Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2018

ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ


 «Το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό έχουν κάνει μια  εξαιρετική προσπάθεια αυτά τα χρόνια να βάλουν πλάτη και να βοηθήσουν να κρατηθεί  όρθιο και λειτουργικό αυτό το νοσοκομείο, που
είναι πολύ κρίσιμο για την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων της περιοχής, μια πολύ σημαντική δομή», τόνισε με έμφαση ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την τελετή απονομής τιμητικών διακρίσεων σε όλους τους γιατρούς από άλλες υγειονομικές μονάδες, που βοήθησαν στο να λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία της παιδιατρική κλινικής και η μονάδα Τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Φλώρινας και να μην κλείσουν.
Αναφερόμενος στο μέλλον του  νοσοκομείου  τόνισε πως  «αυτό το οποίο χρειάζεται από δω και πέρα είναι να επιταχύνουμε τα βήματα αναβάθμισης και βελτίωσης των υπηρεσιών του, να μειώσουμε επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί αυτά τα χρόνια στους πολίτες, να περιορίσουμε ανισότητες στη φροντίδα ιδιαίτερα σε περιοχές δυσπρόσιτες, σε άγονα μέρη, σε περιοχές που είναι στις εσχατιές της χώρας όπως είναι η Φλώρινα».
  Επεσήμανε ότι  «ο κύκλος της εγκατάλειψης της απαξίωσης και της αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ επίσης έχει κλείσει οριστικά και ότι τώρα μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που προφανώς θα έχει δυσκολίες, προβλήματα και περιορισμούς αλλά σίγουρα θα έχει και πολύ περισσότερες δυνατότητες να στηριχτεί με ισότιμο τρόπο η δημόσια περίθαλψη και φροντίδα υγείας».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόσωπο του Γιώργου Κωτακίδη, Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και διευθυντή της ουρολογικής κλινικής,  ο οποίος καταχειροκροτήθηκε και στο πρόσωπο του χειροκροτήθηκαν όλοι και όλες που κυριολεκτικά έβαλαν πλάτη για να μην καταρρεύσει το νοσοκομείο Φλώρινας. Και σίγουρα πέρα από το χειροκρότημα τους πρέπει κάθε τιμή. Αν σήμερα το νοσοκομείο Φλώρινας έχει πρόσωπο και λειτουργεί, αυτό οφείλεται στον Γιώργο Κωτακίδη και τους συναδέλφους του,  που άντεξαν στις πιέσεις, το χρόνο και τα προβλήματα, πιστοί στον όρκο τους, ποτέ από το χρέος μη κινούντες,  όρθιο το νοσοκομείο όταν  αυτό βολόδερνε και παραδίνονταν στη δίνη της κατάρρευσης. Ήταν ο καθοριστικός παράγοντας επαναφοράς του νοσοκομείου Φλώρινας στην κανονικότητα λειτουργίας του.
Για τον πρώην διοικητή κο Κοτοπούλη αναγνώρισε ότι ήταν μια αποτυχημένη επιλογή η οποία δημιούργησε προβλήματα και ανήκει πια στο παρελθόν. « Είχαμε δυστυχώς μια ατυχή επιλογή προηγουμένως, δημιούργησε προβλήματα, το αντιληφθήκαμε αυτό, προχωρήσαμε στην απομάκρυνση και στη συνέχεια επειδή υπήρξε ένα κενό διοίκησης, υπήρξε ευτυχώς η εξαιρετική και καταλυτική όπως την καταλαβαίνω συνδρομή του κ. Χιωτίδη, ο οποίος πέρα από τα καθήκοντα που είχε ανέλαβε να συνδράμει και σ’ αυτήν την προσπάθεια. Νομίζω ότι αυτή η περίοδος έχει κλείσει».
Για τον νέο διοικητή του νοσοκομείου Φλώρινας τον κ. Χρήστο Παπούλκα μας είπε ότι δεν τον γνώριζε και ότι τους έκανε εντύπωση το βιογραφικό του. «Θεωρώ ότι το σήμα σήμερα είναι πάμε σε ομαλή συνέχεια με έναν άνθρωπο που έχει σχέση με την περιοχή και τους ανθρώπους της και θεωρώ ότι με τη στήριξη και της υγειονομικής περιφέρειας και του υπουργείου ο στόχος μας είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν πιο αισθητά τα βήματα βελτιώσεις και αναβάθμισης της ποιότητας υγείας».
Αξίζει να αναφέρω και την προσφορά του διοικητή Γιώργου Χιωτίδη ο οποίος επανέφερε την ηρεμία και συνεργασία στη λειτουργία του νοσοκομείου μας.
Σημειολογική ήταν  η επίσκεψη του κ. Ξανθού  μόνο στον τεχνητό νεφρό του νοσοκομείου Φλώρινας,  στέλνοντας μηνύματα προς πάσαν κατεύθυνσιν, ότι γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα για το νοσοκομείο μας.
Ο κ. Υπουργός φάνηκε ενοχλημένος από την ερώτηση μας αυτό τουλάχιστον έδειξε το ύφος που είχε κατά την διάρκεια της απάντησης του.
Επισημάναμε στον κ. Ξανθό ότι το Υπουργείο δεν έκανε όλα αυτά που έπρεπε και μπορούσε να κάνει, προκειμένου να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών προς το νοσοκομείο μας, αναφερόμενοι φυσικά στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού αλλά και την μικρή χρηματοδότηση του.
Απαντώντας μας είπε ότι  «… το σύστημα υγείας ήταν στο όριο του μπλακ- άουτ το 14 και 15. Αυτή η ιστορία έκλεισε ακριβώς επειδή υπήρξε ισχυρή πολιτική βούληση να στηριχτεί η δημόσια περίθαλψη.
Κριτική επί των ανεπαρκειών και των βημάτων είναι θεμιτή. Η κριτική που γίνεται από τη σκοπιά της δημόσιας περίθαλψης και της κάλυψης των αναγκών των ανθρώπων μας είναι χρήσιμη. Αλλά πραγματικά
κάναμε αυτή την περίοδο αυτό που ήταν  ανθρωπίνως δυνατό και βεβαίως δεν είχαμε την ίδια δυνατότητα να στηρίξουμε μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και μικρά περιφερειακά  νοσοκομεία όπου έχουμε προκηρύξει κατ’ επανάληψη θέσεις που όμως βγαίνουν άγονες».
Εμείς θα το επαναλάβουμε, κι ας γινόμαστε δυσάρεστοι, πως ο νέος διοικητής χρειάζεται  στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας του κ. Κίρκου όσο  και του ίδιου του υπουργού Υγείας, προκειμένου  ο κ. Παπούλκας  να ξεπεράσει σκοπέλους και υφάλους και να γίνει αποτελεσματικότερος  στο έργο του.
Κι αυτό δεν το λέμε τυχαία. Η κόπωση του προσωπικού είναι δεδομένη καθώς και τα όρια αντοχής του για υπερεργασία και υπερπροσπάθεια. Οι ελλείψεις σε πολλά τμήματα είναι σοβαρές και ως εκ τούτου υπολειτουργούν.  Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου Φλώρινας μπορεί να αυξήθηκε αλλά δεν είναι αυτή που θα του δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη λύση των προβλημάτων του. Άμεσα να κάνει πράξη τη στήριξη που υποσχέθηκε.
Το υπουργείο Υγείας  για νοσοκομεία σαν της Φλώρινας πρέπει να θεσπίσει ειδικά κίνητρα για να τα κάνει ελκυστικά στους γιατρούς ώστε καμιά προκήρυξη πρόσληψης να μην είναι άγονη.
Κατά την παραμονή του στην περιοχή μας στις 21.12.2018 ο Υπουργός Υγείας  επισκέφθηκε το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου στο οποίο διορίστηκαν 3 φυσίατροι και σε λίγο διάστημα θα μπορεί να λειτουργήσει νέο τμήμα με την πρόσληψη φυσικά και του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο νοσοκομείο έγινε και η  «αδελφοποίηση» της Δ΄ Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου  με την
παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Φλώρινας. Μεταξύ των δύο κλινικών υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας και  στήριξης της παιδιατρικής κλινικής  της Φλώρινας απ’ αυτήν του «Παπαγεωργίου».
Ο Διευθυντής  της παιδιατρικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου κ.  Ευαγγελίου φιλοδοξεί να κάνει  το νοσοκομείο Φλώρινας  Βαλκανικό κέντρο στο οποίο θα παρακολουθεί τους ασθενείς του από την FYROM  και την Αλβανία. «Η Φλώρινα θέλω να γίνει κέντρο όπου μια φορά το δίμηνο θα έρχομαι εδώ να βλέπω και να παρακολουθώ τους ασθενείς που έχω από το Μοναστήρι, το Πρίλεπ, την Κορυτσά, να τους προσφέρουμε εδώ τη βοήθεια μας, γιατί ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει σύνορα», υπογράμμισε ο κ. Ευαγγελίου.
  Σημαντικό βήμα για την εξυπηρέτηση των ασθενών της Πρέσπας είναι η προμήθεια ενός ασθενοφόρου στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο των Πρεσπών.
Δεν λέω καλό είναι το ασθενοφόρο αλλά καλύτερα θα ήταν αν το πολυδύναμο ιατρείο Πρεσπών στελεχώνονταν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή θα ήταν η ουσιαστική και χρήσιμη προσφορά στους πολίτες της Πρέσπας και φυσικά θα έκανε και τη διαφορά της τωρινής κυβέρνησης από τις προηγούμενες.
Φοβόμαστε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καταποντίστηκε πριν ακόμα ξεκινήσει αφού για τις 30.000 πληθυσμό που έχει το λεκανοπέδιο Φλώρινας οι «οικογενειακοί» γιατροί είναι μόλις 6 από τους οποίους ο ένας συνταξιοδοτείται τέλος του χρόνου, σε λίγες μέρες δηλαδή, και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα χρησιμοποιούν το παλιό σύστημα μιας και οι «οικογενειακοί» γιατροί εξυπηρετούν μόνο 2.000 άτομα ο καθένας.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ
Σεβασμιότατε Μητροπολίτη,  κ. Υπουργέ, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,  κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω και εγώ από τη μεριά μου, στη σημερινή εκδήλωση του Νοσοκομείου Φλώρινας.
Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική,  λόγω της συγκεκριμένης  εκδήλωσης που πλαισιώνεται  με την παρουσία  του Υπουργού στο Νοσοκομείο, αλλά και της Δ/σης της 3η ΥΠΕ, όπου ως γνωστό προηγήθηκε η επίσκεψη τους στο ΚΕΦΙΑΠ  Αμυνταίου και ακολουθεί η επίσκεψη στο
Πολυδύναμο ιατρείο Πρεσπών. Το γεγονός αυτό  σηματοδοτεί και αποδεικνύει το υψηλό ενδιαφέρον της πολιτείας, άλλα και του υπουργείου, για την ανάδειξη και βελτίωση του τομέα της Υγείας, στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η παρουσία του Υπουργού, στον Νοσοκομείο Φλώρινας, γιατί καταδεικνύει τη βούληση της κεντρικής διοίκησης, να προωθήσει δημόσιες πολιτικές που σχετίζονται με τον ευαίσθητο χώρο της υγείας.
Επίσης η μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για μένα, διότι συμπίπτει με την ανάληψη των καθηκόντων μου, ως Διοικητής του Νοσοκομείου Φλώρινας. Ομολογώ ότι αποτελεί τιμή να υπηρετήσω σε μια τόσο νευραλγική θέση, που έχει να κάνει με το ύψιστο αγαθό της υγείας, στην ακριτική μας Φλώρινα. Από τη μεριά μου, δεσμεύομαι ότι θα πράξω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και θα υπηρετήσω με εντιμότητα τη θέση αυτή. Πρόκειται για μια  θέση ευθύνης, με  υψηλές απαιτήσεις και αποτελεί προσωπικό στοίχημα η επίτευξη των στόχων μου για την παροχή βέλτιστων και φυσικά εκσυγχρονισμένων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες σε συνεργασία πάντα με το προσωπικό του νοσοκομείου αλλά  και τους αρμόδιους φορείς.   Είμαι βέβαιος ότι όλες μας οι προσπάθειες θα έχουν την αρωγή σας κύριε Υπουργέ, αλλά και κ. Δτη της 3η ΥΠΕ, γνωρίζοντας το μέχρι σήμερα έργο σας στον τομέα της υγείας. Άλλωστε, το Νοσοκομείο μας, είναι σίγουρα σε  πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με αυτό που ήταν  παλαιότερα, επιδέχεται όμως βελτιώσεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οικονομικούς πόρους.
Όσοι λοιπόν από οποιοδήποτε πόστο υπηρετούν στο χώρο της υγείας, μεταξύ αυτών και εγώ  από σήμερα, πρέπει να έχουμε ως στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς αυτό επιβάλλει το καθήκον μας. Έξαλλου ας μην ξεχνούμε ότι ζώντας σε αυτή την περιοχή, με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και όντας μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η υγειονομική περίθαλψη παρέχεται από μεγαλύτερα νοσοκομειακά ιδρύματα, είμαστε όλοι αποδέκτες των υπηρεσιών υγείας του μοναδικού μας Νοσοκομείου, καθώς σε κάποια φάση της ζωής μας χρειαστήκαμε ή θα χρειαστούμε τις υπηρεσίες του.
Στο σημείου αυτό θα ήθελα να καλωσορίσω στο Νοσοκομείο μας τους νεοδιορισθέντες Ιατρούς Παιδιάτρους και την ιατρό νεφρολόγο, που σήμερα τιμώνται από την εκδήλωση, ευχόμενος καλή δύναμη στα νέα τους καθήκοντα και καλή συνεργασία.
Επίσης θα πρέπει να  ευχαριστήσω όλους όσους εργαστήκαν,(Υπουργείο- Διοίκηση 3ης ΥΠΕ- απερχόμενο Διοικητή Νοσοκομείου Φλώρινας-Δ.Σ. Νοσοκομείου Φλώρινας-Δ/ντη Ιατρικής Υπηρεσίας ο οποίος σημειωτέον αναπληρώνει τον εκάστοτε Διοικητή, λοιπούς εργαζόμενους, αλλά και του μετακινούμενους ιατρούς από τα περιφερειακά νοσοκομεία που επίσης σήμερα τιμώνται από την εκδήλωση) και συνέβαλαν με τις υπηρεσίες τους στη λειτουργία του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών της Παιδιατρικής Κλινικής και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου, κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
Παράλληλα, νιώθω πολύ τυχερός, για τη σύναψη μνημονίου  επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ της Δ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ του Γ.Ν Παπαγεωργίου και της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου μας. Τέτοιες συνεργατικές σχέσεις θα πρέπει να αναδεικνύονται και να καλλιεργούνται με στόχο την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων που θα λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών, προάγοντας το υπέρτατο αγαθό της υγείας.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω  όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που αγόγγυστα εργαζόμενο, ακόμα και σε κλινικές που δεν υπάρχει πλήρης στελέχωση, καταφέρνουν να διεκπεραιώνουν το δύσκολο έργο τους και διατηρούν  σε  ένα ικανοποιητικό επίπεδο τη λειτουργία των κλινικών.
Είναι γεγονός ότι παραλαμβάνω μια πολύ καλύτερη κατάσταση από την αντίστοιχη του προκατόχου μου του κ. Χιωτίδη και τον ευχαριστώ γι αυτό. Όμως αγαπητέ Γιώργο σε ευχαριστώ και για έναν ακόμη λόγο, για το γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο μου αφιέρωσες πολύ από τον πολύτιμο χρόνο σου, κάθε φορά που ήσουν στον Νοσοκομείο Φλώρινας, προκειμένου να έχω μια ενδελεχή και ουσιαστική ενημέρωση για τα νέα μου καθήκοντα.
Τέλος, σε  όλους εσάς που τιμάτε και κοσμείτε με την παρουσία σας την εκδήλωση αυτή, αλλά και στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Φλώρινας,  εύχομαι χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρά.
Σας ευχαριστώ  πολύ.


Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ  
Παρίσταμαι σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση του νοσοκομείου Φλώρινας. Μια εκδήλωση
που γιατροί του δημόσιου χώρου υγείας που χωρίς να έχουν τυπικά υποχρέωση όντας εργαζόμενοι σε άλλες δομές
δέχτηκαν σε μια δύσκολη περίοδο για το νοσοκομείο, να μετακινούνται κάποιες μέρες το μήνα και να έρχονται
εδώ να συνδράμουν στη λειτουργία του νοσοκομείου και να βοηθήσουν να μην κλείσει η παιδιατρική κλινική.
Κι αυτό είναι μια πράξη υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς που οφείλουμε ως πολιτεία να τιμούμε, γιατί αυτά δεν είναι ούτε δεδομένα ούτε αυτονόητα.
Το σύστημα υγείας έχει δώσει μια μεγάλη μάχη αυτά τα χρόνια. Καταφέραμε να διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης.  Αυτό το οποίο χρειάζεται από δω και πέρα είναι να επιταχύνουμε τα βήματα αναβάθμισης και βελτίωσης των υπηρεσιών του, να μειώσουμε επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί αυτά τα χρόνια στους πολίτες, να περιορίσουμε ανισότητες στη φροντίδα ιδιαίτερα σε περιοχές δυσπρόσιτες, σε άγονα μέρη, σε περιοχές που είναι στις εσχατιές της χώρας όπως είναι η Φλώρινα.
Νομίζω ότι το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό έχουν κάνει μια  εξαιρετική προσπάθεια αυτά τα χρόνια να βάλουν πλάτη και να βοηθήσουν να κρατηθεί αυτό το νοσοκομείο που είναι πολύ κρίσιμο για την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων της περιοχής, μια πολύ σημαντική δομή να κρατηθεί  όρθιο και λειτουργικό.
Έχουμε δρομολογήσει αρκετές παρεμβάσεις στήριξης και ενίσχυσης του με ανθρώπινους και  υλικούς πόρους.
Έχουμε μια νέα διοίκηση η οποία θα αναλάβει και την ευθύνη της καθημερινής διαχείρισης των προβλημάτων γιατί προφανώς
θα συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα. Νομίζω όμως ότι τα δύσκολα είναι πίσω και υπάρχει διάθεση που οι τοπική φορείς,
η αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια, οι πάντες στηρίζουν τη λειτουργία και την προσφορά συνολικά αυτού του ιδρύματος.
Θεωρώ ότι και με το ΚΕΦΙΑΠ και με το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Πρεσπών που επίσης προχωράει σε μια σημαντική αναβάθμιση της λειτουργίας του δημιουργούμε μια δέσμη βελτιωτικών αλλαγών και παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία της περιοχής που νομίζω ότι δίνουν το σήμα ότι η περίοδος των μεγάλων δυσκολιών έκλεισε, ο κύκλος της εγκατάλειψης της απαξίωσης και της αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ επίσης έχει κλείσει οριστικά και ότι τώρα μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που προφανώς θα έχει δυσκολίες και προβλήματα και περιορισμούς αλλά σίγουρα θα έχει και πολύ περισσότερες δυνατότητες να στηριχτεί με ισότιμο τρόπο η δημόσια περίθαλψη και φροντίδα υγείας.
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): κε Υπουργέ πράγματι η διοίκηση Χιωτίδη έχει αποκαταστήσει ένα κλίμα ηρεμίας και συνεργασίας στο προσωπικό.
 Όμως από το σημείο αυτό μέχρι το σημείο ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής στο νοσοκομείο της Φλώρινας υπάρχει μεγάλη απόσταση. Κι εδώ η ευθύνη είναι του υπουργείου γιατί δεν έκανε αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν για να εμπεδωθεί αυτό το κλίμα ασφάλειας. Κι εννοώ την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο χώρος  υγείας κατάφερε γιατί ήταν αφοσιωμένο στην υπόθεση της δημόσιας περίθαλψης να διασφαλίσει την
επιβίωση του ΕΣΥ. Αυτό δεν ήταν δεδομένο. Το σύστημα υγείας ήταν στο όριο του μπλακ- άουτ το 14 και 15. Αυτή η ιστορία
έκλεισε ακριβώς επειδή υπήρξε ισχυρή πολιτική βούληση να στηριχτεί η δημόσια περίθαλψη. Έγιναν χιλιάδες διορισμοί,
αυξήθηκαν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, αναπτύσσεται σιγά σιγά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αναπτύσσεται η μετά το νοσοκομείο την αποθεραπεία και αποκατάσταση. Αυτά επιτρέψτε μου να πω σε περίοδο κρίσης και μεγάλων
περιορισμών είναι τεράστια βήματα τα οποία τα πιστώνεται αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση και επιτρέψτε μου να πω η
 συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία.
Κριτική επί των ανεπαρκειών και των βημάτων είναι θεμιτή. Η κριτική που γίνεται από τη σκοπιά της δημόσιας περίθαλψης και
της κάλυψης των αναγκών των ανθρώπων μας είναι χρήσιμη. Αλλά πραγματικά κάναμε αυτή την περίοδο αυτό που ήταν
ανθρωπίνως δυνατό και βεβαίως δεν είχαμε την ίδια δυνατότητα να στηρίξουμε μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και μικρά περιφερειακά  νοσοκομεία όπου έχουμε προκηρύξει κατ’ επανάληψη θέσεις που όμως βγαίνουν άγονες.
Δεν υπάρχει ευκολία σ’ αυτή τη χώρα να καλύψουμε ανάγκες σε γιατρούς και μάλιστα ορισμένων ειδικοτήτων που είναι σπάνιες
στη δημόσια υγεία όπως παθολόγοι, παιδίατροι με την ίδια πληρότητα και την ίδια επάρκεια σε όλη την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε στο επόμενο διάστημα να έχουμε πιο απτά αποτελέσματα αυτής προσπάθειας.
-Στην ερώτηση του κ. Βήτα για την ασταθή περίοδο στο νοσοκομείο Φλώρινας ο κ. Ξανθός είπε: «Το κρίσιμο θέμα στη λειτουργία του νοσοκομείου είναι το ανθρώπινο  δυναμικό. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων των διοικητικών περιφερειών και οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται. Σίγουρα όμως οι άνθρωποι που έχουν ευθύνη διοίκησης ενός τόσο σημαντικού ιδρύματος παίζουν και αυτοί έναν κρίσιμο ρόλο.
Είχαμε δυστυχώς μια ατυχή επιλογή προηγουμένως, δημιούργησε προβλήματα, το αντιληφθήκαμε αυτό, προχωρήσαμε στην απομάκρυνση και στη συνέχεια επειδή υπήρξε ένα κενό διοίκησης, υπήρξε ευτυχώς η εξαιρετική και καταλυτική όπως την
καταλαβαίνω συνδρομή του κ. Χιωτίδη, ο οποίος πέρα από τα καθήκοντα που είχε ανέλαβε να συνδράμει και σ’ αυτήν την
προσπάθεια. Νομίζω ότι αυτή η περίοδος έχει κλείσει.
 Θεωρώ ότι το σήμα σήμερα είναι πάμε σε ομαλή συνέχεια με έναν άνθρωπο που έχει σχέση με την περιοχή και τους ανθρώπους της και θεωρώ ότι με τη στήριξη και της υγειονομικής περιφέρειας και του υπουργείου ο στόχος μας είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν πιο αισθητά τα βήματα βελτιώσεις και αναβάθμισης της ποιότητας υγείας».

κάμερα - φώτο : Κώστας Τρύφων 
www.floriniotika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου