Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018

Με εντολή του Πρωθυπουργού η επίσκεψη στο ΕΒΕ Φλώρινας του Αναπληρωτή Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών


Στη Φλώρινα βρέθηκε ο Αναπληρωτής Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών Νικόλαος Εξαδάκτυλος, προκειμένου να συνεργαστεί με τη διοίκηση του
ΕΒΕ Φλώρινας για την οικονομική συνεργασία της χώρας μας με τα Βαλκάνια.
Η επίσκεψη του κ. Εξαδάκτυλου στο ΕΒΕ
Φλώρινας στις  1 Νοεμβρίου 2018 κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Το επιμελητήριο Φλώρινας όσο και αυτό του Κιλκίς είναι τα επιμελητήρια με την μεγαλύτερη Βαλκανική συνεργασία και διείσδυση σ’ αυτά.  Κι αυτή η δραστηριότητα τους εκτιμήθηκε από τον πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών και επιλέχτηκαν για να αξιοποιηθούν  ως εφαλτήρια για την πρόσβαση της χώρας μας στη Βαλκανική και ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η δικτύωση στα δυτικά Βαλκάνια είναι σήμερα ζητούμενο για τη χώρα μας αλλά και όλη την Ευρώπη και το ΕΒΕ Φλώρινας το είχε ως στρατηγικό σχεδιασμό και εδώ και μια τετραετία περίπου εργάζεται  με συγκεκριμένο σχέδιο και δράση.
Είναι γνωστές στο υπουργείο εξωτερικών οι πολύ καλές σχέσεις του επιμελητηρίου μας με τα αντίστοιχα των βαλκανικών χωρών. Κι αυτή η τετραετής περίπου δράση εξωστρέφειας του ΕΒΕ Φλώρινας θα είναι η μαγιά για την εξακτίνωση της βαλκανικής πολιτικής της χώρας μας.
Ο κ. Εξαδάκτυλος είναι το πρώτο επιμελητήριο που επισκέπτεται με την ανάληψη των καθηκόντων του και αμέσως μετά θα βρεθεί στο Κιλκίς για τους ίδιους λόγους συνεργασίας.
Τον Αναπληρωτή Γ. Γραμματέα υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, η υπεύθυνη οικονομικών Αθηνά Παπαδοπούλου και ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Τάσος Καραμήτσος.
ο κ. Σαπαλίδης τον ενημέρωσε  για τη δραστηριότητα του ΕΒΕ και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, για τις σχέσεις που ανέπτυξε με τα αντίστοιχα επιμελητήρια των βαλκανικών χωρών, για τις προτάσεις που επεξεργάστηκε και  κατέθεσε σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στο αναπτυξιακό συνέδριο που ετοιμάζει πυρετωδώς το ΕΒΕ Φλώρινας.
Ο κ. Εξαδάκτυλος διαβεβαίωσε τους παρισταμένους ότι θα ξαναβρεθεί σύντομα στη Φλώρινα για μια στενότερη συνεργασία με το ΕΒΕ ώστε να συναποφασιστούν λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα και μετά από αξιολόγηση να δρομολογηθεί η υλοποίηση των προτάσεων.
Ο κ. Γενικός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στο δια ταύτα με πράξεις αφήνοντας «τα λόγια στην άκρη» όπως χαρακτηριστικά είπε στη διάρκεια της ομιλίας του.
«Μας ενδιαφέρει, επεσήμανε, η διείσδυση στα Δυτικά βαλκάνια και γενικότερα στη Βαλκανική και η Φλώρινα μπορεί να γίνει πύλη εισόδου στη Δυτική βαλκανική. Όχι μόνον εμείς αλλά και η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την περιοχή».
Ο κ. Εξαδάκτυλος υποσχέθηκε ότι εντός του Νοέμβρη θα ξανάρθει στη Φλώρινα για να ξεκινήσει και ουσιαστικά η συνεργασία του με το επιμελητήριο Φλώρινας.
Ο κ. Σαπαλίδης του επέδωσε υπόμνημα με τις προτάσεις του ΕΒΕ Φλώρινας οι οποίες είναι:
- Η δημιουργία Βαλκανικής επενδυτικής ζώνης στην περιοχή πιστεύουμε ότι θα αλλάξει τους συσχετισμούς δίνοντας κίνητρα στις Ελληνικές επιχειρήσεις για συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων (με ειδικό φορολογικό καθεστώς που θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας).
-Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η λειτουργία της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής, η διασύνδεση της με την Fyrom καθώς και η σιδηροδρομική γραμμή της Εγνατίας να περνάει από την Φλώρινα.
-Η σύνδεση με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας, αξίζει να σημειωθεί πως η ΠΕ Φλώρινας είναι η μόνη Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας που δεν έχει συνδεθεί, εκτός από την επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας θα συμβάλλει στην ανάπτυξη  και άλλων τομέων όπως ο αγροτουρισμός. 
-Η αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών στη ΒΙΠΕ Φλώρινας και η δημιουργία νέων, όπως η λειτουργία διαμετακομιστικού κέντρου θα στηρίξουν την επιχειρηματική εξωστρέφεια συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
-Η ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα σε συνδυασμό με την μεταποίηση και τη δημιουργία ΠΟΠ προϊόντων (πιπεριά Φλωρίνης & γαλακτοκομικά προϊόντα).
-Η δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και η διατήρηση των υφιστάμενων καθώς και η διασύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα είναι επιβεβλημένη.
-Τέλος, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα θα βοηθήσει και θα δώσει κίνητρα στην επιχειρηματικότητα.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου