Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019

Έχει ο ιερέας το δικαίωμα να εκφράζει δημόσια τη θέση του για τα πολιτικά πράγματα;


 Έχει ο παπάς το δικαίωμα να εκφράζει δημόσια τη θέση του για τα πολιτικά πράγματα; Βεβαίως και το έχει. Όχι όμως ξεκάρφωτα. Μπορεί να το κάνει γράφοντας, μιλώντας σε κάποια σχετική εκδήλωση, συμμετέχοντας  σε συγκεντρώσεις, πορείες και καταλήψεις ακόμα.
Τόχω κάνει με τον παπαΣταύρο και τον παπαΓιάννη και τους αγρότες επί νομαρχίας Τραϊανού Πετκάνη.  
Να συμφωνήσω και με την ακραία ενέργεια του παπαΓκερτσάκη να κρεμάσει αυγά έξω από το γραφείο του βουλευτή Κώστα Σέλτσα και της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, ότι και αυτό είναι στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης και δράσης. Τώρα αν του το επιτρέπει το σχήμα του αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ο ιερέας Αναστάσιος Γκερτσάκης κλήθηκε να ευλογήσει τη βασιλόπιτα του ΕΒΕ Φλώρινας και τίποτα παραπάνω.
Η αναφορά του στον κ. Σέλτσα και τη συμφωνία των Πρεσπών δείχνει την σκοπιμότητα του να προκαλέσει επεισόδιο, να ταπεινώσει τον βουλευτή και να γίνει ο πρωταγωνιστής του επεισοδίου. Ευτυχώς τα μέλη του ΕΒΕ δεν τον ακολούθησαν. Τον χειροκρότησαν μόνο τρεις από τους 50 που παρίσταντο στην εκδήλωση.
Αυτό που περισσότερο εξόργισε τους παρισταμένους είναι οι χαρακτηρισμοί του παπαΓκερτσάκη περί «προδοτικής συμφωνίας» κατά της  πατρίδας μας. Και βέβαια του ύφος ιεροεξεταστή που καλεί τον «προδότη» βουλευτή σε δημόσια μετάνοια.
Αφού θίχτηκε τόσο πολύ το εθνικό του φιλότιμο γιατί δεν καλεί σε δημόσια μετάνοια και τους τοπικούς μας άρχοντες που με αποφάσεις τους χρηματοδοτούν τον αλυτρωτισμό στην περιοχή μας;
Είναι γνωστός ο πρωταγωνιστικός ρόλος της τοπικής εκκλησίας στα συλλαλητήρια πριν και μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η συμφωνία αυτή είναι νόμος του ελληνικού κράτους και οφείλουν να την σέβονται.
Προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα στα μνημόσυνα να κυκλοφορούν καταστάσεις στις οποίες ζητούν από τους πολίτες να την υπογράψουν όσοι διαφωνούν με την συμφωνία των Πρεσπών. Τι νομίζουν ότι μπορούν να κερδίσουν με αυτά; Αυτό που κατορθώνουν είναι να ενσπείρουν το μίσος και τη διχόνοια στις ψυχές των ανθρώπων που πάνε στην εκκλησία να ανάψουν ένα κερί για τα προσφιλή πρόσωπα τους.
Δεν μπορεί να συνεχίζεται η αντιπαράθεση από τη μια οι «προδότες» και οι «Τσολάκογλου» κι από την άλλη «οι ακροδεξιοί» και «οι φασίστες».  Γιατί είναι ενάντια στην ενότητα του λαού και την ειρήνη.
Αυτές τις αντιδράσεις τις είδαμε και στο παρελθόν με τον πολιτικό γάμο και την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.  Και τότε οι ιερείς μας με τους Δεσποτάδες βγήκαν στους δρόμους με τα θρησκευτικά λάβαρα. Σήμερα λίγα χρόνια μετά τα γεγονότα τα θυμόμαστε ως ιστορία, γιατί μπήκανε στην καθημερινότητα μας.
Να επισημάνω πως καθυστερημένα παρενέβη ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης για να σταματήσει η εκτός θέματος συζήτηση, κι έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα.
Ο κ. Σαπαλίδης αντέδρασε καθυστερημένα. Έπρεπε από την αρχή να διακόψει τον παπά και να του αφαιρέσει το λόγο, γιατί ο σκοπός της πρόσκλησης του δεν ήταν η συμφωνία των Πρεσπών ούτε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποιοι για να εξυψώσουν τον ιερέα λένε ότι δεν παίρνει μισθό ως ιερέας. Και βέβαια δεν παίρνει, γιατί δεν μπορεί να πάρει από το δημόσιο και μισθό ως παπάς και σύνταξη ως στρατιωτικός.

ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Ιερέας Γκερτσάκης Αναστάσιος
 Να μεταφέρω τις πατρικές ευχές του μητροπολίτη και ο σύλλογος σας να έχει καλά αποτελέσματα.
Θα μου επιτρέψετε αφού παρίστανται ο κ. βουλευτής και οι υπόλοιπες αρχές να εκμεταλλευτώ την παρουσία σας και να πω δυο λόγια. Η εκκλησία δεν είναι μόνο για την  ευλογία της βασιλόπιτας αλλά κάνει και την προσπάθεια να οδηγήσει το ποίμνιο στη μετάνοια και την σωτηρία.
Η περίοδος που εισερχόμαστε τώρα είναι περίοδος του τριωδίου και δεν έχει καμιά σχέση με καρναβάλια και πανηγύρια αλλά με νηστεία μετάνοια και προσευχή. 
 «Η εκκλησία δεν έχει πρόβλημα με τον αμαρτωλό άνθρωπο ίσα ίσα χαίρεται στη μετάνοια του. Έχει πρόβλημα όμως μεγάλο με την αμαρτία. Η πατρίδα μας στο διάστημα αυτό δοκιμάζεται σκληρά και πιστεύω ότι  είναι ώρα μετανοίας για όλους μας. Και επειδή το αμάρτημα που τελέσατε ήταν δημόσιο οφείλω δημόσια να σας ελέγξω.

Το αμάρτημα της προδοσίας της πατρίδας μας είναι μεγάλο. Σας προτρέπω σε δημόσια μετάνοια και να κάνουμε προσπάθεια όλοι να σώσουμε τη Μακεδονία για να σώσει την υπόλοιπη Ελλάδα.
Συγγνώμη για αυτό που κάνω αλλά η αλήθεια είναι αυτή και πρέπει να λέγεται».
 Παραδέχτηκε ότι αυτός κρέμασε τα αυγά στο γραφείο  του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας  Κώστα Σέλτσα., δικαιολογώντας την ενέργεια του ότι οι διαμαρτυρίες   είναι ίδιον της δημοκρατίας.

Καρυπίδης Θόδωρος, περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
 Ευχήθηκε το 2019 να είναι καλύτερο από το 2018.
Θεωρώ ότι το συμβάν δεν συνάδει οι τοποθετήσεις αυτές στην ενότητα που τόσο ανάγκη έχει η χώρα και ειδικότερα αυτή η ευαίσθητη περιοχή. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας . ευελπιστώ ότι με τις ευκαιρίες που ανοίγονται, διότι αυτή η συμφωνία μπορεί κάπου να έχει τις σκιές της και τις ανησυχίες, πρέπει να δούμε τις ευκαιρίες στον οικονομικό τομέα  γιατί αυτή η συμφωνία οι  20 από τις 22 σελίδες αφορούν οικονομικές συνεργασίες.

Σέλτσας Κώστας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας
Το ότι μου κρεμάσατε αυγά έξω από το γραφείο μου δεν είναι αμάρτημα; Τουλάχιστον την επόμενη φορά να είναι φρέσκα να πιάσουν και τόπο.
Έχω αναλάβει τις ευθύνες έχω ψηφίσει αυτά που θεωρώ χρήσιμα
Με τους γείτονες είμαστε φίλοι και αυτό προσδοκούμε και η συμφωνία αυτό
προβλέπει.
Λυπάμαι για το επεισόδιο. Πιστεύω ότι η ορθοδοξία έχει διδάξει αγάπη και τα όσα είπε για το πρόσωπο μου φαντάζομαι και για την κυβέρνηση δεν είναι λόγια αγάπης. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί . γιατί ο συγκεκριμένος έχει τραμπουκίσει έχει  κρεμάσει αυγά στο γραφείο μου μετά από ένα συλλαλητήριο. Τον χαρακτηρίζει το ήθος και το ύφος του.
Έχω στείλει σχετική επιστολή στον Μητροπολίτη θεόκλητο και δεν έλαβα από τότε απάντηση.

Βοσκόπουλος Γιάννης Δήμαρχος Φλώρινας
 Διαφωνώ με τη συμφωνία των Πρεσπών. Τη θεωρώ ξεπούλημα της πατρίδος μας. Διότι μετά τη συμφωνία είδαμε τις στρατιωτικές βλέψεις των Σκοπιανών.
Να συγχαρώ και τον πατέρα που είχε το θάρρος να αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα. Φυσικά ίσως να μην είναι η κατάλληλη στιγμή εδώ διότι είναι μια εκδήλωση του επιμελητηρίου αλλά θα έπρεπε  και ο κ. περιφερειάρχης και ο κ. Βουλευτής να σταματήσουν το θέμα εδώ και να μην συνεχίσουν.
κ. περιφερειάρχα διαφωνούμε. Αυτή η συμφωνία μόνο ζημία κάνει. Δώσαμε το όνομα μας, δώσαμε τη γλώσσα μας. Ονομάσαμε τη γλώσσα μακεδονική.Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΒΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Την κοπή της πίτας ακολούθησε ο απολογισμός του προέδρου του ΕΒΕ Σάββα Σαπαλίδη για το έτος 2018.
Ο απολογισμός περιεστράφη γύρω από τις σχέσεις του επιμελητηρίου με τα αντίστοιχα της Κύπρου αλλά και τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους βαλκανικών χωρών.
Πρέπει να τονίσω  ότι η μετανάστευση του παραγωγικού μας δυναμικού στην Κύπρο δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν. Κάθε άλλο παρά επιτυχίας μπορεί να θεωρηθεί η εξεύρεση θέσεων εργασίας στην Κύπρο. Η δημιουργία έστω και μιας νέας θέσης εργασίας στην περιοχή μας είναι σημαντικό γεγονός.

Η ΣΙΩΠΗ
Στον απολογισμό του ΕΒΕ Φλώρινας εκτός από τα μέλη του παραβρέθηκαν ο βουλευτής Φλώρινας Κώστας Σέλτσας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας Κώστας Γέρου.
Είναι γνωστό ότι τρία σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το ΕΒΕ Φλώρινας πέραν του οικονομικού, τη διαμόρφωση της αίθουσας για εκθέσεις, την αντικατάσταση των καθισμάτων στην αίθουσα συνελεύσεων και η αντικατάσταση της σκεπής του κτιρίου που είναι από αμίαντο.
Ο κ. Σαπαλίδης είχε μια μοναδική ευκαιρία να θέσει μπροστά στις ευθύνες τους το σύνολο σχεδόν των τοπικών αρχών που έχουν την αρμοδιότητα να εκτελέσουν τα τρία αυτά έργα. Περιέργως σιώπησε. Και μείναμε όλοι με ένα μεγάλο γιατί;
Είναι δυνατόν σήμερα στο κέντρο της πόλης μας να υπάρχει δημόσιο κτίριο με αμιαντοσκεπή και να θέτουν καθημερινά σερ κίνδυνο την υγεία μας; Σε ποια εποχή ζούμε;
Να θυμίσω πως πριν από ένα εξάμηνο η αμιαντοσκεπή και τα καθίσματα εισήχθησαν για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά τα απέσυραν με το αιτιολογικό ότι θα τα εντάξουν σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Πέρασε όμως ένα εξάμηνο κι επικρατεί απόλυτη σιωπή.
Κι ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕ είχε την ευκαιρία να δεσμεύσει τους παρισταμένους και κυρίως των περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων αυτών, αλλά και να δώσει λόγο στους πολίτες για την εγκληματική καθυστέρηση ένταξης και υλοποίησης των έργων αυτών, είδε αδιάφορα το τρένο να περνά.
Θα μου πείτε ότι σε 3 μήνες έχουμε εκλογές οπότε μπορεί να αποτελέσει προεκλογική δέσμευση και μας ικανοποιήσει. Όπως λέει κι ο ποιητής «δεν έφταιγε ο ίδιος, τόσος ήτανε..»

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου