Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

Βουλευτής Κώστας Σέλτσας: Ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα συνεχίσει να λειτουργεί


Μετά την ένταξη της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, γίνεται σαφές ότι οι μονάδες του Αμυνταίου εντάσσονται στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σταθάκης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Η απόσυρση του ΑΗΣ Αμυνταίου θα δημιουργούσε σοβαρά ζητήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό ολόκληρης της χώρας. Για τον λόγο αυτό αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση του σταθμού. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε την παράταση της λειτουργίας του ενισχύοντας τη ΔΕΗ αλλά και εξασφαλίζοντας την Τηλεθέρμανση της περιοχής του Αμυνταίου, για την οποία ούτως η άλλως γίνονται και άλλες σημαντικές επενδύσεις, όπως η μονάδα βιομάζας 25 MW από τη «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ».
Η συνέχιση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη. Πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας ζήτημα για την λιγνιτική παραγωγή, τους εργαζόμενους αλλά και την ευρύτερη περιοχή. 
Με εκτίμηση,
Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Φλώρινας
Κωνσταντίνος Σέλτσας

Το σχόλιο μας
Αυθαίρετα τα συμπεράσματα του κ. Σέλτσα τα οποία στηρίζονται σε προωθημένες σκέψεις του  που δεν έχουν καμιά σχέση με τα όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης στη συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής  στις 14.11.2018.    
Το μεγάλο ζήτημα για τον τόπο και τους εργαζόμενους είναι ότι η μονάδα του Αμύνταιου αλλάζει χέρια και η εκμετάλλευση του κοιτάσματος πάει σε ιδιώτες.  Γι’ αυτό ο κ. Σέλτσας δεν λέει κουβέντα. Η παραμονή της μονάδας στη ΔΕΗ ναι θα ωφελήσει τον τόπο και τους πολίτες.  Αλλά αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.
Ο κ. Παναγιωτάκης ουδέποτε ανέφερε ότι την μονάδα του Αμυνταίου  θα την λειτουργήσει η ΔΕΗ. Είπε εντελώς το αντίθετο αναφερόμενος στις προσφορές 4 εταιριών. «Έχουμε 4 προτάσεις, δε λέω προσφορές, από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, τον όμιλο ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, την TERNA και την INTRAKAT».  Κι αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η μονάδα του Αμυνταίου πάει σε ιδιωτικά χέρια και πως το κοίτασμα της  «Λακκιάς» θα το εκμεταλλεύεται ιδιώτης.
Υπάρχει κάποιος συμπολίτης μας που πιστεύει ότι οι ιδιώτες επιχειρηματίες θα στηρίξουν την τηλεθέρμανση Αμυνταίου;
Μέρες που είναι τώρα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλά είναι να έχουμε «χαμηλά τη μπάλα». Θα το εκτιμήσουν οι συμπολίτες μας.
«Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές» μας λέει ο Διονύσιος Σολωμός, ο οποίος σήμερα είναι επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε, γιατί ο κόσμος κουράστηκε από τα μεγάλα λόγια και έπαψε να εμπιστεύεται το πολιτικό προσωπικό.

       Σημεία από την τοποθέτηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Εμμ. Παναγιωτάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σήμερα 14/11/18

Εμμ. Παναγιωτάκης: Έχουμε αναδείξει και το ξέρετε πολύ καλά, τις επιπτώσεις για την μη λειτουργία του Αμυνταίου όπως και της Καρδιάς μέχρι το 2021. Δεν θα είναι πρόβλημα μόνο της ΔΕΗ ή της περιοχής, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα ακόμα και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Γι’ αυτό πιστεύω και με τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Υπουργείου, οι Ευρωπαίοι θα
συμφωνήσουν, γιατί δε νομίζω ότι είναι παράλογοι, να τεθεί σε κίνδυνο η χώρα κι επομένως το Αμύνταιο και η Καρδιά θα λειτουργήσουν μέχρι να λειτουργήσει η «Πτολεμαΐδα V» όπου θα διασφαλίσει τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας.
                   Για το μέλλον του Αμυνταίου, εμείς θα μελετήσουμε το πρόγραμμα. Κατ' αρχάς εκφράζω ικανοποίηση διότι και ο Υπουργός αναφέρθηκε και είπε ότι χωράει το Αμύνταιο, αλλά βλέπω και η αντιπολίτευση θέλει να λειτουργήσει το Αμύνταιο. Εμείς απ’ την αρχή είχαμε πει ότι είναι χρήσιμο το Αμύνταιο γιατί πρέπει να εξαντληθεί και το κοίτασμα και υπάρχει και το κοίτασμα της Λακκιάς. Έχουμε 4 προτάσεις, δε λέω προσφορές, από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, τον όμιλο ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, την TERNA και την INTRAKAT.
                   Εκείνο που προσανατολιζόμαστε κι έχουμε καταλήξει, είναι ότι θα κάνουμε ένα διαγωνισμό. Τα αποτελέσματά του θα τα κρίνει ένας ανεξάρτητος οίκος. Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, δεν είναι μια προμήθεια απλή και θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αμυνταίου αλλά και την ενεργειακή του αναβάθμιση, όπως είπε ο κ. Αντωνιάδης και το είπε σωστά.
  
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου