Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019

ολική σεληνιακή έκλειψη


Ξημερώματα Δευτέρας 21 Ιανουαρίου η Γη θα μπει μπροστά από τη Σελήνη και θα έχουμε μια ολική σεληνιακή έκλειψη. Παρόλο που οι εκλείψεις Σελήνης δεν είναι τόσο σπάνιες, ευκαιρία να δούμε πάλι ολική έκλειψη Σελήνης από την Ελλάδα θα έχουμε σε περισσότερο από 5 χρόνια, τον
Σεπτέμβριο του 2025 οπότε δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία! Η Σελήνη θα βρίσκεται κοντά στο περίγειο της τροχιάς της που σημαίνει ότι η φαινόμενη διάμετρός της κατά τη διάρκεια της έκλειψης θα είναι αυξημένη (υπερπανσέληνος).

Το κυρίως φαινόμενο, δηλαδή η είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης, θα ξεκινήσει στις 5:34 ώρα Ελλάδας. Η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 25 περίπου μοιρών στο δυτικό ουρανό.Η ολική φάση θα αρχίσει στις 6:41 και θα διαρκέσει κάτι παραπάνω από μία ώρα.

Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής:
Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 4:36
Έναρξη μερικής έκλειψης: 5:34
Έναρξη ολικότητας: 6:41
Μέγιστο έκλειψης: 7:12
Τέλος ολικότητας: 7:43
Δύση Σελήνης: 7:50 (ανάλογα την περιοχή)
Τέλος μερικής έκλειψης 08:50 (Σελήνη κάτω από τον ορίζοντα)
Τέλος έκλειψης παρασκιάς 9:48 (Σελήνη κάτω από τον ορίζοντα)

Οι παρατηρητές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα δυτικά ώστε να δουν όλα το φαινόμενο, ειδικά την ολική φάση όταν και η Σελήνη θα είναι πολύ χαμηλά.
Η έκλειψη θα είναι πλήρως ορατή σε Βόρειο και Νότιο Αμερική καθώς και τη Δυτική Ευρώπη και έστω και σε κάποιο τμήμα της, θα είναι ορατή από τα περισσότερα μέρη σε υπόλοιπη Ευρώπη και Αφρική.
Ο σύλλογός μας διοργανώνει παρατήρηση του φαινομένου με τηλεσκόπια των μελών του συλλόγου μας. Η παρατήρηση θα γίνει στο χώρο του «Ξενία» μπροστά από την ταβέρνα «Ζήνος». Ραντεβού στις 6.15 το πρωί της Δευτέρας στον κόμβο μετά το Νοσοκομείο μπροστά από το καφέ "Anastasia". Όποιος θέλει μπορεί να έρθει κατευθείαν στο χώρο παρατήρησης.
                                                                             Με εκτίμηση
                                                                       Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Τηλ. επικοινωνίας
Τζήμκας Νίκος 6937219339
Πλεξίδας Νίκος 6939669800

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου