Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Προεκλογική επίσκεψη της ΥΜΑΘ Ελευθερίας Χατζηγεωργίου στη Φλώρινα στήριξης των υποψηφίων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Δεν συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Φλώρινας


 Προσπάθεια στήριξης των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στους Δήμους της ΠΕ Φλώρινας    επιχείρησε η Υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου  με την επίσκεψη της στην περιοχή την Πέμπτη 9  Μαΐου 2019.

Η κα Χατζηγεωργίου
επισκέφθηκε το πρωί την δίοδο του  μεθοριακού σταθμού  του Λαιμού όπου είχε και την σχετική ενημέρωση από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Πασχαλίδη.
Ο κ. Δήμαρχος έχει προτείνει  να ανοίξει ο σταθμός την περίοδο των εκδηλώσεων «ΠΡΕΣΠΕΣ».
Στη συνέχεια η κα Χατζηγεωργίου επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη και υποψήφιο Δήμαρχο Στέφανο Μπίρο και το απόγευμα της ίδιας μέρας συνάντησε τον Δήμαρχο Αμυνταίου Κώστα Θεοδωρίδη.
Το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη τύπου.
Στο πρόγραμμα της δεν υπήρχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Φλώρινας κι αυτό ερμηνεύει ότι η επίσκεψη της στην περιοχή μας είχε κομματικό χαρακτήρα, να στηρίξει τις αυτοδιοικητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας το πολιτικό δεκανίκι.
Η ίδια βέβαια αρνήθηκε ότι τον απέκλεισε και δικαιολογήθηκε πως  κάποια προβλήματα  του Δήμου τα συζήτησε με τον Αντιπεριφερειάρχη και υποψήφιο Δήμαρχο για τον Δήμο Φλώρινας Στέφανο Μπίρο και πως δεν είχε χρόνο να επισκεφθεί και τον Δήμαρχο Φλώρινας!!!
Σε κάθε περίπτωση η κα Χατζηγεωργίου απαντώντας στην ερώτηση μας είπε ότι «αυτό ήταν το πρόγραμμα το οποίο κρίναμε εγώ και οι συνεργάτες μου, ότι χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση με βάση το σχεδιασμό που έχουμε κάνει» και πως σε μια επόμενη φορά θα επισκεφθεί και τον Δήμο Φλώρινας για να συζητήσει με τον Δήμαρχο. Κι εδώ φαίνεται καθαρά ότι στόχος της δεν ήταν  η ενημέρωση της από τους Δημάρχους για το τι συμβαίνει  σε κάθε Δήμο αφού αυτοί ζουν καθημερινά τα προβλήματα αλλά να στηρίξει τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.  Η πολιτική διαχωρισμών του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική του εμείς και οι άλλοι σε όλο της το μεγαλείο. Δεν κρατάνε πια ούτε τα προσχήματα, προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες.
Μας θύμισε για άλλη μια φορά ότι δεν είναι υπουργός όλων των Ελλήνων, ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι για την ίδια και την κυβέρνηση, πως κάποιοι είναι πιο ίσιοι από τους ίσιους!!!
Η επίσκεψη της κας Χατζηγεωργίου στη Φλώρινα δείχνει ότι η για πρώτη φορά αριστερά είναι πιο δεξιά και από την δεξιά.

Στο θέμα του ανοίγματος του συνοριακού σταθμού στο λαιμό υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας  ότι «αυτό που εμείς οφείλουμε να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι ένα όχι να κλείνουμε τα σύνορα είναι ανοίγουμε τα σύνορα και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στη χώρα μας και νομίζω ότι αυτό η παρούσα κυβέρνηση το έχει κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό». Συμπληρώνοντας τόνισε ότι «…προσδοκούμε οι 300 χιλιάδες επισκέπτες να μπαίνουνε από το μεθοριακό σταθμό στην Πρέσπα.

Επισημάναμε στην κα Χατζηγεωργίου ότι το άνοιγμα του τελωνείου στο Λαιμό γίνεται  χωρίς προγραμματισμό και προετοιμασία της τοπικής αγοράς, κι αυτό θα έχει ως συνέπεια την καταστροφή της τοπικής οικονομίας των Πρεσπών.  Η απάντηση της ήταν ότι αυτό θα διορθωθεί σε βάθος χρόνου όπως έγινε με την Βουλγαρία και  οι ανισότητες στις τιμές οφείλονται στην οικονομική κρίση της χώρας μας και γι’ αυτό πρέπει να διορθώσουμε τα οικονομικά μας.

Τόνισε πως ήταν αίτημα πολλών χρόνων των κατοίκων της περιοχής. Θύμισα στην κα Υπουργό ότι το δημοψήφισμα με το ναι το κάνανε εν μια νυκτί όχι και πως στην Πρέσπα θα μπορούσαν να περιμένουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ να επέλθει κάποια ισορροπία στις τιμές και στη συνέχεια να ανοίξουν το τελωνείο. Η απάντηση της όσο και του κ. Σέλτσα ήταν   «εμείς ανοίγουμε σύνορα και δεν κλείνουμε».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΥΜΑΘ

  Κάνω μία διήμερη επίσκεψη στη   στη Δυτική Μακεδονία, έχω έρθει κι άλλες δύο φορές.


Αυτή τη φορά  βρίσκομαι στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και αύριο θα είμαι στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

 Επισκέφτηκα  τον δήμο Πρεσπών συζήτησα με τον Δήμαρχο και φορείς της περιοχής.  

Μου δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθώ το σημείο στο οποίο θα γίνει ο νέος μεθοριακός διασυνοριακός σταθμός.   Συζητήσαμε τα έργα και τις μελέτες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη αλλά και το τι μένει να γίνει το επόμενο διάστημα.  Συζητήσαμε  και τα προβλήματα   του αγροτικού κόσμου που έχουν να κάνουν με  τις ελληνοποιήσεις, την υψηλή φορολογία  των αγροτών, τα προβλήματα των Συνεταιρισμών.

Χρειάζονται μία συνολική αντιμετώπιση και είναι πολιτική της κυβέρνησης να δει τέτοιου είδους ζητήματα. Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει   νέα μέτρα οικονομικής πολιτικής από το 2020 σε σχέση με τον αγροτικό τομέα.

 Στη συνέχεια ήρθαμε στην αντιπεριφέρεια Φλώρινας όπου συζήτησα με τον περιφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους. Είδαμε πόσο σημαντική δουλειά έχει κάνει η παρούσα αρχή στον δεύτερο  βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, ζητήματα τα οποία ξεκίνησαν και είναι ήδη σε στάδιο υλοποίησης. Είναι τα τρία μεγάλα αρδευτικά έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη. Έχουν ενταχθεί στα νέα προγράμματα που είναι ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ όπως είναι αυτό της Τριανταφυλλιάς με 43 εκατομμύρια αυτό του Παρορίου με 5,5 εκατομμύρια και όπως είναι αυτό της Πρέσπας για το  οποίο  μας ευχαρίστησαν και οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής των Πρεσπών που είναι ύψος 21περίπου εκατομμύριων.

 Βρισκόμαστε σε στάδιο υλοποίησης και  υλοποιείται από την παρούσα κυβέρνηση  και θα έχουμε πριν από τα 2,5 χρόνια τον μεθοριακό σταθμό ολοκληρωμένο.  Γίνονται προσπάθειες να φτιάξουμε κάτι σε πιο πρόχειρη μορφή για να ανοίξει συντομότερα προς τα τέλη του καλοκαιριού νομίζω.  Αυτό που έχει σημασία είναι ότι καταφέραμε η ελληνική κυβέρνηση να έχει μία εξαιρετική συνεργασία   με την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας τόσο με την περιφέρεια όσο και με τους δήμους.  Κατορθώσαμε να εντάξουμε έργα μελέτες και υποδομές τα οποία είτε σήμερα να βρίσκονται σε επίπεδο μελετών είτε σε επίπεδο υλοποίησης.  

Το δεύτερο σημαντικό πράγμα για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, για την περιοχή της Φλώρινας είναι πραγματικά η δημιουργία το νέου πανεπιστήμιου,  η δημιουργία νέων τμημάτων στις ήδη υπάρχουσες σχολές και η  δημιουργία τριών ερευνητικών ινστιτούτων.  Με τα νέα τμήματα τα οποία δημιουργούνται  στην περιοχή της Φλώρινας εμείς προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε και στο κομμάτι της παιδείας, να δώσουμε βαρύτητα σε αυτά τα πανεπιστημιακά τμήματα, που άλλοι αντί τα προηγούμενα χρόνια να τα αυξάνουν τα μείωνα,   ώστε να δώσουμε μία νέα δυναμική τόσο στην περιοχή της Φλώρινας όσο και της Δυτικής Μακεδονίας Νομίζω πως ως  ένα μεγάλο βαθμό αυτή είναι η εθνική πολιτική της κυβέρνησης, που στόχος μου είναι να έχουμε ένα υπουργείο το οποίο θα είναι ανοιχτό τόσο στους πολίτες όσο και στους φορείς και μία Υπουργό η οποία δεν θα κάθεται στο γραφείο της αλλά θα γυρνάει στις περιοχές των αρμοδιοτήτων της να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους φορείς και να προσπαθεί να βρει λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.  Γιατί μία από τις αρμοδιότητες την οποίαν θεωρώ πολύ σημαντική σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας σε επίπεδο τριών περιφερειών είναι ο συντονισμός  του κυβερνητικού έργου.

Και το τελευταίο που ήθελα να πω είναι ότι  από το υπουργείο έχει ανοίξει το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Δυτική Κεντρική  Μακεδονία και την ανατολική Θράκη να υλοποιήσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι δράσεις πολιτισμού  στο πρόγραμμα  «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» που βρίσκεται στον αέρα από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.  

 Στο αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε  ένα νέο πρόγραμμα που αφορά τα αγροτικά προϊόντα, τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμούς γυναικών, σε σχέση με το αγροτικό κομμάτι.  Ολοκληρώσαμε δύο άλλα προγράμματα.  

 Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι νάρθουμε κοντά στις τοπικές κοινωνίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης):  κα  Υπουργέ,  επισκεφθήκατε το δήμο Πρεσπών επισκεφτήκατε εδώ τον Αντιπεριφερειάρχη και το απόγευμα με βάση το πρόγραμμά σας θα δείτε τον Δήμαρχο Αμυνταίου.  Η ερώτησή μου είναι γιατί αποκλείσατε τον Δήμο Φλώρινας τον μεγαλύτερο Δήμο   της περιφερειακής ενότητας μας από το πρόγραμμα της επίσκεψής σας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί λέτε τον απέκλεισα;  Το πρόσωπο εννοείτε; Τον Δήμαρχο;

Τριανταφυλλίδης:  Αποκλείσατε τον Δήμο και δεν εξετάζω το πρόσωπο,  εκτός αν το εξετάζετε εσείς  

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όχι εγώ δεν εξετάζω τίποτε.   Αν δεν κάνω λάθος στη Φλώρινα είμαστε.

Τριανταφυλλίδης:  Στη Φλώρινα είστε αλλά  έχετε υπόψη σας τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο δήμος Φλώρινας και να τα συζητήσετε  όπως συζητήσατε με το Δήμαρχο  Πρεσπών με τον Αντιπεριφερειάρχη, με τον Δήμαρχο Αμυνταίου που θα συζητήσετε το απόγευμα;  Γιατί αποκλείσατε το δήμο Φλώρινας από το πρόγραμμα της επίσκεψής σας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στη Φλώρινα είμαστε.   Έχω υπόψη μου κάποια, έχω συζητήσει ούτως ή άλλως κάποια θέματα του Δήμου με  τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας αλλά σε κάθε περίπτωση δεν απέκλεισα κανένα.  

Εισαγωγικά είπα ότι μου δίνεται η δυνατότητα να έρθω για πρώτη φορά στη Φλώρινα αλλά ο σκοπός μου είναι να κάνω συνεχώς τέτοιου είδους περιοδείες και το γραφείο  μου είναι ανοιχτό σε όλους.    Άρα εγώ δεν έχω αποκλείσει κανέναν. Αυτό ήταν το πρόγραμμα το οποίο κρίναμε εγώ και οι συνεργάτες μου, ότι χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση με βάση το σχεδιασμό που έχουμε κάνει και θα έχω τη δυνατότητα το  αμέσως επόμενο διάστημα να επιστρέψω στη Φλώρινα και να συζητήσω και με άλλους φορείς, να συναντήσω και το Δήμαρχο Φλώρινας και οποιονδήποτε χρειάζεται να συναντήσω.  Δεν νομίζω, δεν είναι εφικτό είτε αυτός είναι Υπουργός είτε οποιοσδήποτε να τα κάνει όλα σε μία περιοδεία.  Κάποιοι θα είναι χαρούμενοι και κάποιοι θα είναι δυσαρεστημένοι.

 Άρα αυτό είναι το πρόγραμμά μου. Δεν απέκλεισα κανέναν, είναι ένας σχεδιασμός για τη σημερινή μέρα.

Τριανταφυλλίδης:  Μετεκλογικά θα έρθετε.

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ:    Όχι αναγκαστικά. Που το ξέρετε αν εσείς; Γνωρίζετε το πρόγραμμά μου μέχρι τις 26;  Ενημερώστε με. Εγώ δεν το γνωρίζω το πρόγραμμά μου. Το γνωρίζω μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας .

Από τις ερωτήσεις σας αντιλαμβάνομαι ότι το δικό σας άγχος και  η δική σας αγωνία είναι προεκλογικού περιεχομένου και όχι ουσιαστικού για την περιοχή.

Τριανταφυλλίδης. Εγώ λέω ότι είναι το δικό σας άγχος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως Υπουργός της Βόρειας Ελλάδας γνωρίζετε αυτή τη στιγμή την οικονομική αιμορραγία τόσο προς τη Βουλγαρία όσο και προς τη Βόρεια Μακεδονία.  

Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο ανοίγοντας το μεθοριακό σταθμό στην Πρέσπα να δημιουργήσετε μία καινούργια πληγή όπου θα καταστραφεί η τοπική οικονομία των Πρεσπών;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:   Νομίζω ότι η συμφωνία των Πρεσπών μας δίνει  την  προοπτική Ευρωπαϊκής ένταξης της γειτονικής χώρας.   Μας δίνει τη δυνατότητα να σταματήσουμε αυτές τις πληγές.

 Η ύπαρξη μιας σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και μιας περιθωριοποίησης και από μεριάς μας αλλά και εξαιτίας μας περιορίσαμε την  γειτονική χώρα.

 Η ένταξη έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει αλλαγές, να δημιουργήσει άλλες σχέσεις και να μη φεύγει ο κόσμος προς τη γειτονική χώρα.  Νομίζω ότι   τέτοιου είδους προβλήματα στη Βουλγαρία έχουν μειωθεί σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία .

Άρα θα έλεγα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών μας δίνονται αναπτυξιακές δυνατότητες σε όλη την περιφέρεια και για τη Βόρεια Μακεδονία και  άρα δεν θα υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους προβλήματα.

 Μπορεί σε έναν πρώτο χρόνο αυτά τα προβλήματα να υπάρχουν και στη συνέχεια να μειωθούν.  Νομίζω δεν είναι απλά ένας συνοριακός σταθμός συνδυάζουν με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών    τις προοπτικές και την εξέλιξη και της γειτονικής χώρας και  άρα δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.  Έχω ξαναπεί ότι το μεγάλο ψάρι δεν φοβάται το μικρό. Το αντίθετο πρέπει να γίνεται.

Τριανταφυλλίδης:  Βλέπουμε καθημερινά από το τελωνείο της    Νίκης και σύμφωνα με την μελέτη του υπάρχει στο ΕΒΕ Φλώρινας μία τρομακτική εκροή  προς τη γειτονική χώρα.  Εάν περιμένουμε  δέκα χρόνια  την ένταξη σε αυτό το διάστημα η οικονομία της Πρέσπας θα έχει καταστραφεί.  Ας περιμένουμε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια να ανοίξουμε τα σύνορα.

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Εμείς προσδοκούμε οι 300 χιλιάδες επισκέπτες να μπαίνουνε από το μεθοριακό σταθμό στην Πρέσπα. Κάποιοι από μας θα πηγαίνουν εκεί και κάποιοι από κει θα έρχονται σε μας.

 Τριανταφυλλίδης: Να έχετε υπόψη σας ότι οι τιμές εστίασης και καταλυμάτων είναι  κοντά στο 40% χαμηλότερες από τις δικές μας.  Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που λέτε θα είναι δύσκολο να γίνει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αντίστοιχα αντιλαμβάνεστε ότι τουρίστες από την γειτονική  χώρα στηρίζουνε τουριστικά πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.   

 Τριανταφυλλίδης:  Συγκρίνετε διαφορετικά πράγματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να έχουμε τη λογική ανοίγματος.   Το να πάνε δικοί μας να ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ αλλά και  να αγοράζουν από εκεί βενζίνη  είναι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης  που έχει η χώρα μας.

Αυτό που εμείς οφείλουμε να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι ένα όχι να κλείνουμε τα σύνορα είναι ανοίγουμε τα σύνορα και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στη χώρα μας και νομίζω ότι αυτό η παρούσα κυβέρνηση το έχει κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 

ΣΕΛΤΣΑΣ: Δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι το τριήμερο του Πάσχα ήρθαν στη χώρα μας πάνω από 150.000 τουρίστες από την γειτονική χώρα. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας. Από κει και πέρα το τι οικονομικά μεγέθη θα έχουμε εξαρτάται από τη δική μας χώρα. Να μειωθεί η φορολογία στα δικά μας προϊόντα.

Τριανταφυλλίδης: Ανοίγετε τον μεθοριακό σταθμό χωρίς προγραμματισμό και προετοιμασία της τοπικής αγοράς.

ΣΕΛΤΣΑΣ: Η χώρα ανοίγει σύνορα και δημιουργούνται νέες προοπτικές.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να μην ξεχνάμε κάτι, το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού ήταν αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Οι κάτοικοι των Πρεσπών το ζήτησαν. Ο πρωθυπουργός δεν το αποφάσισε ξαφνικά. Το αίτημα υπήρχε πριν την συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα θα ανοίξει και ο δεύτερος νέος διασυνοριακός σταθμός στην περιοχή της Αριδαίας.
Τριανταφυλλίδης: κα Υπουργέ εδώ ολόκληρο δημοψήφισμα το ναι το κάνατε όχι και σεβαστήκατε την άποψη των κατοίκων της Πρέσπας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι  ωραίο να συζητάμε αλλά να συζητάμε ουσιαστικά. Όταν μου πετάτε ότι αλλάξατε και το ναι το κάνατε όχι για εντυπώσεις εγώ δεν μπορώ να το δεχτώ. Γιατί να σας θυμίσω ότι αμέσως μετά ο πρωθυπουργός ζήτησε εντολή από τον ελληνικό λαό και είχαμε τις εκλογές του 2015 όπου ο ελληνικός λαός ξαναέδωσε την εντολή διακυβέρνησης της χώρας στον Αλέξη τον Τσίπρα.

  
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου