Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019

ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ BRACHE (INTERNATIONALE MUSIKTAGE BRACHE) Κυριακή 28 Ιουλίου - Κυριακή 4 Αυγούστου


  Στη Φλώρινα από τις 28 Ιουλίου μέχρι και τις 4 Αυγούστου θα διεξαχθούν οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Brache (Internationale Musiktage Brache). Mετά από δεκαέξι χρόνια δημιουργικής παρουσίας στο Κίελο της Γερμανίας, οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Brache
μεταφέρονται στην ακριτική Φλώρινα, στην Ελλάδα.
Σε αυτά τα χρόνια δεκάδες καλλιτέχνες δίδαξαν, έδωσαν ρεσιτάλ, ενέπνευσαν εκατοντάδες σπουδαστές γιατί το μόνο κίνητρο ήταν η αγάπη για την μουσική, η μουσική ως αυτοέκφραση, δημιουργία, επικοινωνία.

Έντονη ήταν πάντα η συμμετοχή των Ελλήνων. Καλλιτέχνες και σπουδαστές από την Ελλάδα ακόμα και τα τελευταία χρόνια που η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα δεν μπορούσαν να «εγκαταλείψουν» το Brache, με κόστος οικονομικό και προσωπικό για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας από τους βασικούς εμπνευστές και για αρκετά χρόνια καθοδηγητής ήταν ο Λάμπης Βασιλειάδης. Ο «Δάσκαλος» που έκανε ό,τι μπορούσε για να υποστηριχθούν οικονομικά οι σπουδαστές που ήθελαν να συμμετέχουν. Έτσι η μεταφορά του στην Ελλάδα δεν είναι απροσδόκητη!

Το καλλιτεχνικό γεγονός θα «ανοίξει» με τα ρεσιτάλ δύο κορυφαίων πιανιστών, του Λάμπη Βασιλειάδη και της Hideyo Harada, στις είκοσι οκτώ και είκοσι εννέα Ιουλίου αντίστοιχα.
Το μεγάλο  αυτό μουσικό γεγονός παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου στις 24.7.2019 στην ΠΕ Φλώρινας ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αντωνιάδης, ο κορυφαίος πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης και ο φοιτητής Ανδρέας Ξενόπουλος.
Να επισημάνουμε το γεγονός ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για όλο το πρόγραμμα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Λάμπης Βασιλειάδης
Ο Λάμπης Βασιλειάδης Φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, απ᾽ όπου αποφοίτησε με ειδίκευση στη Φιλοσοοφία. Στη συνέχεια παρακολούθησε μουσικές σπουδές και έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και δίπλωμα πιάνου από την Ανώτατη Κρατική σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Ανοβέρου της Γερμανίας. Επίσης, παρακολούθησε σπουδές με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου "Γιάννης Βακαρέλης" με την Yaltah Menuhin στο Λονδίνο. Έχει λάβει μεταπτυχιακούς τίτλους από την Ανώτατη Κρατική σχολή Μουσικής Trossigen (Γερμανία), δίπλωμα μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών "Kuenstlerische Ausbildung" και "Κonzertreife Diplom". Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Cincinnati στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου έλαβε το Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Κύκλου Σπουδών "Artist Diploma”.

Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα στην Γερμανία, στην Νότιο Αφρική, στην Γαλλία, στις ΗΠΑ, στην Πολωνία, στην Ιταλία, στην Ελβετία, στην Μεγάλη Βρετανία, στην Βυρητό (Λίβανος), στη Λιθουανία (Vilnius) στην Ταιλάνδη (Bangkok). Επιπλέον, έχει εμφανιστεί με ορχήστρες, όπως την Μουσικής Ακαδημίας του Trossingen, την Συμφωνική Νέων του Αμβούργου, την ΜΗΗ Ορχήστρα του Ανόβερου, την Φιλαρμονική της Πράγας, την Κammerphilarmonie της Πραγας, την Ορχήστρα Δωματίου του Tuebingen, την Φιλαρμονική του Fairbanks, την Φιλαρμονική της Ταϊλάνδης, την Μεγάλη Φιλαρμονική της Πολωνίας και έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους μαέστρους, όπως Gudni Emilsson, Darius Mikulski, Josif Conta, Bastian Heymel, Claude Villaret, Eduard Zilberkant, Luis Szaran κ.α.

Έχει έντονα δραστηριοποιηθεί στο χώρο της Μουσικής Δωματίου με το Ιόνιο Κουαρτέτο Πιάνου και έχει δώσει  συναυλίες Μουσικής Δωματίου μαζί με επώνυμους καλλιτέχνες (C.Erdeyi, LGorokoff, L.Hardy,etc). Έχει ηχογραφήσει 15 δίσκους (CD) με ιδιαίτερα ευρύ ρεπερτόριο, συγκεκριμένα:  με έργα Bramhs και Schumann (εξαιρετική κριτική απο το Listener, New York το περιοδικό Grammophone, σε άρθρο του Bryce Morrison, κατατάσσει την ερμηνεία Brahms, του κ. Βασιλειάδη, στις καλύτερες 36 του 20ου αιώνα- Μάρτιος 2003), με έργα Bartok, Poulenc, Scriabin, Szymanowski (τέσσερα άστρα απο το BBC Music Magazine,Βρετανία), με έργα Liszt (εξαιρετική κριτική από το Fanfare Music Magazine, New York), με έργα Allen Sapp, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση (άστρο από το American Record Guide, μια από τις καλύτερες ηχογραφήσεις του 2001), με έργα Rachmaninoff, έργα Chopin και έργα Tschaikofsky. Με την Ορχήστρα Δωματίου του Tuebingen (Kammerorchester Tuebingen) ηχογράφησε το έργο του F.Liszt για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων Malediction ενώ στο ίδιο μοτίβο ηχογράφησε με θέμα τις μεταγραφές για πιάνο του Liszt έργων του Mozart. Έχει ηχογραφήσει ζωντανά  με την Φιλαρμονική της Fairbanks του 2ο Κοντσέρτο του Tschaikofsky και έργα Μουσικής Δωματίου με το Ιόνιο Κουαρτέτο Πιάνου έργα Beethoven και Brahms. Έχει κάνει τηλεοπτικές εμφανίσεις στην Ελληνική Τηλεόραση 1, στη ΝΕΤ, στην Ελληνική Τηλεόραση 3, Αlaska One, WGTE, (ΗΠΑ) και έχουν μεταδοθεί έργα του και συνεντεύξεις στην Ελληνική Ραδιοφωνία, WKSU Classical Music, Kent, Ohio, WGUT FM Toledo, WGTE Toledo, Ohio, ΗΠΑ, Ραδιοφωνία ARD, Mόναχο, Ραδιοφωνία της Έσσης (Hesischer Rudfunk), Live FM 91 –Toledo (σε ζωντανή μετάδοση και στην τηλεόραση, συνέντευξης – συναυλίας).

Έχει εργαστεί στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Bowling Green, ως βοηθός του καθηγητή Jerome Rose (1994-95), στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, Οhio ως βοηθός του καθηγητή James Tocco, (1995-97), διδάσκοντας φοιτητές του μεταπτυχιακού (master) και του διδακτορικού κύκλου σπουδών (DMA in piano performance), ως Καθηγητής Πιάνου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Ανατολικής Μακεδονίας, ως Καθηγητής Πιάνου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης, ως Καθηγητής Πιάνου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Σήμερα εργάζεται ως Aναπληρωτής Καθηγητής με αντικείμενο "Πιάνο και Πιανιστική Συνοδεία", στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα.

Έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως το 2ο βραβείο San Bartolomeo al Mare, Genova, Ιταλία (1997), το 6ο βραβείο World Piano Competition Cincinnati, το 1ο βραβείο University of Chicago, Greek Club, το 1ο βραβείο Ανώτατης Μουσικής Σχολής Trossingen, το βραβείο Master Players International, Lugano, Eλβετία, το 4ο βραβείο San Bartolomeo al Mare, Genova Ιταλία, δίπλωμα Scottish International Competition Glaskow στη Σκωτία, το βραβείο Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, το βραβείο "Γιάννης Βακαρέλης", το βραβείο διαγωνισμού Bachauer, το βραβείο Χορωδίας και Ορχήστρας Πειραιώς και βραβειο Ganef, Θεσσαλονίκη. Επίσης, έχει συμμετάσχει στο τελικό στάδιο του διεθνούς διαγωνισμού πιάνου Unisa Transnet στη Νότια Αφρική, στους διεθνείς διαγωνισμούς Cagliari, Monza, Pescara, Porto (Πορτογαλία) κ.α. Το 1997 υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής μουσικού διαγωνισμού της ΟΜΤΑ (Οhio Music Teachers Association) του Πανεπιστημίου Columbus, Ohio, ΗΠΑ, 1998 μέλος της κριτικής επιτροπής διεθνούς διαγωνισμού της Hellexpo (Θεσσαλονίκη), 1999 μέλος της Οργανωτικής και Κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνισμού για τα βραβεία D.Price του Mannes College of Music, New York στα πλαίσια του "International Keyboard Festival", που διοργανώθηκε από το New School University, μέλος του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Emil Gilels της Ουκρανίας (Οδησσός)  και μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνισμούς στην Μπανγκόκ της Ταιλάνδης.

Ο Λάμπης Βασιλειάδης  θα ερμηνεύσει τα παρακάτω έργα τα οποία αποτελούν ένα θεματικό και ερμηνευτικό κύκλο με τον τίτλο «Περιπλανήσεις». Περιπλανήσεις γιατί για τον Λάμπη Βασιλειάδη Ζωή και Μουσική ταυτίζονται.
Οι επιλογές του βάζουν στο κέντρο τον άνθρωπο, πόνος, απώλεια, υπαρξιακή αγωνία, πάθη και ο,τι μπορεί να ταλανίσει τον άνθρωπο. Τα εκφράζει, τα συνειδητοποιεί, λυτρώνεται και λυτρώνει. Δεν υπάρχει ομορφότερος τρόπος για να υπηρετήσει κανείς την Τέχνη που επέλεξε! Μόνο έτσι μπορεί κανείς να αντιληφθεί γιατί κάθε ερμηνεία του είναι μοναδική, πρωτότυπη, αυθεντική και για αυτό καλλιτεχνική! 

Πρόγραμμα Ρεσιτάλ
Szymanowski Karol
Παραλλαγές σε ένα λαϊκό πολωνέζικο θέμα, Op.10.

J.S. Bach
Chaconne, Σπουδή για πιάνο Νο 5, για το αριστερό χέρι μόνο, (από τις σπουδές για πιάνο του J.Brahms, Anh 1α)

L.v. Beethoven
Sonata για πιάνο Νο 14, Op. 27, No 2, “Quasi una fantasia” (σονάτα του σεληνόφωτος)

F. Liszt:
Miserere S 433
(μεταγραφή από την όπερα “IL TROVATORE” του Verdi)

Ballade No 1

Ουγγρική Ραψωδία Νο 12, S 244.

Hideyo Harada
Η Hideyo Harada γεννήθηκε στην Ιαπωνία και πήρε τα πρώτα της μαθήματα στο Τόκιο με τον Toyoaki Matsuura πριν συνεχίσει τις σπουδές της στη Στουτγκάρδη (Lieselotte Gieth), στη Βιέννη (Hans Kann / Roland Keller) και τη Μόσχα (Victor Merzhanov). Βραβευμένη σε δεκάδες διεθνείς διαγωνισμούς μερικοί εκ των οποίων ο Διεθνής Διαγωνισμός Μουσικής της Γενεύης (CIEM), πρώτο βραβείο στο Διεθνή Διανωνισμό Schubert στο Ντορτμουντ και βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Rachmaninoff στη Μόσχα. 

Έχει εμφανιστεί σε αίθουσες και φεστιβάλ όπως το Schleswig-Holstein Music Festival, Mecklenburg-Vorpommern Festival, Braunschweig Classix Festival, Beethoven Festival Bonn, Rheingau Music Festival, Mozart Festival Würzburg, Heidelberg Spring Festival, Ludwigsburg Festival, Festival International des Jeune Solistes , Yokohama International Piano Festival, Prague Proms Festival, και Grand Piano Festival στο Άμστερνταμ. Κορυφαίες εμφανίσεις περιλαμβάνουν το Ωδείο Τσαϊκόφκι της Μόσχας,  Musikverein στη Βιένη, Konzerthaus της Βιέννης, Leipzig Gewandhaus, Παλαιά Όπερα της Φρανγκφούρτης, το Victoria Hall της Γενεύης, το Rudolfinum στην Πράγα, και το Suntory Hall στο Τόκιο. Η Hideyo Harada έχει παίξει με διεθνείς ορχήστρες όπως Orchestre de la Suisse Romande, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, Orchestre de Cannes, Stuttgart Chamber Orchestra, Czech National Symphony Orchestra, George Enescu Philharmonic Orchestra Bucharest, Bulgarian State Philharmonic Orchestra, Polish Radio Symphony Orchestra, State Symphony Orchestra της Ρωσίας, και τη Seoul Philharmonic Orchestra. Η Hideyo Harada ετησίως περιοδεύει στην Ιαπωνία, όπου εμφανίζεται με την ορχήστρα NHK Symphony Orchestra, Yomiuri Nippon Symphony Orchestra, και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ιαπωνίας.

Συνεργάτες της στη μουσική δωματίου περιλαμβάνουν τους Borodin Quartet, το βιολονίστα Mikhail Simonyan, τον τσελίστα Jens Peter Maintz, και τον βαρύτονο Roman Trekel. Μια ακόμη δραστηριότητα της πολύπλευρης αυτής πιανίστα περιλαμβάνει συναυλίες που συνδιάζουν μουσική και ποίηση, με ηθοποιούς όπως η Corinna Harfouch, Katja Riemann, Esther Schweins, Ulrich Noethen, Christian Quadflieg, και Hanns Zischler. Η Hideyo Harada έχει ηχογραφήσει πολυβραβευμένους δίσκουςμε την εταιρεία audite, καθώς και ζωντανές ηχογραφήσεις σε διεθνή ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα. Το κορυφαίο περιοδικό Gramophone τον Απρίλιο του 2009 προτρέπει το κοινό να απολαύσει τις ηχογραφήσεις της Harada. Οι δίσκοι της με έργα Schumann και Schubert, πήραν τη διάκριση “Star of the Month” από το Γερμανικό περιοδικό Fono Forum, και κέρδισαν το “Supersonic Award” του περιοδικού Pizzicato στο Λουξεμβούργο.

Η κ. Harada είναι μια σεμνή προσωπικότητα με μεγάλες της επιτυχίες (πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Γενεύης CIEM, πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Schubert, Dortmund, τρίτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Rachmaninoff, Μόσχα) που επιλέγει να συντηρεί χαμηλό προφίλ στον διεθνή χώρο. Καταπιάνεται σε βάθος με ζητήματα ποιότητας ήχου και ερμηνείας, οι δε ηχογραφήσεις της αποτελούν σημεία αναφοράς όπως σχολιάζει ο διεθνής τύπος (Grammophone, Piano Forum, Piziccato Magazine κ.α.). Έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου και συνεργάστηκε με μεγάλες ορχήστρες στην Ασία και στην Ευρώπη.

Η κ. Hideyo Harada συνεργάζεται στενά με τον καθηγητή κ. Λάμπη Βασιλειάδη από το 2006 . Η κοινή τους μαθητεία κοντά στον καθηγητή του Ωδείου Tschaikofsky της Μόσχας Βίκτωρ Μερζάνωφ, έχει ουσιαστικά εμπνεύσει όχι μόνο τους δυο καλλιτέχνες αλλά και μια μεγαλύτερη ομάδα φοιτητών της κατεύθυνσης πιάνου του Ιονίου Πανεπιστημίου, που παρακολουθούν δυο φορές τον χρόνο ειδικά σεμινάρια με την κ. Harada.
Στις συναντήσεις αυτές η κ. Harada πραγματεύεται θέματα ερμηνείας, στο ύφος της Ρωσικής Σχολής, μια ιστορική κατεύθυνση στην οποία έχει εντρυφήσει σε βάθος, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου και δημοσίευσε μια ογκώδη μελέτη στην Ιαπωνία, για την Ρωσική Σχολή Πιάνου.

Στην Φλώρινα η κ. Harada θα αφιερώσει την συναυλία της (Δευτέρα 29 Ιουλίου) στην μνήμη του πιανίστα Βίκτωρ Μερζάνωφ, καθώς φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από την γέννησή του.

Πρόγραμμα Ρεσιτάλ
F. Schubert
Impromptu op.90-3 Ges-Dur

F. Chopin
Ballade No.1 g-moll op.23

Ballade No.3 As-Dur op.47

Ballade No.4 f-moll op.52

L. v. Beethoven
Sonata No.31 As-Dur op.110

D. Shostakovich
Prelude and Fugue No.24 d-moll op.87

Οι  συναυλίες θα πραγματοποιηθούν  στην αίθουσα "Θ.Αγγελόπουλος" του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας στις 20:30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και με την ευγενή υποστήριξη του Δήμου Φλώρινας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους καλλιτέχνες και τη διοργάνωση μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο www.internationalemusiktagebrache.com ή www.pianoplusfestival.gr

Για τις επόμενες συναυλίες θα δημοσιευθούν ξεχωριστά Δελτία Τύπου.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Κυριακή 28 ΙουλίουΡεσιτάλ πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη

Δευτέρα 29 ΙουλίουΡεσιτάλ πιάνου με την Hideyo Harada

Τρίτη 30 ΙουλίουΡεσιτάλ καθηγητών με τους Andrea Reibenspies (βαρύτονος), Clemens Müller (πιάνο), Mario De Secondi (βιολοντσέλο)

Τετάρτη 31 ΙουλίουΡεσιτάλ με το κουαρτέτο πιάνου του Brache: Λάμπης Βασιλειάδης (πιάνο), Δημήτρης Χανδράκης (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα), Mario De Secondi (βιολοντσέλο)

Πέμπτη 1 ΑυγούστουΣυναυλία καθηγητών με τους Γιάννη Κορμπέτη (βιολί) και Ειρήνη Τσιρακίδου (σοπράνο)Πιάνο: Λάμπης Βασιλειάδης, Δήμητρα Κοκκινοπούλου
Τέλος και οι σπουδαστές θα έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν καλλιτεχνικά τις τρεις τελευταίες μέρες και σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα να πάρουν τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους. 
Παρασκευή 2 ΑυγούστουΣυναυλία σπουδαστών σεμιναρίου Ι
Σάββατο 3 ΑυγούστουΣυναυλία σπουδαστών σεμιναρίου ΙΙ
Κυριακή 4 ΑυγούστουΑπονομή διπλωμάτων και συναυλία σπουδαστών σεμιναρίου ΙΙΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου