Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019

η μπακαλίστικη νοοτροπία και η ανύπαρκτη πολιτική ποιότητα


Πολλές φορές διαμαρτυρόμαστε και αγανακτούμε για τα όσα συμβαίνουν  στον τόπο μας αλλά και στη χώρα. Ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η τοπική εξουσία , τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα της, η ικανοποίηση προσδοκιών  και προγραμμάτων η ποιότητα της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου αλλά και το ήθος και ύφος των ατόμων που ασκούν την εξουσία. Η συνέπεια λόγων και έργων των τοπικών μας αρχόντων.

 Είναι γεγονός πως είχαμε ένα ήπιο γενικά προεκλογικό κλίμα, όμως δεν έλειψαν οι παλιές νοοτροπίες της αλαζονείας, των εκβιασμών, των απειλών  , το μοίρασμα  υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Κάποιοι διορίσανε χιλιάδες  στο καζίνο Φλώρινας όταν τους ήτανε γνωστό ότι ο επιχειρηματίας έχει προσλάβει αυτούς που χρειάζεται καιρό τώρα και ήδη οι προσληφθέντες εκπαιδεύονται . Δεν δίστασαν οι αθεόφοβοι να παίξουν με τον πόνο και την αγωνία των ανέργων, γνωρίζοντας ότι τους δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις. Σήμερα φοράνε κελεμπία για να μην γνωρίζονται και παριστάνουν τις «αθώες περιστερές» και μιλούν για εντιμότητα και ηθική. Αδίστακτοι καιροσκόποι που θυσιάζουν τα πάντα προκειμένου να αναρριχηθούν στην εξουσία, να κερδίσουν μια θεσμική θέση   Οι πολίτες όμως δεν «μασάνε». Τους είδαν, τους έμαθαν, τους ένιωσαν στο πετσί τους και τους γύρισαν στην πλάτη.
Κατά την διάρκεια της θητείας της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής είδαμε σκηνές απείρου κάλλους. Τέτοιες που θύμιζαν πολιτικό επίπεδο τριτοκοσμικής χώρας. Προκλητικότητα, ύβρεις, αναξιοπρέπεια, που δεν μας τιμούν  ως πολιτικά πρόσωπα και ως ανθρώπινα όντα. Είδαμε Δημοτικούς Συμβούλους να έχουν υπογράψει λευκές  υπεύθυνες δηλώσεις και στη συνέχεια να αρνούνται την υπογραφή τους, κι άλλες να αναγνωρίζουν την υπογραφή τους αλλά όχι το περιεχόμενο!!! Κι όταν έχεις τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου τότε το ολίσθημα αυτό είναι ολέθριο. Είναι η απόλυτη ηθική και πολιτική απαξίωση. 
Δεν γράψαμε τίποτα κατά την προεκλογική περίοδο γιατί δεν θέλαμε να ταράξουμε το κλίμα για να αποφασίζουν οι ψηφοφόροι σύμφωνα με την δική τους εκτίμηση και κρίση.
Το κάνουμε τώρα γιατί έχει τελειώσει η σταυροδοσία των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων και την Κυριακή που έρχεται πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους είμαστε και ποιους αφήνουμε πίσω μας.
Και πρέπει να αφήσουμε πίσω μας παλιές καθεστωτικές νοοτροπίες που μας βασανίζουν και κάνουν τη ζωή μας δύσκολη.
Αν θα συνεχίσουμε με το παλιό και το φθαρμένο ή θα προχωρήσουμε με το νέο και δημιουργικό.
Είδαμε με θλίψη τον επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΝΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» τον κ. Κωνσταντινίδη να αγκαλιάζει τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και να τον στηρίζει με μια συνέντευξη τύπου που το ήμισυ της ήταν αφιερωμένο σ’ αυτόν  και στο τέλος να τον εντάσσει στο ψηφοδέλτιο του. Ποιόν; Αυτόν που υπέγραψε λευκή υπεύθυνη δήλωση όπως ο ίδιος ομολογεί. Και σήμερα ο συνδυασμός αυτός ζητά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Πως μπορούν οι πολίτες να τον εμπιστευτούν; Με ποια εχέγγυα;
Παρακολουθήσαμε κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αντιδημάρχους να συμπεριφέρονται προς τον κ. Κωνσταντινίδη σκαιότατα και ιταμά και να προκαλούν την νοημοσύνη ακόμα και αυτών που παρακολουθούσαν τις συνεδριάσεις. Κι αυτό δείχνει ότι  έλειπε η πολιτική ποιότητα από ορισμένους.
Κι όμως, ξαφνικά βλέπουμε θύτες και θύματα να κρατιούνται χέρι χέρι. Αυτοί που αλληλοβριζόντουσαν να βρίσκονται στο ίδιο μετερίζι, στον ίδιο συνδυασμό, λειτουργώντας με μπακαλίστικη νοοτροπία. Να περισωθούν πολιτικά. Να κερδίσουν λίγα ψηφαλάκια.
Είναι ολοφάνερο πως  θα ασκήσουν την εξουσία αν κερδίσουν τις εκλογές της Κυριακής. Το πρότερον της πολιτικής  ζωής  τους μας δείχνει τον δρόμο. Στο απόγειο της η νοοτροπία Μαυρογιαλούρου.
Θα μου πείτε δεν πρέπει να επέλθει κάποιος συμβιβασμός να γεφυρωθούν οι ρεματιές των αντιθέσεων;  Βεβαίως. Θα έλεγα ότι ο  συμβιβασμός για το ήρεμο κοινωνικό κλίμα  είναι αναγκαίος.    Όχι όμως άκριτα.    Δεν πρέπει   οι συμβιβασμοί να προκαλούν το κοινό αίσθημα, να  χαρακτηρίζονται από  αναξιοπρέπεια  και  καιροσκοπισμό,   αλλά από σεβασμό και εκτίμηση στα πρόσωπα και την κοινωνία , να μην την προκαλούν. 
«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις…»
λέει ο ποιητής.
 Η ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό είναι αναγκαία αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πολιτικά πράγματα στον Δήμο μας. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς για να αλλάξουμε τον τόπο μας. Αν θέλουμε να δούμε μια διαφορετική μέρα. Μια μέρα φωτεινότερη κι ελπιδοφόρα.
Την Κυριακή μας δίνεται η ευκαιρία αυτή. Ας την αξιοποιήσουμε σωστά και προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας.
Είναι η δική μας ώρα ευθύνης. Ας κάνουμε την επιλογή που θα δικαιώσει τις προσδοκίες μας.
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου