Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019

ΑΝΤΙ ΕΡΓΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΤΩΝ ΚΑΡΥΠΙΔΗ-ΜΠΙΡΟΥ


  Πριν λίγες μέρες μας επισκέφθηκε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης για να ανακοινώσει στους τοπικούς φορείς του πρωτογενή τομέα την ένταξη για χρηματοδότηση τριών σημαντικών μεγάλων αρδευτικών έργων στο μέτρο 4.3.1. Πρόκειται για τα αρδευτικά του φράγματος της Τριανταφυλλιάς  (α΄ φάση) δαπάνης  43.700.000 ευρώ, του ταμιευτήρα Παρορίου δαπάνης 4.315.000 ευρώ καθώς και του αρδευτικού με σταγόνες των Πρεσπών δαπάνης 20.735.0000 ευρώ.

Στη συνάντηση του με τους εκπροσώπους στις 16.5.2019 στη Φλώρινα  ο κ. Αραχωβίτης συνοδευόταν από τον κυβερνητικό βουλευτή Κώστα Σέλτσα, το Περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Στέφανο Μπίρο, τον Δήμαρχο Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη και τον γραμματέα της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Παύλο Γεωργίου.
 Η επίσκεψη του κ. Αραχωβίτη εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής εξόρμησης του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών της 26ης Μαΐου.
Το ίδιο συνέβη και πριν 10 μέρες όταν επισκέφθηκε την περιοχή μας και επιλεκτικά συνάντησε τους υποψήφιους Δημάρχους που στηρίζει στην ΠΕ Φλώρινας ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια κάποιοι βιάστηκαν να μας επικρίνουν τότε και να μας πουν  ότι  μεροληπτούμε και δεν βλέπουμε την πραγματικότητα. Όμως πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά μας επιβεβαίωσε σ’ αυτά που είχαμε γράψει και επισημάναμε στην κα Υπουργό ΜΑ-Θ.
Είδαμε ξαφνικά τους υποψήφιους Δημάρχους με ανακοινώσεις τους να προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους την χρυσόσκονη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς βέβαια να μπορέσουν να πείσουν τους πολίτες. 
Ο κ. Υπουργός στην ουσία μας ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν το 2015!!! Τότε που ο εκπρόσωπος του Υπουργείου και αρμόδιος για τα αρδευτικά έργα ο κ. Παπαγιαννίδης και παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μπίρου  μας ανακοίνωσε ότι το έργο της α΄ φάσης του αρδευτικού του φράγματος Τριανταφυλλιάς για 20.000 στρέμματα είναι ώριμο και θα δημοπρατηθεί τον Μάρτιο του 2016.
Ρωτήσαμε τον κ. Αραχωβίτη αν μπορεί να μας δώσει χρονοδιάγραμμα για την δημοπράτηση του αρδευτικού της Τριανταφυλλιάς και των άλλων δύο αρδευτικών . Μας απάντησε ότι δεν μπορεί, γιατί αυτό ανήκει στην επόμενη φάση. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση της ωριμότητας τους για υπογραφή ένταξης που θα γίνει σε λίγες μέρες  στο μέτρο 4.3.1. για χρηματοδότηση. Ήμαμε βρέμε (έχουμε καιρό) λέι ο λαός μας.
 Είμαστε θεατές στο ίδιο έργο της πολιτικής αγυρτείας που υπόσχονται χωρίς αιδώ, γνωρίζοντας ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Όπως το 2015 που μας ανακοίνωσαν όχι μόνο την ωριμότητα και την ένταξη του έργου αλλά και την ημερομηνία δημοπράτησης του.
( υπάρχουν οι δηλώσεις Μπίρου-Παπαγιαννίδη). Τώρα τι μεσολάβησε και πέρασαν 4 χρόνια και ξαναγυρίζουμε στο 2015  αυτό το γνωρίζουν μόνο ο κ. Υπουργός, ο κ. Καρυπίδης και ο κ. Μπίρος. Είναι ζήτημα ειλικρίνειας και αξιοπιστίας του πολιτικού τους λόγου.
Και το λέμε αυτό γιατί ο κ. υπουργός αρνήθηκε να μας δώσει χρονοδιάγραμμα, να μας πει πότε θα δημοπρατηθούν τα τρία έργα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν το γνωρίζει ούτε ο ίδιος.   Και δεν το έκανε γιατί με τη νοοτροπία  σύγχρονου Μαυρογιαλούρου δεν διστάζουν να τάξουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να μεταστρέψουν την απόφαση των πολιτών. Να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα που είναι εις βάρος τους.
 Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα είχαμε την επίσκεψη στην περιοχή μας δύο υπουργών της κυβέρνησης. Η μία λειτούργησε με αποκλεισμούς θεσμικών φορέων, γιατί δεν είναι στο μπλοκ των δικών τους επιλογών και ο δεύτερος ότι τα τρία έργα που θα αλλάξουν την τοπική οικονομία είναι έτοιμα για να δημοπρατηθούν. Δεν απάντησε όμως σε ένα κρίσιμο ερώτημα πότε θα δημοπρατηθούν.
Κι αυτό δείχνει πρώτον ότι η υπογραφή ένταξης του έργου δεν σημαίνει ότι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση γιατί οι εντάξεις έργων δύο βδομάδες πριν τις εκλογές έχουν ως στόχο την παραπλάνηση των πολιτών, γιατί οι εντάξεις μπορεί να είναι και διπλάσιες από το όριο που μπορεί να χρηματοδοτήσει το μέτρο. Στη δική μας περίπτωση να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ που είναι το πλαφόν. Γιατί ενδέχεται να απενταχθούν όπως έγινε το 2016.  Είναι αποκαλυπτική η περίπτωση του αρδευτικού της Τριανταφυλλιάς. Ενώ είχαμε το 2016 όχι μόνο χρηματοδότηση αλλά και ημερομηνία προκήρυξης το έργο μέχρι στιγμής έχει μια καθυστέρηση 4 χρόνων και  η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά   στον περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας καθώς  και στο υπουργείο. Στην ουσία την ένταξη ακολούθησε η απένταξη.  Γι’ αυτό ας κρατάμε μικρό καλάθι για τις προεκλογικές εξαγγελίες λίγες μέρες πριν τις εκλογές, που θέλουν να καλύψουν την απραξία της περιφερειακής αρχής και την ανυπαρξία έργου της.  Κι επειδή δεν θέλω να είμαι άδικος οφείλω να αναγνωρίσω τη μείωση κατά 30% της τιμής του ρεύματος που αποτελεί ανακούφιση στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ασφαλτοστρώσεις δρόμων που δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Υπάρχει πλούσιο έργο εκατοντάδων εκατομμυρίων αλλά στα χαρτιά. Ασκήσεις δηλαδή επί χάρτου. Τίποτα πιο πέρα.
Κι εξηγούμαι αναφερόμενος σε μερικά χτυπητά παραδείγματα.
Κατά την θητεία των Καρυπίδη-Μπίρου χάθηκαν από την ΠΕ Φλώρινας 114 εκατ. ευρώ. Στο ύψος αυτό δεν φτάνουν ούτε το σύνολο των έργων της τετραετίας τους.
Βεβαίως πρέπει να επισημάνουμε το σημαντικό για κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό που είναι η μείωση  κατά 30% της αξίας του ρεύματος.
Όμως μέσα στη γενική απραξία και το σχεδόν ανύπαρκτο έργο, κι αυτό το σημαντικό χάνεται.
Η απορρόφηση των  κονδυλίων του ΕΣΠΑ είναι τραγική. Είμαστε ουραγοί στην κατάταξη απορρόφησης του ΕΣΠΑ. Από τις 13 περιφέρειες η δική μας   βρίσκεται στην τελευταία θέση προς δόξαν της πλειοψηφίας της περιφερειακής αρχής.
Ένα άλλο σημαντικό πλήγμα   είναι οι απεντάξεις έργων που έγιναν από την απερχόμενη Περιφερειακή αρχή και αφορούσαν το πρόβλημα της ύδρευσης πολλών τοπικών κοινοτήτων  του δήμου Φλώρινας.
Αλλά μήπως αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα του κτιρίου του ΕΒΕ Φλώρινας; Τρία έργα ζήτησε η διοίκηση του ΕΒΕ Φλώρινας που δεν ξεπερνούσαν τις 150.000 ευρώ, την αντικατάσταση της σκεπής του κτιρίου που είναι από αμίαντο, την αντικατάσταση καθισμάτων στην αίθουσα συσκέψεων και την διαμόρφωση μιας αίθουσας σε εκθεσιακό κέντρο προβολής τοπικών προϊόντων.  Μέχρι σήμερα τα έργα αυτά είναι στα αζήτητα.
Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι το κτίριο  του ΕΒΕ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών από την αμιαντοσκεπή, τότε οι ευθύνες των Καρυπίδη-Μπίρου είναι σοβαρές. Η απομάκρυνση του αμιάντου έπρεπε να ήταν το πρώτο έργο που θα είχε εκτελέσει ο κ. Μπίρος. Δυστυχώς περί άλλων τυρβάζει ο κ. Μπίρος ως υποψήφιος Δήμαρχος Φλώρινας.
 Ο περιφερειάρχης πριν λίγο καιρό τίμησε τους αθλητές της ΠΕ Φλώρινας που διακρίθηκαν. Τα φυλλάδια και οι πλακέτες κόστισαν 7.000 ευρώ.  Αυτά δεν γίνανε σε καταστήματα της Φλώρινας όπως ήταν φυσικό αλλά της Κοζάνης!!!  Δείγμα κι αυτό της απαξίας της τοπικής κοινωνίας.
Να πω για τον δρόμο Φλώρινας-Βίγλας Πρεσπών που ακόμα παραμένει κι αυτό στα αζήτητα; Ποια νομίζετε ότι ήταν η δικαιολογία του κ. Καρυπίδη; Δεν τον φτιάξανε γιατί θέλουν ο επισκέπτης να απολαμβάνει την φύση!!! Μας περνούν για χαχόλους οι αθεόφοβοι. Κι εντάξει ο κ. Καρυπίδης δεν έχει και κανένα δέσιμο με τον τόπο μας, ο κ. Μπίρος
όμως; Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας;  Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου. Δεν θα σιωπήσουμε.
Θα κλείσω την σύντομη αναφορά μου με τον κάθετο άξονα. Που όλο φτιάχνεται και παραμένει στα ίδια. Κι αυτό διαπιστώνεται από τις αντίθετες απόψεις και θέσεις που εκφράζονται κατά καιρούς από το αρμόδιο υπουργείο, την κατασκευάστρια εταιρία  και την ΠΕ Φλώρινας.
Στις εκλογές που έρχονται   οι πολίτες ας επιλέξουν την πολιτική ηθική της ευθύνης από αυτήν του σκοπού και ας ψηφίσουν με γνώμονα το συμφέρον τους και του τόπου μας. Είναι καιρός η αυτοδιοίκηση να απεγκλωβιστεί από τα κομματικά γρανάζια και να αποκτήσει τη δική της πραγματικά ανεξάρτητη φωνή.
Είναι καιρός να φύγει το παλιό και το φθαρμένο και να αναδειχτούν νέες φρέσκες δυνάμεις που θα πάνε τον τόπο μας μπροστά.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης


Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΣ

ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εκπληρώσουμε μία υπόσχεση που δώσαμε στους τοπικούς φορείς της Φλώρινας, στον Δήμαρχο Πρεσπών, στην Αντιπεριφέρεια όταν φτάσουμε στην ολοκλήρωση των αιτημάτων στο μέτρο 4.3.1 του υπουργείου το οποίο είναι για τα μεγάλη δημόσια αρδευτικά έργα υποδομής, να έρθουμε στη Φλώρινα να ανακοινώσουμε τα έργα που εντάσσονται.

Με μεγάλη μας χαρά σήμερα θα ανακοινώσουμε στους φορείς πως και οι 3 προτάσεις που έχουν υποβληθεί είναι σε πολύ καλό δρόμο, είναι στο τελικό στάδιο και την επόμενη βδομάδα θα έχουμε την υπογραφή τους.
Το μέτρο 4.3.1. ξεκίνησε με προϋπολογισμό 180 εκατομμύρια ευρώ για αρδευτικά, για ολοκλήρωση αρδευτικών έργων, καταφέραμε και ανεβάσαμε τον προϋπολογισμό στα 500 εκατ.
Τα ‘έργα συνολικά θα υπογραφούν και θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι τα τελευταία χρόνια που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας βρήκαμε πολλά έργα τα οποία ήτανε σε πρωτόλειο στάδιο από πλευράς ωριμότητας μελετών, ήτανε άδεια κουφάρια χωρίς να λειτουργικά, είχανε μείνει στη μέση και ήτανε έργα τα οποία η ελληνική πρωτογενής παραγωγή δίψαγε στην κυριολεξία και μεταφορικά για την ολοκλήρωση τους.
Έγινε μια σκληρή δουλειά από τις υπηρεσίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και το τον γενικό γραμματέα τον κ. Κασίμη έτσι ώστε να ωριμάσουν τα  έργα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης ούτως ώστε να είμαστε στη θέση σήμερα να βρισκόμαστε εδώ να μπορούμε να εντάξουμε αυτά τα έργα αυξάνοντας τον προϋπολογισμό στο μισό δις.
Αυτό είναι ένα βασικό μέτρο τόσο για το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής και για την προετοιμασία για την  κλιματική αλλαγή.
Έργα τα οποία έχουμε τη χαρά να συζητήσουμε στην περιοχή της Φλώρινας ακριβώς θωρακίζουν τη χώρα απέναντι σ’ αυτές τις αλλαγές που έρχονται.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): κε υπουργέ μπορείτε να μας δώσετε χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης των έργων αυτών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ακόμα δεν είμαστε σ’ αυτό το στάδιο. Το ότι εντάσσονται τα έργα είναι το πρώτο στάδιο, εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση και μετά ακολουθεί η διαδικασία της δημοπράτησης.

 

 
 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου