Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019

Ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη για την «Έκτακτη ενίσχυση των κατοίκων του Ν. Φλώρινας για θέρμανση λόγω παρατεταμένων ακραίων χαμηλών θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων»


 ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε υπουργέ,
Επί ένα μήνα περίπου συνεχίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Ν. Φλώρινας. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ -23° C και 0° C. Έντονες χιονοπτώσεις εμποδίζουν την εύκολη μετακίνηση των κατοίκων. Ειδικά η πόλη της Φλώρινας όπου διαμένει το 40% του πληθυσμού του Νομού, δοκιμάζεται από τεράστιες ποσότητες χιονιού που εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς και από χαμηλότατες θερμοκρασίες και συνεχείς ζημιές (δρόμοι, στέγες, πεζοδρόμια, κλπ).
Η τηλεθέρμανση που θα βοηθούσε σημαντικά, καρκινοβατεί εδώ και 8 χρόνια. Τα 50 εκατομμύρια που με τόσο κόπο εξασφάλισε ο πρώην δήμαρχος της πόλης κ. Παπαναστασίου, εξακολουθούν να βρίσκονται «παρκαρισμένα» στα ταμεία του Δήμου Φλώρινας με συνέπεια την απώλεια τουλάχιστον 12.000 ευρώ για κάθε οικογένεια Φλωρινιωτών. Εννοείται ότι υπάρχει και μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά.
Όλα αυτά, κάνουν επιτακτική την έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των κατοίκων του Ν. Φλώρινας για επιπλέον επίδομα θέρμανσης για αγορά πετρελαίου, αλλά και ξύλων για τις Κοινότητες του Νομού. Πρέπει επίσης να ληφθεί ειδική μέριμνα για τη θέρμανση των σχολείων αλλά και τον αποχιονισμό των αυλών τους οι οποίες είναι ακόμα γεμάτες από χιόνι. Κατόπιν των ανωτέρω
1.     Προτίθεται η κυβέρνηση να χορηγήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κατοίκους του Ν. Φλώρινας για θέρμανση λόγω των κατώτατων θερμοκρασιών και των έντονων χιονοπτώσεων;
2.      Θα εγκρίνετε έκτακτη οικονομική βοήθεια στους Δήμους του Νομού Φλώρινας για αποχιονισμό και θέρμανση των σχολείων του νομού Φλώρινας;
Η απάντηση του υπουργού εσωτερικών


Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Σχετ.: Η υπ' αριθμ. πρωτ. 4843/14-01-2019 Ερώτηση
Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γιάννης Αντωνιάδης, με θέμα «Έκτακτη ενίσχυση των κατοίκων του Ν. Φλώρινας για θέρμανση λόγω παρατεταμένων ακραίων χαμηλών θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων», κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από την Εθνική Αντιπροσωπία. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών τους.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει κατανεμηθεί από τους ΚΑΠ έτους 2018 στους Δήμους της Χώρας για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων τους, συνολικό ποσό ύψους 112.000.000,00 €.
Τέλος, με την αριθμ. 78021/28.12.2018 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κατανεμήθηκε από τους ΚΑΠ έτους 2018 επιπλέον ποσό ύψους 5.000.000,00 €, σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών και κατά προτεραιότητα προς κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου