Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019

ΟΜΙΛΙΑ ΧΑΤΣΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το κάλεσμα του ΚΚΕ σήμερα εδώ στη Φλώρινα, απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους μικροεπαγγελματίες, στους φτωχούς αγρότες, στα νέα παιδιά και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Το κάλεσμα μας είναι κάλεσμα συστράτευσης στις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και στις βουλευτικές εκλογές είτε γίνουν το Μάη, είτε γίνουν τον Οκτώβρη.
Είναι, όμως και κάλεσμα συμπόρευσης στους αγώνες σε κάθε τόπο δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές, στις εργατικές λαϊκές γειτονιές για να πάρουμε πίσω όλα όσα χάσαμε στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, για να βάλουμε στο επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές μας ανάγκες με ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.
Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλες τις πολιτικές μάχες, όπου η μία είναι συνέχεια της άλλης όπως και η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης, της Τοπικής Διοίκησης είναι εξίσου συνέχεια και απόρροια η μια της άλλης.
Μπορούμε να στείλουμε μήνυμα μέσα και έξω στην ΕΕ, γιατί το δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ είναι το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ, σ’ αυτή την ιμπεριαλιστική συμμαχία, όπως και σε κάθε τέτοια συμμαχία και η οποία δίνει τις κατευθύνσεις με βάση φυσικά ότι συμφέρει, ότι έχουν ανάγκη τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.
Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στις κυβερνήσεις τους που ανεξάρτητα αν θα έχουν κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, με όποιους διαθέσιμους, υλοποιούν κατά γράμμα τις ευρωενωσιακές αντιλαϊκές συνθήκες, αποφάσεις, οδηγίες.
Μπορούμε να δυσκολέψουμε, στους δήμους και τις περιφέρειες, όσους βάζουν πλάτη, εξειδικεύουν και προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο.
Μπορούμε να δυναμώσουμε την εργατική λαϊκή αντιπολίτευση με ισχυρό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παντού!
Μπορούμε να δυναμώσουμε τον πόλο της αντίστασης, της ελπίδας και της προοπτικής για το λαό, που θα μπει “σφήνα” ανάμεσα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, που θέλει να εγκλωβίσει για άλλη μια φορά, τη λαϊκή δυσαρέσκεια στα όρια του συστήματος.
Γιατί αντίπαλος “πόλος”, ελπιδοφόρος “πόλος”, στο σημερινό κάλπικο διπολισμό, με τα ψεύτικα διλήμματα και τα δήθεν προοδευτικά μέτωπα που μυρίζουν ναφθαλίνη, είναι μόνο ένα Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, παντού πολύ πιο ισχυρό.

Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στο λαό, είναι ένα:
Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά και καταστροφές ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, για ν’ ανοίξει επιτέλους ο δικός μας δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών;
Οι διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και οι "αντιπολιτεύσεις", είτε ανήκουν σε άλλα κόμματα είτε εμφανίζονται με το μανδύα του "ανεξάρτητου", υλοποίησαν ή στήριξαν τις επιταγές της κυβέρνησης και της ΕΕ για την ενίσχυση της Τοπικής Διοίκησης ως στηρίγματος των επιχειρηματικών ομίλων και ως φορομπηχτικού και αντιλαϊκού μηχανισμού.
Μόνον οι δυνάμεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είτε στη διοίκηση του δήμου είτε όχι λειτούργησαν ως πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση.

Οι υποψήφιοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης", των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα, στη Δυτική Μακεδονία, στο Δήμο Φλώρινας, είναι δοκιμασμένοι αγωνιστές του εργατικού κινήματος, των ριζοσπαστικών συσπειρώσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών, επιστημόνων, των γυναικών, της νεολαίας.
 • Πρωτοστάτησαν στους αγώνες, για να μη φορτωθεί η εργατική τάξη, ο λαός τα βάρη της κρίσης. Δεν τα δίπλωσαν μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του.
 • Πρόβαλαν ότι η ελπίδα βρίσκεται στην αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη, δεν "τσίμπησαν" στις αυταπάτες "της αριστερής διαχείρισης". Δεν έβαλαν πλάτη στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργαζομένων.
 • Αποκάλυψαν ότι τα μνημόνια ήταν χρήσιμα εργαλεία για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν βάφτισαν τον αντιλαϊκό πόλεμο και τα μνημόνια "αναγκαίο κακό".
 • Διεκδικούν την ανάκτηση των απωλειών του λαού, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
 • Απαιτούν σύγχρονα δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής της λαϊκής οικογένειας. Δεν συμφιλιώνονται με την ανακύκλωση της φτώχειας, τη φοροληστεία, τα ματωμένα πλεονάσματα.
Οι υποψήφιοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι αμετακίνητοι στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού. Εκεί θα βρίσκονται και την επόμενη μέρα των εκλογών. Είναι άνθρωποι που προέρχονται κι από άλλους πολιτικούς χώρους, που συμπορεύονται όμως με το ΚΚΕ στον αγώνα, στο κίνημα και στις εκλογές.

Δυναμώνουμε παντού τη "Λαϊκή Συσπείρωση" σε Κοινότητες, Δήμους και Περιφέρειες.
Δυναμώνουμε την εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και στους εκλεκτούς τους στους Δήμους και τις Περιφέρειες:
Για να πολλαπλασιαστούν οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις και τα κέντρα αντίστασης που αμφισβητούν, αντιπαλεύουν, παρεμποδίζουν την αντιλαϊκή πολιτική.
Για να χειραφετηθούν ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα παιδιά τους. Να πιστέψουν στο δίκιο τους. Να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να ανεβάσουν τις απαιτήσεις τους στο ύψος των αναγκών τους.
Για να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να έχει αποτελεσματικότητα η πάλη μας.
Να ενισχυθεί η πλατιά Κοινωνική Συμμαχία που, μέσα και από τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", θέτει στην πρώτη γραμμή τον αγώνα για:
 • Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, με μισθό που να ικανοποιεί τις ανάγκες. Το δικαίωμα στο δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην αξιοπρεπή σύνταξη.
 • Το δικαίωμα της νεολαίας για ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό.
 • Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.
 • Την προστασία της μητρότητας, την εφαρμογή μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζόμενων γυναικών.
Διεκδικεί:
 • Την καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας, με την ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμό των αναγκαίων υποδομών και χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος.
 • Την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων.
 • Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών. Την πρόσληψη του αναγκαίου για τη λειτουργία τους προσωπικού.
 • Την κρατική χρηματοδότηση και υποδομές για τον πολιτισμό, τον μαζικό αθλητισμό, για τους φορείς και τα σωματεία που οργανώνουν αυτές τις αναγκαίες δραστηριότητες στις γειτονιές και τις πόλεις.
 • Το συνολικό σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ.), της μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων ατυχημάτων, μολυσματικών εστιών.
 • Τη δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό σε ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση.
 • Την προστασία του περιβάλλοντος: Ατμόσφαιρα, νερό, πράσινο και ελεύθεροι χώροι. Ασφαλή διευθέτηση των ρεμάτων. Εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας.
 • Τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία.
Αντιπαλεύει:
- Τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης ως φορομπηχτικού - φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με διεύρυνση της ανταποδοτικότητας.
- Την προώθηση και στήριξη από την Τοπική Διοίκηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
- Τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας στην Τοπική Διοίκηση που διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα τους και ενισχύει την εμπορευματοποίησή τους.
- Την παραχώρηση της δημόσιας γης, δασών και δασικών εκτάσεων και υποδομών στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
- Τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας, να πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους που αποτελούν τραγική καθημερινότητα.

Πρωτοστατούν στη διαμόρφωση ενός ρεύματος που αντιπαλεύει την πολιτική της ναρκω-κουλτούρας, των εξαρτήσεων, την υποκουλτούρα, τον ατομισμό που καλλιεργεί το εκμεταλλευτικό σύστημα με στόχο τη χειραγώγηση του λαού.
Το ΚΚΕ, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ξεδιπλώνουν στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης, στις γειτονιές τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις. Αναδεικνύουν την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ρωσία για το μοίρασμα του πλούτου στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια.
Αποκαλύπτουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που είναι στόχος και της ΝΔ, εμπλέκεται ενεργά στους ανταγωνισμούς στο πλευρό των αμερικανοΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών συμφερόντων, βάζοντας σε κίνδυνο το λαό και τη χώρα.
Με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντη αμερικανική βάση, σε στόχο μιας μελλοντικής στρατιωτικής σύρραξης.
Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις δεν προστατεύουν τη χώρα και τα σύνορα. Λειτουργούν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων. Μετατρέπουν την Ελλάδα σε "μαγνήτη" πιθανών επιθέσεων.
Η "επέκταση" των αμερικανοΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών επενδύσεων στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι και αίμα. Το κύμα των κατατρεγμένων προσφύγων, που κατακλύζει και εγκλωβίζεται στη χώρα μας, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών στην περιοχή είναι βαθιά εχθρικοί για τους λαούς.
Στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς, ενεργό ρόλο παίζουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες που ανήκουν στα αστικά κόμματα, γι’ αυτό και πρέπει να απομονωθούν, να βρουν απέναντί τους τη λαϊκή δράση.
Ακόμα και μόνο με αυτό το κριτήριο, της ευθύνης των κομμάτων τους και των υποψηφίων τους σε Δήμους και Περιφέρειες για τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο πολέμου, ο λαός, και ειδικότερα η νέα γενιά, πρέπει να τους απορρίψει. Να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης".
Τώρα χρειάζεται να σημάνει ξεσηκωμός, απ' τον λαό και τη νεολαία.
 • Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
 • Να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών κέντρων.
 • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.
 • Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων.
 • Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
 • Να αποκρουστούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για αλλαγή συνόρων και επαναχάραξή τους με των λαών το αίμα, η ενίσχυση των αλυτρωτισμών και του εθνικισμού ως αποτέλεσμα αυτών των σχεδίων.
 • Να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ του εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας. Να κλείσουν όλα τα "hot spots". Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και να αντιμετωπιστούν ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.
 • Να δυναμώσουν η κοινή πάλη και η αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.
 • Να απομονωθεί η ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή, τα τσιράκια του κεφαλαίου που μαγαρίζουν τις εργατικές - λαϊκές γειτονιές.
Το ΚΚΕ, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" αντιπαλεύουν τις αντιδραστικές αλλαγές στην Κεντρική, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, οι οποίες προωθήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια απ’ όλες τις κυβερνήσεις με τη στήριξη της πλειοψηφίας των δημάρχων και των περιφερειαρχών.
Με την εφαρμογή τους, η Τοπική Διοίκηση άνοιξε νέα πεδία για την άνθηση της επιχειρηματικότητας.
Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, οι διαφόρων ειδών συμπράξεις τους με επιχειρηματίες, οι δημοτικές επιχειρήσεις, τα διαδημοτικά δίκτυα εξοπλίστηκαν, για να στηρίζουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, με τους αντιλαϊκούς ευρωενωσιακούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Έχουν πιο ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής, συμβάλλοντας στον περιορισμό των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Αυτή είναι η κόκκινη κλωστή που δένει τον "Καποδίστρια" με τον "Καλλικράτη" της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τον "Κλεισθένη Ι" του ΣΥΡΙΖΑ, με μια νέα "μεταρρύθμιση".
Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις, που έγιναν και εξελίσσονται στην Τοπική Διοίκηση, ούτε έφεραν ούτε ποτέ θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Δεν αναιρούν τις περιφερειακές ανισομετρίες, τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. Καμία φιλολαϊκή περιφερειακή ή τοπική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η γενική πολιτική της χώρας έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, το πραγματικό δίλημμα για τον λαό, τους εργαζόμενους παραμένει ίδιο: "Ανάπτυξη για ποιον και από ποιον". Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου και της εποχής ή με βάση την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που όλο και πιο πολύ περιορίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών; Εδώ κρίνονται οι πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος και στις τοπικές εκλογές.
Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έγιναν αρωγοί της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων, "των ελάχιστων κοινωνικών παροχών". Αποτέλεσμα, η εκτόξευση της απασχολησιμότητας και της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, η κατακόρυφη μείωση του μόνιμου προσωπικού, η αξιοποίηση του λεγόμενου εθελοντισμού η συρρίκνωση κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, που τις υποκαθιστούν ιδιώτες, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, οι φορείς της "κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας". Δεν υλοποιούν έργα υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες, γιατί δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, αφού δεν προσφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Απογειώθηκε η φοροεπιδρομή για τα λαϊκά νοικοκυριά. Χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά είναι σήμερα αντιμέτωπα με τις κατασχέσεις και την απειλή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμα και για "οφειλές" 500 ευρώ στους δήμους.
Με τα περί "αποκέντρωσης και δημοκρατίας", "λαϊκής συμμετοχής και ελέγχου από τα κάτω" "στη βάση της εγγύτητας" των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης, προσπάθησαν να "χρυσώσουν το χάπι", των αντιλαϊκών επιλογών, να ενσωματώσουν λαϊκές δυνάμεις. Με το κάλπικο δίλημμα "συγκεντρωτικό κράτος ή αποκέντρωση", αποκρύπτουν ότι Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση είναι μέρος του κράτους και, μαζί με μηχανισμούς της ΕΕ, δρουν ενιαία και εχθρικά απέναντι στο λαό και τις ανάγκες του.
Δήμαρχοι και περιφερειάρχες παίζουν ρόλο κυματοθραύστη των λαϊκών αναγκών. Με τις δομές "διαχείρισης της φτώχειας" και τη σακούλα "των κοινωνικών παντοπωλείων" επιχειρούν να "ξεπλύνουν" τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβερνήσεων και της ΕΕ, που διαιωνίζουν τη φτώχεια και την ανεργία, επιδιώκουν να μειώσουν τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις του λαού.
Όσο ο ρόλος της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης στην προώθηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής μεγαλώνει, μεγαλώνουν και "οι δεσμοί" με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι "πειρασμοί", που αφορούν στη διαχείριση χρημάτων και αρμοδιοτήτων, οι ασφυκτικές πιέσεις από την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τους επιχειρηματικούς ομίλους για την ευθυγράμμισή τους.
Στα όργανα των Δήμων και των Περιφερειών συνωστίζονται πρόσωπα της αγοράς, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, κάθε λογής επιχειρηματίες, οι οποίοι λειτουργούν σαν "manager" της αντιλαϊκής πολιτικής και της επιχειρηματικής δράσης.
Οι φασίστες της εγκληματικής Χρυσής Αυγής είτε βρήκαν θαλπωρή μέσα στα ψηφοδέλτια διάφορων δήθεν "ανεξάρτητων" ή υποψήφιων άλλων αστικών κομμάτων είτε εμφανίστηκαν με δικούς τους συνδυασμούς, στήριξαν τον αντιλαϊκό ρόλο Τοπικών και Περιφερειακών Διοικήσεων. Έδωσαν ρεσιτάλ μίσους ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες στις γειτονιές, την ίδια ώρα που έκαναν πλάτες στα αντιλαϊκά μέτρα.
Το ΚΚΕ, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" απαντούν χωρίς μισόλογα και περιστροφές.
Οι φιλολαϊκές θέσεις και προτάσεις τους έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος για την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων, το πολιτικό προσωπικό που τους στηρίζει κεντρικά και τοπικά. Είναι ρεαλιστικές, γιατί απαντούν στις λαϊκές ανάγκες και η πραγματοποίησή τους απαιτεί σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση δημιουργούν τις προϋποθέσεις και τους συσχετισμούς να πάρει ανάσα ο λαός, να δυναμώσει η πάλη του, να δεχτεί πλήγμα το αστικό δίπολο, που όσο πιο ισχυρό είναι τόσο πιο πολύ θα συντρίβει τον λαό και τις ανάγκες του.
Η αντίθεσή τους στην κατεύθυνση και το αντιλαϊκό περιεχόμενο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης είναι συνεπής, γιατί συνδέεται με έναν άλλο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης, που έχει ως προτεραιότητα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με άλλον προσανατολισμό αξιοποίησης των αντικειμενικών δυνατοτήτων της εποχής και της χώρας, με εμπιστοσύνη στις ικανότητες και δυνατότητες του λαού να τις οργανώσει. Μοναδική προϋπόθεση ο λαός να έχει την εξουσία, να κάνει κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία συνολικά.

Ο λαός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Φλώρινας, δεν έχουν ανάγκη από «σχέδια» εντός των τειχών του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που γεννά κρίσεις, φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση και προσφυγιά. «Σχέδια» που παρουσιάζουν διάφοροι παλιοί και νέοι «σωτήρες», όπως πρώην δήμαρχοι, υπουργοί, βουλευτές κλπ. που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπηρέτησαν με συνέπεια την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα, είναι να βαδίσει η χώρα και μαζί και η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος προϋποθέτει την ανατροπή του σημερινού βάρβαρου καπιταλιστικού δρόμου. Όπου κριτήριο για την οργάνωση της παραγωγής, της οικονομίας και της κοινωνίας θα είναι η ολόπλευρη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι η αύξηση των καπιταλιστικών κερδών. Καπιταλιστικά κέρδη και κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι πράγματα ασυμβίβαστα.
Μόνο έτσι, για παράδειγμα, ο ορυκτός πλούτος της περιοχής θα αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού.
Η  Δυτική Μακεδονία και η ΠΕ Φλώρινας διαθέτει άφθονο και ποικίλο ορυκτό πλούτο. Υπάρχουν σπάνιες γαίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στις νέες τεχνολογίες και αποτελούν πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Επίσης, στο υπέδαφός της περιοχής, εκτός από το λιγνίτη, υπάρχει χρωμίτης, νικέλιο, χουντίτης – υδρομαγνησίτης, άργιλος, βωξίτης κλπ.
Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι ο ορυκτός πλούτος πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία, η εκμετάλλευσή του μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας και τα παραγόμενα προϊόντα της να αναπτύξουν διάφορους κλάδους της μεταποίησης. Ο κεντρικός σχεδιασμός επειδή ακριβώς θα γίνεται με βάση επιστημονικό σχέδιο για την ικανοποίηση των αναγκών της παραγωγής και την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών κι όχι για την απόσπαση υπερκερδών θα εξασφαλίζει ισόρροπη ανάπτυξη, θα προστατεύει απόλυτα το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον. Θα δημιουργεί τεράστιο πλούτο για ολόκληρη την κοινωνία και δεν θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των καπιταλιστών. 

Επίσης, για παράδειγμα, η αγροτική παραγωγή θα στηριχτεί, αντίστοιχα, στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, γενετικού και πολλαπλασιαστικού υλικού κ.ά., γεωργικών μηχανημάτων, αρδευτικών υποδομών.
Διαμορφώνονται κρατικές παραγωγικές μονάδες για την παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων ως πρώτων υλών ή προϊόντων κατανάλωσης.
Προωθείται ο αγροτικός παραγωγικός συνεταιρισμός, ο οποίος έχει δικαίωμα χρήσης της κοινωνικοποιημένης γης ως παραγωγικού μέσου.
Κίνητρα της συνεταιριστικοποίησης είναι:
Η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω των κοινών εργασιών καλλιέργειας και συλλογής των αγροτικών προϊόντων.
Η προστασία της αγροτικής παραγωγής από ορισμένα φυσικά φαινόμενα μέσω των υποδομών του κράτους, της επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης.
Η διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τη συγκέντρωση, αποθήκευση - συντήρηση και μεταφορά της μέσω κεντρικού κρατικού μηχανισμού.
Ο ισομερισμός του χρόνου εργασίας στη διάρκεια του έτους μέσω της επέκτασης της μηχανοποίησης και του κεντρικού συντονισμού για την αντιμετώπιση των έκτακτων εποχιακών αναγκών.
Η αναμόρφωση του χωριού με στοιχεία της πόλης που αφορούν τη γενική εκπαίδευση, τα πλήρως εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας, συνδεδεμένα με νοσοκομεία των κοντινών αστικών κέντρων, τις πολιτιστικές υποδομές, τις μεταφορές κ.λπ.


Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σήμερα στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές, στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές είναι δύναμη και όρος αντεπίθεσης του λαού.
Το ΚΚΕ δεν υποτιμά το επίπεδο των συσχετισμών που διαμορφώνονται στις δοσμένες συνθήκες. Δεν κάνει αφ’ υψηλού κριτική. Δίνει τη μάχη στους δήμους, στις λαϊκές γειτονιές και τα χωριά, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να ορθώσει το ανάστημά του ο λαός, να πιστέψει στη δύναμη και το δίκιο του, να διευρύνει τις απαιτήσεις του.
Είτε σε ρόλο δημοτικής διοίκησης είτε σε ρόλο αντιπολίτευσης στα δημοτικά και περιφερειακά όργανα, μια υποχρέωση αναλαμβάνουμε ως κομμουνιστές: Να στηρίξουμε, να προβάλουμε τις ανάγκες του λαού, την πάλη του ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, των αστικών κομμάτων που την προωθούν και τη στηρίζουν.
Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, της "Λαϊκής Συσπείρωσης":
- Μπορούν να εκφράσουν την αγανάκτηση, τη διαμαρτυρία, την πιο πλατιά καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία ουσιαστικά συμφωνούν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα.
- Μπορούν να αποτυπώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο γνωστό "γαϊτανάκι" των μεταγραφών όχι μόνο βουλευτών αλλά και αιρετών στους δήμους. Απόδειξη ότι οι διαφορές τους είναι τόσο μικρές, γιατί οι στρατηγικές συγκλίσεις τους είναι πολύ μεγάλες.
Οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ, τη "Λαϊκή Συσπείρωση", είναι το μάτι και το αυτί του λαού σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Είναι η φωνή που αποκαλύπτει, δυσκολεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων, αντιπαλεύει τη στρατηγική της ΕΕ.
Είναι η δύναμη που ενημερώνει, βοηθά την οργάνωση του λαού και της νεολαίας του, αναδεικνύει τις σύγχρονες ανάγκες και τις διεκδικήσεις τους.
Οι κομμουνιστές, οι κομμουνίστριες, οι συνεργαζόμενοι μαζί τους δεν υπόσχονται, δεσμεύονται για την ανάπτυξη της πάλης για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τη λαϊκή οικογένεια.
Η συνεχής δράση τους μέσα στους εργασιακούς χώρους, στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, στις συνοικίες, στους χώρους μόρφωσης, εκεί όπου αθλείται και ψυχαγωγείται η νεολαία, είναι η ταυτότητά τους.
Με αυτήν την αγωνιστική ταυτότητα ελέγχονται και απολογούνται στην εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις.
Με αυτήν την αγωνιστική διαδρομή, έχουν τη δύναμη να σταθούν απέναντι και ενάντια στον πολυπλόκαμο μηχανισμό πίεσης, εξαγοράς και ενσωμάτωσης που αναπαράγεται και τοπικά.
Περισσότεροι δήμαρχοι, περιφερειάρχες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι σημαίνει μεγαλύτερη και ισχυρότερη δύναμη στο πλάι του λαού.
Ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, στις εκάστοτε κυβερνήσεις που τη διαχειρίζονται, στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές που συναινούν στην προώθησή της.
Στους Δήμους και τις Περιφέρειες δεν ψάχνουμε για διαφορές ανάμεσα στους εκλεκτούς των κομμάτων.
Κάνουμε την πραγματική διαφορά.
Δίνουμε δύναμη στη δύναμή μας. Δυναμώνουμε τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, της "Λαϊκής Συσπείρωσης" παντού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου