Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018

Χωρίς έκτροπα οι καταλήψεις σχολικών μονάδων και το μαθητικό συλλαλητήριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φλώρινα


 Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις κινητοποιήσεις των παιδιών μας για τη Μακεδονία  στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φλώρινα. Τις καταλήψεις ακολούθησε πορεία και ομιλίες στον πεζόδρομο της πόλης την Τετάρτη 28.11.2018.  συνέχεια  με πορεία μεταβήκανε στο διοικητήριο όπου εδρεύει ο

Αντιπεριφερειάρχης, για να του επιδώσουν το ψήφισμα τους. Το παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης ενέργειας Γέρου Κώστας μιας και ο κ. Μπίρος βρίσκονταν εκτός Φλώρινας.
Να επισημάνω την παρουσία στο συλλαλητήριο του εκπροσώπου του μητροπολίτη Θεοκλήτου , ο οποίος και χαιρέτησε, την παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας ο οποίος με το Δημοτικό Συμβούλιο πρόσφατα αποφάσισε τη χρηματοδότηση συλλόγου της περιοχής μας ο οποίος θεωρεί υπόδουλη την Μακεδονία στους Έλληνες κατακτητές, όπως αναφέρουν στο γλωσσικό ιδίωμα της ιστοσελίδας του συλλόγου τους. Χαιρετισμό απέστειλε και ο σύλλογος «ΦΣΦ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».
 Τα παιδιά με μια σημαντική μαζικότητα στις καταλήψεις και το συλλαλητήριο μας έβαλαν κυριολεκτικά «γυαλιά» όπως λέει ο λαός μας.
Θα σταθώ σε δύο σημεία του κεντρικού ομιλητή του συλλαλητηρίου. Στην αναφορά του 
«…
Είναι σημαντικό να τονίσω εδώ ότι όλοι οι μαθητές είμαστε ενωμένοι, απαλλαγμένοι από μικροκομματικές σκοπιμότητες…».
Με απόφαση των 15μελών συμβουλίων αποφασίστηκαν οι κινητοποιήσεις για τη Μακεδονία.  Οι δικοί μας μαθητές δεν «τσίμπησαν». Προσπάθησαν να κρατήσουν τις κινητοποιήσεις τους μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό. Προσεκτικές οι ομιλίες αλλά και τα συνθήματα τους, χωρίς ακρότητες και προωθημένες σκέψεις.
Μπορεί αλλού να υπήρξαν χειραγωγήσεις και παρεμβάσεις, ώστε τα συλλαλητήρια να εκτραπούν του σκοπού τους και να χαρακτηριστούν φασιστικές κινητοποιήσεις.  Στην πόλη μας δεν συνέβη αυτό και είναι στα θετικά των 15μελών συμβουλίων. Έτσι δεν έδωσαν το δικαίωμα σε κανέναν να τους κακοχαρακτηρίσει.
Είναι γεγονός ότι στα σχολεία που καταλήφθηκαν δεν παρουσιάστηκαν βανδαλισμοί αλλά ούτε και στις ομιλίες υπήρξαν έκτροπα ούτε και διχαστικά συνθήματα, του τύπου «αλήτες προδότες πολιτικοί», «στη Βίγλα οι πατριώτες στην Πρέσπα οι προδότες»  ή και το άλλο «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία». Κι εδώ τα παιδιά μας αποδείχτηκαν πιο ώριμα από μας τους «μεγάλους» που τα φωνάξαμε συχνά πυκνά στις συγκεντρώσεις της Φλώρινας και της Βίγλας.
Τώρα, στη ουσία των ομιλιών δεν θα μπω, γιατί απλά δεν περιμένω από τα 12χρονα και τα 15χρονα να γνωρίζουν τα περί Μακεδονίας και της συμφωνίας των Πρεσπών, όταν δεν τα γνωρίζουν στο βαθμό που πρέπει οι μεγαλύτεροι τους.
Το δεύτερο σημείο που θέλω να σταθώ είναι η φράση του «…Ζούμε στην εποχή των προκλήσεων των  μεγάλων αλλαγών και των διεκδικήσεων, στην εποχή που απαιτεί εγρήγορση ,ομοψυχία και γενναίες αποφάσεις...»
Το κρίσιμο μέγεθος είναι πράγματι αυτό. Οι καταλήψεις στα σχολεία τα τελευταία χρόνια θα έλεγα έγινε μόδα με αιτήματα από το δεν θέλω να κάνω μάθημα μέχρι τα σοβαρά προβλήματα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να αγωνίζονται  για ό,τι αισθάνονται ή πιστεύουν ότι δεν πάει καλά.  Θα  ήταν  δε πολιτική μυωπία τη διαμαρτυρία τους να την χαρακτηρίσουμε φασιστική ενέργεια.
Κι όπως πολύ σωστά είπε κάποιος δεν μπορεί στην ηλικία των 15 και 17 χρόνων να έχεις δικαίωμα αλλαγής φύλου και δεν έχεις το δικαίωμα να αγωνίζεται για μια σειρά από θέματα που σε αφορούν .
Είναι παραδεκτό ότι ως ένα σημείο τα παιδιά παρακινούνται από τους γονείς τους στο πλαίσιο του οικογενειακού διαλόγου και της επικοινωνίας γονιού και παιδιού.
Μακριά από μένα οι σκέψεις ότι τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν και δεν έχουν καμιά δουλειά με τις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις. Από την άλλη βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παίξουν το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου», γιατί αυτό θα είναι το χειρότερο για τα ίδια και το μέλλον της κοινωνίας μας. Γιατί δεν πρέπει να ενσπείρεται το μίσος και ο διχασμός ανάμεσα τους αλλά «…εγρήγορση ,ομοψυχία και γενναίες αποφάσεις…» όπως επεσήμανε ο ομιλητής.
Στον εθνικισμό δεν απαντάμε  με εθνικισμό, ούτε και στον αλυτρωτισμό με αλυτρωτισμό,  «γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Σκόπια, στη Βουλγαρία ή την Αλβανία», όπως σωστά αναφέρουν οι μαθητές του γυμνασίου του Πρεσπών,  που κάποιοι τους έψεξαν για τη θέση τους αυτή.
 Στη δημοκρατία όλα τα λουλούδια πρέπει να ανθίζουν, να ακούγονται όλες οι φωνές, όλες οι απόψεις, ισότιμα. Διαφορετικά κάποιοι άλλοι σε κάποια άλλη στιγμή θα φιμώσουν τη δική σου φωνή και θα σε αποκλείσουν. Κι αυτό είναι το μεγαλείο της. Μέσα από τη διαπάλη των θέσεων και των αρχών να δημιουργηθεί η επικρατούσα θέση που θα ακολουθήσει η κοινωνία. Σύνθεση μέσα από τη διαφορετικότητα.
 Θέλω όμως να θυμίσω στα παιδιά ότι η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία με βρίσκει σύμφωνο,  δεν είναι το μόνο εθνικό μας θέμα. Υπάρχουν μια σειρά από μεγάλα και σημαντικά προβλήματα  που πρέπει να λυθούν. Και για τη λύση τους σημαντική είναι η παρουσία τους, που σήμερα λείπει.
Ας μην αφήσουν τους «μεγάλους» να αποφασίζουν  για  τους ίδιους  χωρίς αυτούς.
 Η τοπική μας κοινωνία κινητοποιήθηκε πολλές φορές για μια σειρά από ζητήματα. Σ’ αυτά θέλω να δω την παρουσία των 15μελών συμβουλίων αλλά και του συνόλου των μαθητών-τριών να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά όπως έκαναν στο συλλαλητήριο τους.
 Έτσι θα αποδείξουν ότι είναι αυτόβουλοι και δεν καθοδηγούνται από άλλα κέντρα αποφάσεων, ότι έχουν συνέπεια λόγων και έργων.
Γι’ αυτό κι εμείς οι μεγαλύτεροι ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και κυρίως με τα παιδιά, επιλέγοντας την ηθική της ευθύνης από την ηθική του σκοπού ,  αν θέλουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία με αρχές και θέσεις, μια κοινωνία που δεν θα είναι νωχελική και παθητική αλλά αγωνιζόμενη  και διεκδικητική, που δεν καταπίνει αμάσητο ότι της σερβίρουν τα όποια κέντρα εξουσίας.

Μπάμπης Θ. ΤριανταφυλλίδηςΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

 Αγαπητοί συμμαθητές-τριες,
Χαιρετίζω την παρουσία σας σε αυτήν εδώ τη συγκέντρωση, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πάνδημης κινητοποίησης των μαθητών των σχολείων της πόλης μας, οι οποίοι εμφορούνται από την αγάπη για τη Μακεδονία μας..
Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ για να διατρανώσουμε σε όλους τους τόνους ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!Είναι σημαντικό να τονίσω εδώ ότι όλοι οι μαθητές είμαστε ενωμένοι, απαλλαγμένοι από μικροκομματικές σκοπιμότητες! Τη στιγμή που βλέπουμε οι πολιτικοί μας να καπηλεύονται το όνομα της Μακεδονίας μας, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μένουμε αδρανείς. Δεν είναι δυνατόν να  επιτρέψουμε αυτή την πρωτοφανή και 
προκλητική παραχάραξη της ιστορίας μας.
Αξιοποιώντας συνεπώς το μόνο Δημοκρατικό μέσο που έχουμε, αυτό της ειρηνικής διαμαρτυρίας, διαδηλώνουμε από την εσχατιά της Ελλάδας, από την ακριτική Φλώρινα την απόλυτη ΑΝΤΙΘΕΣΗ μας στην επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών και καλούμε την Κυβέρνηση να την αποσύρει.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να στείλω μήνυμα συμπαράστασης στους μαθητές του Γέρακα που αποβλήθηκαν επειδή τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» και να τους πω ότι είμαστε μαζί τους και δε θα πάψουμε  κι εμείς να τραγουδάμε αυτό το τραγούδι που απηχεί την ιστορική, κοινώς αποδεκτή, πραγματικότητα!!
Εμείς οι μαθητές, διαπνεόμενοι από πατριωτικά συναισθήματα και με κριτική ματιά και σκέψη, με αγνό και καθαρό βλέμμα και άδολη ματιά, ζητάμε να εισακουστεί η στεντόρεια φωνή μας στους κυβερνώντες..
Τους λέμε: «Μη μας αγνοήσετε!! Σταματήστε να σφετερίζεστε τον πολιτισμό και να ξεπουλάτε την ιστορία της Μακεδονίας. Θα μας βρείτε μπροστά σας..Η Μακεδονία δεν ξεπουλιέται και δε χαρίζεται σε κανέναν. Η ένδοξη ιστορία αιώνων δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει βορά στις αρπακτικές διαθέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων. Δε θα το επιτρέψουμε αυτό!!
Αγαπητοί συμμαθητές .
Ζούμε στην εποχή των προκλήσεων των  μεγάλων αλλαγών και των διεκδικήσεων ,στην εποχή που απαιτεί εγρήγορση ,ομοψυχία και γενναίες αποφάσεις . Η σημερινή μας μεγαλειώδης  κινητοποίηση δίνει το στίγμα ότι η μαθητιούσα νεολαία της Φλώρινας έχει αφουγκραστεί τους κινδύνους που εγκυμονεί η συμφωνία των Πρεσπών για την πατρίδα μας και στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όσους διαχειρίζονται τα εθνικά μας θέματα ότι θα πρέπει να είναι προσεχτικοί και να μην κάνουν βήμα πίσω σε όλα όσα μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας με τους αγώνες και τις θυσίες τους. Μεγαλώνουμε στη Μακεδονία, αγαπάμε τη Μακεδονία , αγαπάμε την Ελλάδα. Δεν είμαστε κομματικοποιημένοι, δεν ανήκουμε ούτε υποκινούμαστε από κανένα πολιτικό κόμμα. Είμαστε μαθητές , είμαστε η επόμενη μέρα και η συνέχεια της Ελλάδας και της ιστορίας της και έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά. Άλλοι διαμαρτύρονται καίγοντας το ιερό σύμβολο μας τη σημαία μας και καταστρέφοντας περιουσίες. Εμείς έχουμε τη σημαία μπροστάρη όχι γιατί μας
έχει συνεπάρει το εθνικιστικό πάθος -όπως άστοχα κάποιοι θέλουν να μας βάλουν ταμπέλες-  αλλά γιατί διαβάζοντας την αιματοβαμμένη ιστορία της Μακεδονίας μας έχουμε κρυστάλλινη και καθαρή άποψη για την ελληνικότητά της και δεν δεχόμαστε την παραχάραξη της. Αλήθεια, από πότε η φιλοπατρία θεωρείται φασισμός;

Αγαπητοί συμμαθητές..
Υψώστε τη φωνή σας να ακουστεί μέχρι την Αθήνα..Να καταλάβουν οι Κυβερνώντες ότι οι μαθητές της ακριτικής Φλώρινας δεν είναι άβουλα όντα που δέχονται παθητικά οποιοδήποτε τετελεσμένο!!!Θα βρίσκονται πάντοτε στις επάλξεις, έτοιμοι να φωνάξουν ότι «Η Μακεδονία είναι ΜΙΑ και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!!!
Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας εδώ!!!


 Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης " Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ "απηχώντας τα συναισθήματα των εκατοντάδων μελών του, ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ την κινητοποίηση των μαθητών της Φλώρινας για το μείζον εθνικό θέμα της Μακεδονίας, που κορυφώνεται με το μαθητικό συλλαλητήριο στην
κεντρική πλατεία της Φλώρινας (Τετάρτη 28 / 11 / 2018, στις 12.00). 

Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας, για τη νεολαία της Φλώρινας, που δείχνει σε όλους μας τον δρόμο του ανένδοτου αγώνα μέχρι την ακύρωση της κατάπτυστης Συμφωνίας Κοτζιά-Δημητρώφ. 

Τα μέλη της μεγάλης αριστοτελικής οικογένειας, όλοι οι Φλωρινιώτες, θα είμαστε, παρόντες στο μαθητικό συλλαλητήριο της Τετάρτης, για να καμαρώσουμε τα παιδιά μας, να τα στηρίξουμε με το χειροκρότημά μας στον ωραίο αγώνα.

ΥΓ.: καλούμε όλους τους ανευθυνοϋπεύθυνους, με πρώτο τον Υπουργό Παιδείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να δείξουν -επιτέλους!- στοιχειώδη σύνεση και να πάψουν την κατασυκοφάντηση ενός εθνικού αγώνα με την εφεύρεση ύποπτων κινήτρων και ακραίων υποκινητών. Τα παιδιά που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους είναι τα παιδιά των Ελλήνων, των
εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που πλημμυρίσαμε ειρηνικά τις πλατείες των πόλεων της Ελλάδας για να δείξουμε τη διαφωνία μας με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, και εισπράξαμε χημικά και απρόκλητη, ωμή αστυνομική βία. Τα
παιδιά που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους είναι τα παιδιά μας, και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, κομματικό εγκάθετο να τα στιγματίζει ως «φασίστες» επειδή νοιάζονται για την Πατρίδα. Έχει και η ιδιοτέλεια τα όριά της…


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος - Χατζηστεφάνου
Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Γ. Παπαδόπουλος

ΤΟ  ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Φλώρινας  μαζευτήκαμε σήμερα για να διαδηλώσουμε ειρηνικά, αλλά και δυναμικά και να φωνάξουμε για  να ακουστεί παντού πως η Μακεδονία είναι μόνο μία και είναι Ελληνική. Με πλήρες αίσθημα ευθύνης ως Έλληνες και κυρίως ως Μακεδόνες ,με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, στον πολιτισμό και στους αγώνες των προγόνων μας δηλώνουμε ότι αυτό που έγινε στις Πρέσπες ήταν έγκλημα κατά
της πατρίδας, κατά των Ελλήνων και δεν πρέπει αυτή η συμφωνία να περάσει από την ελληνική βουλή. Είμαστε η νέα γενιά αυτού του τόπου και νιώθουμε μέσα μας οργή και αγανάκτηση για τα τόσα ψέματα, για τα τόσα εγκλήματα σε βάρος της ιστορικής αλήθειας. Ο λαός και οι μαθητές ακυρώνουν αυτή την συμφωνία που είναι εις βάρος της πατρίδας, εις βάρος των Ελλήνων Μακεδόνων. Η Μακεδονία ως όνομα, ως ιθαγένεια, ως γλώσσα και ως ιστορία είναι αδιαπραγμάτευτη.
Εδώ από την εσχατιά της πατρίδας μας , από εδώ που αρχίζει η Ελλάδα , από τα βόρεια  σύνορα μας , εμείς οι μαθητές της Φλώρινας καλούμε τον αξιότιμο κ.  Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα να μην φέρει προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή αυτήν τη συμφωνία ακυρώνοντας έτσι τα όποια φιλόδοξα και αλυτρωτικά σχέδια των γειτόνων μας και αυτών που τους υποστηρίζουν. Επίσης σε περίπτωση που τελικά έρθει η συμφωνία προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή καλούμε τους Έλληνες βουλευτές όλων των
κομμάτων να την καταψηφίσουν. Τέλος καλούμε τον εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο να αναλογιστεί την βαρύτητα της θέσης του και την ιστορική ευθύνη που έχει και να συμβάλει θετικά και αποφασιστικά στη ματαίωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Το παρών ψήφισμα εγκρίνεται ΟΜΟΦΩΝΑ από την σημερινή συγκέντρωση και αρμόδια αντιπροσωπεία των μαθητών θα το επιδώσει στον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Στέφανο Μπίρο για να το διαβιβάσει στον  Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο , στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση Νικόλαο.

ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!3 σχόλια:

  1. Και το σύνθημα που ακούστηκε Ελλάς Ελλήνων (χριστιανων)Μακεδονία,τίνος έμπνευση ηταν;Γνωρίζουν οι μαθητές ότι ήταν σύνθημα της δικτατορίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς το σύνθημα αυτό προέρχονταν από γόνους συνεργάτες της χούντας της οποίας σνημερινη έκφραση είναι η χρυσή αυγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την τωρινή δικτατορία γιατί δεν σχολιάζεις η μήπως είσαι κάνα κομμούνι κι εσύ και ενοχλείσαι από τέτοια συνθήματα που θυμίζουν πατρίδα ...άντε ρε πήγαινε στα τσακίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή