Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ του Μπάμπη Θ. Τριανταφυλλίδη


 Διευρυμένη νομαρχιακή συνέλευση πραγματοποίησε η ΝΔ στη Φλώρινα εν όψει του 12ου  τακτικού της συνεδρίου που θα γίνει στις 14-15 και 16 Δεκεμβρίου 2018. 

Στην κομματική διαδικασία που έγινε την Παρασκευή 7.12.2018 παραβρέθηκαν ελάχιστα μέλη της ΝΟΔΕ Φλώρινας και οι βουλευτές της ΝΔ Τρικάλων Κώστας Σκρέκας τομεάρχης ενέργειας και  Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης αναπληρωτής Τομεάρχης αγροτικού.  
 Με μία ώρα περίπου καθυστέρηση ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου της ΝΔ. ενώ προγραμματίστηκε στις 6.20 έγινε στις 7.10!!! προκαλώντας  αλγεινή εντύπωση. Αυτό που μας εξόργισε είναι η προκλητική και αλαζονική συμπεριφορά του προέδρου   της ΝΟΔΕ, ο οποίος μας έκανε και πλακίτσες, προσπαθώντας να μας ειρωνευτεί γιατί διαμαρτυρηθήκαμε.
Κι όταν έχουν αυτές τις συμπεριφορές της ασυνέπειας, της αλαζονείας, της έλλειψης σεβασμού στον πολίτη  τώρα που οι δημοσκοπήσεις τους βγάζουν μπροστά  αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει αν κυβερνήσουν.
Το ότι δεν αποχωρήσαμε οφείλεται καθαρά και μόνο στον πολιτισμό μας.
Ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης τόνισε πως το συνέδριο της ΝΔ στέλνει το μήνυμα νίκης και ελπίδας με περισσότερη
ελευθερία , και περισσότερη εξουσία από το κέντρο προς τον πολίτη.
Οι απαντήσεις του κ. Σκρέκα έδειξαν για άλλη μια φορά ότι η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα γενικότερα για τη χώρα αλλά κυρίως για τη Δυτική Μακεδονία και την περιφερειακή ενότητα Φλώρινας. Δεν ξέρουν τι θα κάνουν  με τη ΔΕΗ, την δεύτερη μονάδα της Μελίτης, τις μονάδες του Αμυνταίου, τις μετεγκαταστάσεις των Αναργύρων, των Βαλτονέρων και της Αχλάδας, τι θα γίνει με τα ορυχεία, τις αποκαταστάσεις εδαφών από την εξόρυξη του Λιγνίτη τόσο στα ιδιωτικά ορυχεία όσο και της ΔΕΗ. Δεν έχουν θέσεις για τα προβλήματα των επαγγελματιών τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Η μόνο σαφής θέση τους είναι ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών  όποτε και αν έρθει στη Βουλή.
Για όλα αυτά ο κ. Σκρέκας είχε μία απάντηση. Πως για να γίνουν  αυτά που ρωτήσαμε  χρειάζονται μία  βιώσιμη και  οικονομικά εύρωστη ΔΕΗ.   Κάτι βέβαια που είναι αδύνατον για κάποιες δεκαετίες, γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τομεάρχη ενέργειας της ΝΔ η ΔΕΗ καθημερινά μπαίνει μέσα ένα εκατομμύριο ευρώ. Εν τω μεταξύ θα τους έχουν προλάβει και οι περιορισμοί της ΕΕ για την εξόρυξη του λιγνίτη.
Πάντως  η ΝΔ μένει σταθερά προσηλωμένη στο μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» αφού και τώρα και πριν 6 μήνες που μας επισκέφθηκε ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σ’ αυτήν.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί καταστροφική πολιτική, «μοιράζοντας τέσσερα χρόνια πόνο και δάκρυα» στους πολίτες.  Χαρακτήρισε ως δυσοίωνο το μέλλον της Ελλάδας με τις συμφωνίες που κάνει η κυβέρνηση. Πλούτος δεν παράγεται και η οικονομία δεν προχωράει.
Η ΔΕΗ είπε ο κ. Σκρέκας «βρίσκεται στην εντατική» είναι σε οριακή κατάσταση και 4 χρόνια δεν κάνανε τίποτα για τον ΑΗΣ Αμυνταίου παρά μπόρεσαν να του δώσουν μια μικρή παράταση λειτουργίας ολίγων μηνών.
Δεν μας ξεκαθάρισε ποια είναι τελικά η ολοκληρωμένη θέση της ΝΔ για το πρόβλημα μας με την γειτονική FYROM, ποιο θα είναι το παραγωγικό της μοντέλο στον πρωτογενή τομέα. Τι θα κάνουν συγκεκριμένα για την περιοχή. 
Να επισημάνουμε ότι ούτε από τους συνέδρους υπήρξαν προτάσεις για τον τόπο μας.
Ήταν μια συνάντηση για την συνάντηση. ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ  ( Τρανταφυλλίδης ) : κ. Σκρέκα μας είπατε ότι η πώληση της ΔΕΗ είναι η αφορμή για να επισκεφτείτε την περιοχή. Η κοινωνία εδώ είναι οργισμένη από την πώληση της ΔΕΗ. Ήρθατε για να εκτονώσετε αυτή την κοινωνία ή πιστεύετε ότι εσείς είσαστε καλύτεροι πωλητές με τη μικρή ΔΕΗ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς  πήραμε μία απόφαση και βγήκαμε και στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας , εγώ και ο συνάδελφος Νίκος Παναγιωτόπουλος βουλευτής Καβάλας , ο Κώστας ο Κατσαφάδος Βουλευτής Β Πειραιά, ο  Χρήστος Μπουκώρος βουλευτής Βόλου είναι στο Αμύνταιο, στην Κοζάνη είναι η Μαρία Σπυράκη και στην Πτολεμαΐδα ο Σταύρος  Καλαφάτης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία σήμερα είναι το ενεργειακό θέμα, όμως δυστυχώς σήμερα η τοπική κοινωνία της Φλώρινας, και όχι μόνο, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αλλά και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πληρώνουν το τίμημα τις διάψευσης των προεκλογικών υποσχέσεων.
 Όλοι αυτοί που υποσχέθηκαν ότι θα λύσουν τα προβλήματα φέρανε νόμους και πολιτικές αποφάσεις που τοποθέτησαν μία ταφόπλακα πάνω στον ενεργειακό τομέα της χώρας.
 Την Παρασκευή το βράδυ ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2017, κι αν κάποιος διαβάσει τον ισολογισμό θα καταλάβει ότι το 2017 η ΔΕΗ, αν αφαιρέσουμε τα 360 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πήρε επιδότηση για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για τα χρόνια 2012 – 2016, το 2017 μπήκε μέσα 300 εκατομμύρια ευρώ.  Η ΔΕΗ του 2017 είχε λειτουργικό περιθώριο κέρδους προ αποσβέσεων προ τόκων μόλις  προ επισφαλειών 444 εκατομμύρια ευρώ,  όταν τρία χρόνια πριν η ΔΕΗ είχε αντίστοιχο λειτουργικό κέρδος ένα δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια ευρώ.
  Άρα η ΔΕΗ έχασε ένα εκατομμύριο λειτουργικό περιθώριο κέρδους μέσα σε τρία χρόνια με 444 εκατομμύρια που είχε η ΔΕΗ περιθώριο κέρδους το 2017 δεν καλύπτει ούτε τη μισή μισθοδοσία των εργαζομένων της . Αυτή είναι μία πραγματικότητα , την οποία πρέπει να επικοινωνήσουμε στον κόσμο για να καταλάβει ότι από το 2014 που άκουσε τα μεγάλα λόγια και εξαπατήθηκε και παραπλανήθηκε και στήριξε αυτούς που είπαν τα μεγάλα λόγια έχει συντελεστεί μία τεράστια καταστροφική διαχείριση από τη σημερινή κυβέρνηση απέναντι στη μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία  ηλεκτρισμού που είναι η ΔΕΗ. Ανάπτυξη στη χώρα χωρίς ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές και με ασφάλεια εφοδιασμού δεν μπορεί χωρίς μια ισχυρή ΔΕΗ δεν μπορεί να υπάρξει.
ΕΡΩΤΗΣΗ ( Τριανταφυλλίδης): Να συμπεράνω δηλαδή ότι εσείς ως Νέα Δημοκρατία εάν γίνετε κυβέρνηση θα κάνετε απολύσεις και θα μειώσετε το προσωπικό της ΔΕΗ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Σκρέκας): Μόνο μία ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, ενώ μία χρεοκοπημένη ΔΕΗ ,το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας,  ούτε τις αποδοχές των εργαζομένων ούτε τους εργαζόμενους που δουλεύουν στους προμηθευτές της ΔΕΗ, ούτε τους εργολάβους, ούτε και τη δουλειά των Ελλήνων ,γιατί Ελληνική Επιχείρηση χωρίς ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλή τιμή δεν μπορεί να υπάρξει. 
Άρα η Νέα Δημοκρατία από την επόμενη ημέρα πρέπει να κάνει μία ισχυρή ΔΕΗ ,δηλαδή μία βιώσιμη οικονομικά εύρωστη ΔΕΗ. Άρα χρειάζονται πολλά χρήματα να επενδυθούν στη ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει να βελτιώσει και να χαμηλώσει το κόστος παραγωγής και να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις για να προχωρήσει σε άλλους τομείς παροχής υπηρεσιών που θα τους δώσουν έσοδα για να παραμείνει,  για να υπάρχει ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός στη χώρα και όχι αθέμιτος.  Θα πρέπει η ΔΕΗ να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον ανταγωνισμό.
Η κυβέρνηση τρία χρόνια τώρα εξόντωσε τη ΔΕΗ που είχε τότε χρηματιστηριακή αξία 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχει μόλις λίγο πάνω από 500 εκατομμύρια, δηλαδή έχασε το 80% της χρηματιστηριακής αξίας. Η ΔΕΗ πριν από 4 χρόνια είχε συσσωρευμένα ένα δισεκατομμύριο υπόλοιπα στην αγορά και μέσα σε τρία χρόνια έγιναν 30 δισεκατομμύρια. Με το δεν πληρώνω του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του , η ΔΕΗ την επόμενη μέρα δεν θα έχει καμία παραγωγική μονάδα μετά το 2020 που να μπορεί να δουλέψει, γιατί και οι πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου που έμειναν δεν έχουνε σύστημα αποθείωσης ακόμα και αν υπολογίσουμε ότι τον Μάιο θα πάρει μία νέα μονάδα δεν θα είναι έτοιμο το 2020 και δημιουργούνται νέα προβλήματα. Αν δεν δουλεύει ο Άγιος Δημήτριος πώς θα ζεσταίνεται η Κοζάνη, αν δεν δουλεύει η Καρδιά πώς θα θερμαίνεται η Πτολεμαΐδα κι αν δεν δουλεύει το Αμύνταιο πώς θα θερμαίνεται αυτό.
Έχουμε λοιπόν μία κυβέρνηση που είπε μεγάλα λόγια ανέλαβε την εξουσία εξαπάτησε τον κόσμο την ψήφισε ο κόσμος και στη συνέχεια επί τρία χρόνια κατέστρεψε τη ΔΕΗ που υποτίθεται ότι θα προστάτευε.
ΕΡΩΤΗΣΗ ( Τριανταφυλλίδης):Μας είπατε ότι μία χρεωμένη επιχείρηση και όταν δεν παράγεται πλούτος, δεν μπορεί να κάνει κοινωνικές παροχές . Αυτό σημαίνει ότι θα καταργήσετε τα κοινωνικά τιμολόγια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Σκρέκας):Το κοινωνικό τιμολόγιο δηλαδή έκπτωση στο λογαριασμό του ρεύματος που έχουν οι φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού η Νέα Δημοκρατία θέσπισε το κοινωνικό τιμολόγιο και όχι η νέα κυβέρνηση και δεν θα το καταργήσουμε.  Η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε τα κριτήρια ενώ η σημερινή κυβέρνηση μείωσε αυτά τα κριτήρια και έτσι μειώθηκαν και οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου.
Τρία χρόνια τώρα το κοινωνικό κράτος έχει βουλιάξει, επίδομα θέρμανσης σχεδόν καταργήθηκε,  το ΕΚΑΣ που έπαιρναν οι χαμηλοσυνταξιούχοι καταργήθηκε,  το αφορολόγητο το έκανε έτσι ώστε ακόμα και ο φτωχός να πληρώνει φόρο.  Η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,  το έχει εφαρμόσει το 2014.  Σε 13 δήμους πιλοτικά έδινε 400 ευρώ σε οικογένειες και 200 ευρώ σε αυτόν που μένει μόνος του και όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με την  κ.  Φωτίου το κατήργησε και το επανέφεραν ξανά μετά από τρία χρόνια καθυστέρησης.  Αυτοί λοιπόν δεν μπορούν να πανηγυρίζουν ότι βοηθάνε τους φτωχούς και ότι δημιούργησαν κοινωνικό κράτος.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου