Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019

8 ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ «ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΤΗΤΑ»


Η φετινή 8 Μάρτη είναι παγκόσμια ημέρα απεργίας όλων των γυναικών από τις εργασίες τους και από τα ενδοοικογενειακά τους καθήκοντα.
Τιμούμε την ημέρα των γυναικών αγωνιστικά. Άλλωστε η 8 Μάρτη είναι ημέρα αγώνων και υπενθύμισης των διεκδικήσεων του γυναικείου κινήματος. Υπενθύμισης των πολλών και δίκαιων αιτημάτων των γυναικών για ισότητα, δικαιοσύνη, ουσιαστική ισοτιμία σε όλους τους τομείς της Δημόσιας ζωής.

Οι γυναίκες επωμιζόμενες πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους, (όπως της εργαζόμενης, της μητέρας, της συζύγου, της νοσοκόμας, της δασκάλας των παιδιών τους, της καθαρίστριας ….) τις εμποδίζει να συμμετέχουν στον δημόσιο χώρο, στα κοινά, στην πολιτική ζωή και η συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων είναι ελλιπής και προβληματική.
Επίσης ακόμη και σήμερα οι γυναίκες είναι θύματα σωματικής, ψυχολογικής, οικονομικής και πολλών άλλων μορφών βίας από το ενδοοικογενειακό περιβάλλον τους και κυρίως από τους συζύγους ή συντρόφους τους. Είμαστε μάρτυρες τον τελευταίο καιρό σε εγκλήματα κατά των γυναικών λόγω φύλου. Το φαινόμενο της βίας αφορά όλες τις γυναίκες, και οι διαστάσεις του είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες:
Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η έκταση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική η ανάγνωση των επίσημων στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν από τις έρευνες των διεθνών οργανισμών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σύγχρονη Ευρώπη 13 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 18 – 74 ετών έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, ενώ περίπου 3,7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία, κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν των συνεντεύξεων της έρευνας. Σε εξίσου ανησυχητικό τόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταλήγει σε ένα δραματικό απολογισμό, αποκαλύπτοντας σε έρευνά του ότι μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει δεχθεί βία από σύντροφο ή άγνωστο σε αυτή πρόσωπο και αναγνωρίζοντας ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά τόσο κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών όσο και μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας.
Όσον αφορά στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA), κάθε μέρα κακοποιούνται σωματικά 762 γυναίκες στην Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς αυτούς οι γυναίκες που για διάφορους λόγους (π.χ. φόβος, έλλειψη ενημέρωσης, απειλές συντρόφου, οικονομικές δυσκολίες κ.λπ) δεν κατήγγειλαν ότι ήταν θύματα βίας.
Επίσης πρέπει να αναγνωρίσουμε, να καταγγείλουμε, ώστε να σταματήσουμε το ειδεχθές φαινόμενο του βιασμού σε γυναίκες και κορίτσια, που συχνότερα πέφτουν θύματα βιασμού και άλλων ασελγών πράξεων, από το οικείο και συγγενικό περιβάλλον τους, καθιστώντας το ακόμη δυσκολότερο στο να καταγγελθεί. Επίσης οι γυναίκες, τα κορίτσια και τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες είναι θύματα σεξουαλικής βίας και βιασμού καθώς και του ειδεχθούς εγκλήματος του trafficking.
Πρόσφατα έγινε πράξη στην χώρα μας η εναρμόνιση μας με την «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» και νομικά υλοποιήθηκε η ουσιαστική ισότητα. Επίσης είναι σημαντική η δουλειά που γίνεται από την SOS τηλεφωνική γραμμή της ΓΓΙ, από τα Κέντρα Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας, από τους Ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες.
Όμως είναι ακόμη μακρύς ο κατάλογος των διακρίσεων λόγω φύλου κατά των γυναικών και πολλοί οι τομείς που το γυναικείο κίνημα θα πρέπει να αγωνιστεί. Τα αιτήματα για ουσιαστική ισότητα, είναι πάντα επίκαιρα και πρέπει να μας παρακινούν για περαιτέρω αγώνες. Ο δρόμος όμως αυτός δεν είναι μοναχικός. Συναντά τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται και διεκδικούν.
-Συνεχίζουμε ασυμβίβαστα στο δρόμο των αγώνων των γυναικών παγκόσμια.
-Δεν αποσιωπούμε τις γυναικείες κατακτήσεις
-Παλεύουμε για ισοτιμία και αξιοπρέπεια ΟΛΩΝ των γυναικών
-ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ μαζί θα τα καταφέρουμε

ΤΜΗΜΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ/ΦΥΛΛΟΥ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου