Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018

Απολογισμός της Διπλωματικής Αποστολής του ΟργανισμούEnterpriseGreece στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Προγράμματος “Synergassia”


Ο Οργανισμός EnterpriseGreece και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προβάλλουν το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Περιφέρειας.
 Κοζάνη, 11Οκτωβρίου 2018 | Ο ΟργανισμόςEnterpriseGreeceκαιη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίαςπραγματοποίησανεπιχειρηματική επίσκεψη πολυμελούς διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Κοζάνη, με τηνυποστήριξη της ΑΝΚΟ -Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίαςκαι τη συνεργασία των Επιμελητηρίων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις3 έως και τις 6 Οκτωβρίου 2018 και
περιελάμβανε ένα σύνθετο πρόγραμμα αφιερωμένο στην ενίσχυση της εξωστρέφειας αλλά και την ανάδειξη της καινοτομίας του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
ξένων Πρεσβειών,

Η επιχειρηματική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίαςSynergassia”,την οποία έχει αναλάβει ο Οργανισμός EnterpriseGreece,για την προώθηση των ελληνικών τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές,για τηναύξηση των εξαγωγών και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα.

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν28Πρέσβεις &Διπλωμάτες εκπροσωπώντας, συνολικά,24 χώρες.

Την Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018, υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίαςμεταξύ του EnterpriseGreece και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο προβλέπει την περαιτέρω στενή συνεργασία τους με στόχο αφενός την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας και του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, και αφετέρου την ανάδειξή της ως επιχειρηματικού κέντρου σύμφωνα με την αναπτυξιακή στρατηγική της και με σεβασμό στα ιδιαίτερα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου 2018 με ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Παρουσίαση Επενδυτικού / Επιχειρηματικού προφίλ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», κατά την οποία απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος& Διευθύνων Σύμβουλος τουEnterpriseGreece, κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, και ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Ελευθέριος Ιωαννίδης. Ακολούθησαν κεντρικές ομιλίες από τους κ.κ. Δήμητρα Πραγαλού, Στέλεχος Προσέλκυσης Επενδύσεων του EnterpriseGreece, η οποία παρουσίασε το επενδυτικό προφίλ της Περιφέρειας, Σπύρος Ιγνατιάδης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο οποίος παρουσίασε το εξαγωγικό της προφίλ, και Χρήστος Γεωργίου, Διευθυντής Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο οποίος παρουσίασε τον παραγωγικό τομέα της και τις προοπτικές καινοτόμων συνεργασιών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν 241κατ’ιδίαν συναντήσεις (Β2Β) εξαγωγικών επιχειρήσεων με τους διπλωμάτες οι οποίες έγιναν σε ειδικά διαμορφωμένο χώροστο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τους κλάδους τροφίμων & ποτών, αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών, γούνας &δέρματος, δομικών υλικών (μάρμαρο, ξύλο, μέταλλο), τουρισμού και υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο κ. Γεώργιος Παπαστεργιόπουλος, Διευθυντής Πληροφόρησης και Υποστήριξης Επιχειρήσεων τουEnterpriseGreece πραγματοποίησε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Τα σωστά βήματα για επιτυχημένες εξαγωγές»το οποίο και παρακολούθησαν 36μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις.

Το απόγευμα της Πέμπτης 4/10 και την Παρασκευή 5/10 η διπλωματική αποστολή επισκέφτηκε ιδιαίτερα εξωστρεφείς επιχειρήσεις και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας δηλαδή στην  Κοζάνη, τα Γρεβενά, στην Καστοριά &τη Φλώρινα.

Συγκεκριμένα, επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στην επιχείρηση Alfa (www.alfapastry.com) και στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών(http://www.safran.gr) στην Κοζάνη, στην εταιρεία Zoomserie(http://www.zoomserie.gr) στα Γρεβενά, στην επιχείρηση DTS(https://ditsios.com) στην Καστοριά και στις επιχειρήσεις B&TComposites (http://www.btcomposites.gr) και ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ (http://alpha-estate.com) στη Φλώρινα. Όλες οι επιχειρήσεις διαθέτουν σημαντική διεθνή παρουσία εντός και εκτός Ευρώπης και αξιόλογες καινοτομίες και συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα.

Μετά το πέρας της επιχειρηματικής επίσκεψης, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος τουEnterpriseGreece, κ. Γρηγόρης Στεργιούλης,δήλωσε ότι κύριος στόχος του προγράμματος «Synergassia»είναι να δημιουργηθεί ένα «επιχειρηματικό οικοσύστημα που βασίζεται στη συνέργια» συμπληρώνοντας ότι έδωσε στους συμμετέχοντες «την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις επενδυτικές και εξαγωγικές δυνατότητες της Περιφέρειας, να συναντηθούν με επιχειρηματίες της περιοχής, να επισκεφθούν επιχειρήσεις με επιτυχημένη δραστηριότητα και να αξιολογήσουν τις τεχνολογικές τους δυνατότητες, την τεχνογνωσία και τα πρότυπα λειτουργίας τους». Καταλήγοντας, τόνισε ότι ο EnterpriseGreece «θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, και πάντα στοχευμένα, να δημιουργεί συνέργιες οι οποίες ενισχύουν την εξωστρέφεια της χώρας.».

Η επιχειρηματική επίσκεψη πραγματοποιήθηκεστο πλαίσιο του προγράμματος Synergassiaπου υλοποιεί ο Οργανισμός EnterpriseGreece σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας. Στόχος του προγράμματος είναι η προβολή της Ελλάδας, των Περιφερειών και των Δήμων της στην παγκόσμια αγορά, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών οικονομιών και η προώθηση παραγωγικών δραστηριοτήτων, με κριτήριο την ικανοποίηση των τοπικών αναγκών και την αξιοποίηση των τοπικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.

Στην αποστολή συμμετείχαν διπλωμάτες από τις ΠρεσβείεςΑργεντινής, Αυστραλίας, Γραφείου που εκπροσωπεί την Ταϊπέι, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης,Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ινδίας, Καζακστάν, Κούβας, Κύπρου, Λετονίας, Μαρόκου, Μαυροβουνίου, Μολδαβίας, Νοτίου Αφρικής, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Ουζμπεκιστάν, Περού, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας,Τυνησίας και Φινλανδίας.
v  Περισσότερες Πληροφορίες για την εκδήλωση “Synergassia Δυτική Μακεδονία”


¥       EnterpriseGreece
Χρήστος Σκούρας
Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, Θεσμικής Δικτύωσης και Επικοινωνίας
Τηλ. 210 3355770¥       Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Φούκα Σ. Ματίνα
Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού
Περιοχή ΖΕΠ, 50100 Κοζάνη
τηλ. 2461052727
Website: pdm.gov.gr


¥       Για την εκδήλωση Β2Β, το σεμινάριο εξαγωγών & τις επισκέψεις σε επιχειρήσεις

ΑΝΚΟ-Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, μέλος του EnterpriseEuropeNetwork
Λιάνα Παπατέρπου – Σπύρος Κελλίδης
Τμήμα Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας
Φον Καραγιάννη 1-3, 50131 Κοζάνη
Τηλ.2461024022
Website:www.anko.gr&www.anko-eunet.gr
Emails:lpapaterpou@anko.gr&skellidis@anko.gr


§  Για συντάκτες:

ENTERPRISEGREECE
Σκοτιδάκη Ειρήνη
Τηλ. 2103355747

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου