Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019

Χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα η επίσκεψη των κυπρίων επιχειρηματιών στη Φλώρινα


Μέναν κούκο δεν έρχεται άνοιξη λέει ο λαός μας και με μία εμπορική συμφωνία μικρής κλίμακας με τους Κυπρίους δεν μπορείς να αισιοδοξείς  για το μέλλον της εμπορικής ανάπτυξης κυρίως στον εξαγωγικό τομέα.

Χρειαζόμαστε σχέδιο, στόχους, πρόγραμμα και κινητικότητα για να ξεκινήσουν οι συνεργασίες και οι εξαγωγές των παραγομένων μας προϊόντων. Και στον τομέα αυτόν δεν έχει γίνει τίποτα. Είμαστε χωρίς αναπτυξιακή κατεύθυνση και προσανατολισμό και απλά τσαλαβουτάμε από δω και από εκεί ανάλογα με τις εξελίξεις. Στα λόγια πάμε πολύ καλά. Στην πράξη όμως είμαστε καθηλωμένοι στο προχθές, στην απραξία και στις καλές προθέσεις.
Έληξε το τετραήμερο της επίσκεψης των  Κυπρίων επιχειρηματιών του επιμελητηρίου της Πάφου στη Δυτική Μακεδονία  με καλές προθέσεις ένθεν κακείθεν αλλά με ελάχιστο τελικό προϊόν αφού μόνο μία επιχειρηματική πράξη πραγματοποιήθηκε αυτό της εξαγωγής επιτραπέζιων ροδακίνων από τον συνεταιρισμό «Βοκερία 551» με έδρα το Μανιάκι. Κι αυτό γιατί τα προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν  όπως και την πρώτη φορά που ήρθαν οι Κύπριοι πριν από 3,5 χρόνια , στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο επιμελητηρίων Φλώρινας και Πάφου τα οποία είναι ανασταλτικός παράγοντας για εξαγωγές.
Μπορεί η ποιότητα των προϊόντων μας να είναι εξαιρετική οι τιμές όμως και το τελικό κόστος μέχρι να φτάσουν στην αγορά της Κύπρου τα κάνουν απαγορευτικά για μια εμπορική συμφωνία.
Κυρίως αυτό που προσαυξάνει το κόστος αγοράς υπερβολικά είναι τα μεταφορικά. Κι εδώ η κατάσταση παραμένει ίδια και χειρότερη απ’ ότι ήταν πριν από τρία χρόνια. Αν δε υπολογίσουμε  και το κόστος από την καθυστέρηση της μεταφοράς, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι γινόμαστε ως περιοχή μη ελκυστική.  Το πρόβλημα αυτό τέθηκε από την Κυπριακή πλευρά από την πρώτη συνάντηση και τώρα βρισκόμαστε στην τρίτη ή τέταρτη συνάντηση. Το ΕΒΕ και η τοπική επιχειρηματικότητα δεν μπόρεσαν να βελτιώσουν την κατάσταση. Κι όσο δεν λύνεται το πρόβλημα αυτό τόσο θα παραμένουμε στις καλές προθέσεις, χάνοντας σημαντικές εξωτερικές αγορές. Το μόνο που θα εξάγουμε είναι οικονομικούς μετανάστες στην Κύπρο. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και δεν μπαίνεις εύκολα σε μια νέα αγορά, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε υπερπροσπάθεια.
Αν η τοπική επιχειρηματικότητα θέλει «να κάνει δουλειές» με το εξωτερικό, τότε πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον, μειώνοντας αρχικά το τελικό κόστος των προϊόντων μας. Κι αυτό δεν γίνεται μόνο με καλές προθέσεις . Χρειάζεται σκληρή, μελετημένη και συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων.
Στον τομέα του τουρισμού ίσως η κατάσταση  είναι καλύτερη, αφού ο θεματικός τουρισμός είναι πολύ διαδεδομένος στην Κύπρο. Κι εδώ όμως τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά, γιατί είμαστε ανοργάνωτοι. Δεν κάναμε τίποτα. Αρκεί να φέρω ένα παράδειγμα,  πως οι δικοί μας κυνηγοί πηγαίνουν να κυνηγήσουν σε οργανωμένους κυνηγότοπους της Βόρειας Μακεδονίας. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα.
Για να γίνουν ελκυστικές οι επιχειρήσεις μας πρέπει να γίνουν εξωστρεφείς, τόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Γρηγόρης Σιάτσκας, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων επισημαίνοντας  πως  «περίπου 30.000 Κύπριοι κάθε χρόνο ψάχνουν για κυνηγότοπους για να κυνηγήσουν».
Ο κ. Σιάτσκας  αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον που υπάρχει από το Ισραήλ για τον εναλλακτικό τουρισμό.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ «ΒΟΚΕΡΙΑ 551»
Η επίσκεψη των Κυπρίων είχε και μετρήσιμα αποτελέσματα, αφού ο συνεταιρισμός «ΒΟΚΕΡΙΑ 551» με έδρα το Μανιάκι υπέγραψε συμφωνία να εξάγει στην Πάφο κάθε βδομάδα ένα κοντέινερ επιτραπέζιο ροδάκινο. Στην πλήρη εμπορική απραξία και στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην απορρόφηση των επιτραπέζιων και των συμπύρηνων  ροδακίνων  είναι μια σημαντική ενέργεια.
Στα θετικά για την απορρόφηση του ροδακίνου είναι ότι η δική μας παραγωγή είναι όψιμη και η περιοχή της Ημαθίας βρίσκεται στο τέλος της.
Η πώληση από τον συνεταιρισμό 40 περίπου τόνων εβδομαδιαίως  επιτραπέζιου ροδάκινου στα σούπερ μάρκετ Παπαντωνίου στην Κύπρο,  είναι ένα θετικό βήμα και δίνει μια ανάσα σε ένα μέρος των  ροδακινοπαραγωγών  της περιοχής μας αλλά δεν λύνει τα πιεστικά  προβλήματα που υπάρχουν  σήμερα στην αγορά του ροδακίνου.
 «Eναι μια ηλιαχτίδα μέσα στη συννεφιά   που  περιβάλλει τους παραγωγούς με τα προβλήματα που υπάρχουν στο ροδάκινο», τόνισε ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού  «ΒΟΚΕΡΙΑ 551» Σάββας Κουρτπαρασίδης.
Ο κ. αντιπρόεδρος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την συμφωνία λόγω των δομικών προβλημάτων που υπάρχουν στην καλλιέργεια του ροδάκινου,  μη συμμεριζόμενος τον ενθουσιασμό του  προέδρου του ΕΒΕ, γι’ αυτό και την χαρακτήρισε ως ηλιαχτίδα μέσα στη συννεφιά που περιβάλλει τους ροδακινοπαραγωγούς.
Μία νάιλον σακούλα κάνει 8 με 10 λεπτά και ένα κιλό ροδάκινα κάνει 10 με 15 λεπτά. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι τιμές που ακούγονται είναι φούμαρα. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και τραγική για τους παραγωγούς και την τοπική οικονομία.  Η συμβολαιακή γεωργία βοηθάει στη λύση αλλά δεν είναι η λύση.  Και το αναφέρουμε αυτό γιατί  στην περιοχή του Αμυνταίου καλλιεργούνται περίπου 5.000 στρέμματα συμπύρηνου ροδάκινου με ετήσια παραγωγή 17.000 τόνους περίπου. Μία εξαγωγή 200 τόνων επιτραπέζιου ροδάκινου  είναι απλά μια εξαγωγή 200 τόνων.
Τα προβλήματα στην αγορά του ροδάκινου είναι πάρα πολλά στα οποία θα επανέλθουμε σύντομα, καθώς και με τις λύσεις που προτείνουν οι ομάδες παραγωγών ροδάκινου.
Το επιτραπέζιο ροδάκινο εξάγεται στην Κύπρο συσκευασμένο στην τιμή των 50 λεπτών έως 1 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα. Εκτιμάται ότι η εξαγόμενη ποσότητα θα πλησιάσει τους 200 τόνους. Είναι μια καλή συμφωνία κι ας είναι μικρή η εξαγόμενη ποσότητα.
Το ροδάκινο θα ακολουθήσει η εξαγωγή μήλων πάλι συσκευασμένα ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς της Κύπρου.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο συνεταιρισμός «ΒΟΚΕΡΙΑ 551» έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και η αγορά της Κύπρου ήταν γνωστή σ’ αυτόν.  Ήδη κατά την περσινή παραγωγή εξήγαγε επιτραπέζια ροδάκινα στην Ουγγαρία, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Κι αυτό δείχνει ότι στον συνεταιρισμό  δουλεύουν με υψηλές προδιαγραφές. Στόχος τους είναι να τοποθετήσουν τα αγροτικά τους προϊόντα και στις ευρωπαϊκές αγορές.
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου