσουν. Εκεί θα φανούν τα όρια του συστήματος, εκεί θα αναδειχθεί και ο ρόλος της κάθε δημοτικής παράταξης».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
   «Μέρα προσδοκιών αλλά και αγωνίας η σημερινή.
     Μέρα ύψιστης τιμής, χαράς και  συγκίνησης να ορκίζομαι Δήμαρχος του δήμου Φλώρινας.
    Θα ήθελα από καρδιάς, να ευχαριστήσω όλους τους συνδημότες, για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν  και μας εξέλεξαν στο αξίωμα αυτό. Κι αυτή την αγάπη  εμείς δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη.  Να ευχαριστήσω και όλους εσάς, που δώσατε το παρόν στο σημερινό μου κάλεσμα, στη σεμνή αυτή τελετή της ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής που μόλις τελέσαμε. Μιας σύντομης και λιτής διαδικασίας, όπως προβλέπεται από τον κώδικα, αλλά με τόσο σημαντικά και ουσιαστικά μηνύματα ευθύνης και σεβασμού για όλους μας.
   Συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους εκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους, τους προέδρους των κοινοτήτων και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων του δήμου μας.
  
Μετά από την εκλογική διαδικασία του Μαΐου - Ιουνίου, και το αποτέλεσμα των εκλογών, ερχόμαστε σήμερα να δώσουμε όρκο τιμής και ευθύνης, ενώπιον του Θεού, στους συνδημότες μας, στους Νόμους και στους Θεσμούς αυτού του Κράτους που καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Να εργαστούμε σκληρά, έντιμα, χωρίς σκοπιμότητες, μακριά από κάθε προσωπικό συμφέρον.
   Η καρέκλα του δημάρχου για μένα δεν είναι αυτοσκοπός, δεν είναι μια φιλοδοξία, μια επιθυμία για την απόκτηση εξουσίας και δύναμης με έρεισμα την αλαζονεία και την ικανοποίηση προσωπικών και ιδιοτελών συμφερόντων. Είναι απόφαση ζωής που εμπνέεται από τον πόθο να συντελέσω με όλες τις δυνάμεις της ψυχής και του σώματος στην εκπλήρωση όλων όσων επαγγελλόμαστε.
    Προτεραιότητά μας είναι η αναγέννηση του δήμου. Η ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης και των χωριών, είναι όρος απαράβατος. Οι δημότες στα χωριά του Δήμου μας δεν είναι σε καμιά περίπτωση πολίτες δεύτερης διαλογής.
   Την πολιτική μας πορεία, θα την χαρακτηρίζει, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η ισοπολιτεία και η συλλογικότητα.
   Πιστεύω ότι τα πράγματα αλλάζουν δομικά, μόνο όταν οι κοινωνίες κινητοποιούνται σε διάφορα επίπεδα για να τα αλλάξουν. Όταν η ανάγκη για αλλαγή γίνεται κτήμα και επιδίωξή τους. Και πιστεύω ότι ο ρόλος των πολιτικών είναι να αφουγκράζονται αυτή την κινητοποίηση και να τη κάνουν πράξη, με σοβαρό σχεδιασμό και ξεκάθαρη στοχοθεσία.
   Δεν πιστεύω στο «ή εμείς ή κανείς». Πιστεύω στη συνένωση δυνάμεων, πιστεύω στον διάλογο.      
   Πιστεύω ότι, ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν χωρούν κομματικά ή ιδεολογικά στερεότυπα. Τα πράγματα γίνονται δυνατά, όταν οι άνθρωποι λειτουργούν σε μικρές ή μεγαλύτερες συλλογικότητες. Το «είμαστε δυο, είμαστε τρείς, είμαστε χίλιοι δεκατρείς» φέρνει ανατροπές.
   Η πολιτική είναι λειτούργημα. Και ο μόνος τρόπος αυτή η φράση, που ακούγεται αστεία στα αυτιά των περισσοτέρων, να ξαναποκτήσει νόημα, είναι να επιμένουμε σε αυτό πεισματικά και απόλυτα.
   Το δυσχερές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε σήμερα, δημιουργεί σε όλους μας ιδιαίτερους προβληματισμούς, ανασφάλειες και ανησυχίες για το μέλλον. Ο σημερινός ρόλος όλων μας, που ερχόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη του τόπου για τα επόμενα 4 χρόνια, δεν είναι σε καμία περίπτωση απλός και μονοδιάστατος.
   Η μείωση των θεσμοθετημένων πόρων, η μεταφορά πλείστων αρμοδιοτήτων χωρίς τις προαπαιτούμενες πιστώσεις, το απαρχαιωμένο σε πολλές περιπτώσεις θεσμικό πλαίσιο, και η αδυναμία σχεδιασμού, τουλάχιστον μέχρι τώρα,  από το κεντρικό κράτος, οδηγούν την τοπική αυτοδιοίκηση σε πλήρη απαξίωση.
   Η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που από το Σύνταγμα καθιερώνεται ως ο εγγύτερος φορέας διοίκησης  στον πολίτη. Είναι ο θεσμός που πάντα ερχόταν να καλύψει ανάγκες  σε υποδομές, σε υπηρεσίες, σε κοινωνική προσφορά για τις οποίες το απρόσωπο κράτος αδυνατούσε και αδυνατεί να παρέχει. 
    Η αυτοδιοίκηση σήμερα, πρέπει να αναζητήσει νέους δρόμους, να απαντήσει στα ζητήματα των καιρών, να ξεπεράσει τον κακό της εαυτό, να δει κατάματα το μέλλον.
    Όλα αυτά, που πλέον για έναν πολίτη είναι αυτονόητα στην καθημερινότητά του, είναι για μας ζητούμενο. Η καθαριότητα, ο ευπρεπισμός, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, η ύδρευση, η αποχέτευση, ο ηλεκτροφωτισμός, η σχολική στέγη, οι κοινωνικές δομές, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι δράσεις πολιτισμού, οι κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές και άλλα πολλά, είναι ζητούμενα για ένα σύγχρονο δήμο, και προαπαιτούμενες παροχές στο δημότη, στον κάτοικο, στον επισκέπτη.
   Είναι θέματα που διαχρονικά παρουσιάζουν ελλείμματα, που αναζητούν λύσεις, που επιζητούν βελτιώσεις και που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να πιστώνονται και με άλλο χρόνο από τους δημότες.
   Όλα αυτά αγαπητοί συνάδελφοι, ερχόμαστε να επικουρήσουμε από σήμερα. Όλα αυτά που μόνο ευθύνη μας γεμίζουν, που απαιτούν το χρόνο μας, την αυτοδιάθεσή μας και πολλές φορές την αποκλειστική μας ενασχόληση, πέρα από τις οικογενειακές ή τις προσωπικές μας υποχρεώσεις. Αυτή την αυτοδιοίκηση ήρθαμε αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας να υπηρετήσουμε, χωρίς υπεκφυγές ή δικαιολογίες.
   Η κοινωνία μας είναι μπροστά από την πολιτική. Απαιτεί υπερβάσεις, απαιτεί σύνθεση και συνεννόηση, απαιτεί  συναίνεση και συνέργειες απαιτεί διαφάνεια και έλεγχο. Και όλοι εμείς οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων.
   Για μένα η εκλογική μάχη, και νίκη, ανήκει στο παρελθόν. Οι θεσμικά διακριτοί ρόλοι μειοψηφιών και πλειοψηφίας, δε θα είναι εμπόδιο για συνεργασία, συμπόρευση και συναντίληψη για τα προβλήματα του τόπου.
   Η καθημερινή επαφή με τον πολίτη, είναι αυτή που θα μας βοηθήσει, να κατανοήσουμε τα προβλήματα, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και να επιζητήσουμε λύσεις.
      Ο προγραμματισμός, η αξιολόγηση, η ιεράρχηση και ο συντονισμός των δημοτικών υπηρεσιών θα μας κάνουν αποτελεσματικότερους και πιο υπεύθυνους στα ζητήματα των πολιτών και στις διαρκείς ανάγκες της καθημερινότητας.
   Η καλή συνεργασία των υπηρεσιών, δημόσιων και δημοτικών, αλλά και η συμπαράσταση όλων των θεσμικών παραγόντων, των Βουλευτών της περιοχής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να αποτελούν πάντα δεξαμενή σκέψης για τα σοβαρά ζητήματα του τόπου μας. Συλλογικές πρακτικές φέρνουν αποτελέσματα, τόσο στην ανεύρεση των χρηματοδοτήσεων, όσο και στην επίλυση των θεσμικών θεμάτων που μας απασχολούν.
   Δημοκρατικά και συλλογικά λοιπόν ξεκινάμε να γράψουμε όχι ένα κεφάλαιο αλλά ένα νέο βιβλίο στον δήμο με επίκεντρο τον πολίτη και το περιβάλλον.
   Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, δεν καλλιεργούμε αυταπάτες ότι όλα θα τα λύσουμε. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Δεν θα συμβιβαστούμε με αυτές.
   Είμαστε πολίτες του ίδιου δήμου, της διπλανής πόρτας, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και έχουμε τον ίδιο πόθο να δούμε τον δήμο μας,   τον ακρίτα των συνόρων μας , να ξεχωρίζει και να καινοτομεί.
   Στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας, πρωταγωνιστές θα είναι το σύνολο των συνδημοτών μας. Κανένας δεν περισσεύει. Σε αυτόν τον αγώνα θα δούμε ποιός είναι με ποιόν, ποιοί ενισχύουν τα εμπόδια και ποιοί θέλουν να τα παραμερίσουν. Εκεί θα φανούν τα όρια του συστήματος, εκεί θα αναδειχθεί και ο ρόλος της κάθε δημοτικής παράταξης.
  
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, κλείνοντας την ομιλία μου, να μη ευχαριστήσω θερμά του δικούς μου ανθρώπους, τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου. Την οικογένεια μου, τους φίλους μου, όλους τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μου, όλους αυτούς που με στήριξαν στην μέχρι τώρα πορεία μου και μου έδωσαν την ώθηση να πάρω την απόφαση αλλά και να διεκδικήσω την τιμητική θέση του Δημάρχου, αυτού του τόσο σημαντικού δήμου.
   Σας βεβαιώνω ότι η προσπάθεια μας θα είναι άοκνη, χωρίς σκοπιμότητες και πάντα στην αρχή της ίσης αντιμετώπισης και της δίκαιης και συνετής διοίκησης.
   Οι αξίες και τα όνειρά μας είναι η δύναμή μας!!!
   Είναι η ώρα να φτιάξουμε τον δήμο μας στο ύψος των ονείρων μας!!!
   Πάμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο!!!
   Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την παρουσία σας!!!
    Καλή αρχή και καλή δύναμη!!!»Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου