Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019

ΒΑΡΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ


Αναστολή της λειτουργίας εργοστασίου επεξεργασίας δερμάτων σε περιοχή της Καστοριάς λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος
Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε για μια ακόμη φορά! Η Ομοσπονδία μας επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους μόλυνσης από τις επιχειρήσεις παραγωγής και επεξεργασίας δερμάτων, και έχει υπογραμμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της όλης διαδικασίας παραγωγής και κατεργασίας δερμάτων, στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον.

Έχει επιστήσει την προσοχή καθώς σύμφωνα με επώνυμες μελέτες -στις οποίες επίσης έχει γίνει σαφής αναφορά- Χημικά στοιχεία και συστατικά που χρησιμοποιούνται καθ’όλη τη διαδικασία παραγωγής γούνας, αλλά και δερμάτων γενικότερα, κρίνονται ως επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον, ενώ κάποια από αυτά κρίθηκαν και ως πιθανοί επιμολυντές του νερού.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες για την αδιαφορία και μεγάλα τα ερωτηματικά καθώς ο κώδωνας κινδύνου έχει ήδη κτυπήσει από τον Ιούνιο του 2018, όταν η ΔΕΥΑ Καστοριάς παραδέχτηκε μετά από καταγγελίες, ότι μια πηγή που τροφοδοτούσε την κοινότητα Δισπηλιού εμφάνισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου.
Είναι γνωστό δε ότι η συγκεκριμένη πηγή σφραγίστηκε. Δείτε λοιπόν τι συνέβη με κάποιο από αυτά τα εργοστάσια κι έπειτα μπορούμε όλοι να αισθανθούμε ασφαλείς ως πολίτες μιας προοδευτικής Ελλάδας.
 Ίσως στη χώρα μας λύση θεωρείται η σφράγιση και απαγόρευση των πηγών μας, η μία μετά την άλλη, ενώ εκπρόσωποι πολιτικών παρατάξεων πηγαίνουν κι έρχονται στις εκθέσεις γούνας και δέρματος , κάνοντας δηλώσεις και δίνοντας υποσχέσεις για ανάκαμψη των επιβλαβών αυτών παραγωγικών μονάδων και επιχειρήσεων, μη αναλογιζόμενοι την τεράστια ηθική και νομική ευθύνη τους. Κι όλα αυτά εν έτη 2019, όπου οι χώρες της Ευρώπη η μία μετά την άλλη περνούν στην κατάργηση της γούνας και των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών. Αργά ή γρήγορα και η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο . Ο θάνατος-δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ζώων και η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν συνάδουν ούτε με την ηθική, ούτε με την ανάπτυξη .
 Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου