Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018

Οι γιαλαντζί (ψεύτικες) ηγεσίες


Πολλές φορές χαρακτηρίζουμε έναν που ασχολείται με τα κοινά, με τα πολιτικά πράγματα και είναι επιτυχημένος που κυρίως τον εμπιστεύεται ο λαός, ότι είναι πραγματικός ηγέτης.


Είναι γνωστή η φράση «αναλαμβάνω την ευθύνη» την οποία  ακούμε από το πολιτικό προσωπικό, που έφτασε πια να μην έχει καμιά αξία, γιατί δεν παράγει αποτελέσματα.
Στην εποχή μας είναι μια παρεξηγημένη φράση. Τι σημαίνει αναλαμβάνω την ευθύνη; Δεν σημαίνει ότι είσαι υπεύθυνος για τον πολιτικό σχεδιασμό, για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, της περιφέρειας, του Δήμου;  
 Αναλαμβάνω την ευθύνη, πολιτική ή όχι, σημαίνει ότι υφίσταμαι τις συνέπειες. Και μία ευθεία πολιτική πράξη ευθύνης είναι η παραίτηση από την δημόσια θέση που κατέχεις ενός συλλογικού οργάνου.
Διαφορετικά είσαι ένας γιαλαντζί (ψεύτικος) πολιτικός ηγέτης.
Τέτοια φαινόμενα ηγετών έχουμε συχνά πυκνά στις τοπικές κοινωνίες. Πολλές φορές οδηγούνται και στη δικαιοσύνη με την   συνήθη  αιτιολογία   της παράβασης καθήκοντος, η οποία εμφανίζεται πολύ συχνά στο  χώρο της Αυτοδιοίκησης. Για να θυμηθώ την τιμωρία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου του κ. Τατούλη αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας του κ. Ψωμιάδη.
Πρόσφατα  είχαμε την περίπτωση παράβασης καθήκοντος και στον δικό μας δήμο όπου δώδεκα δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου Γιάννη Βοσκόπουλου, της προηγούμενης δημαρχιακής θητείας, κατηγορήθηκαν για παράβαση καθήκοντος και καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό με εφέσιμη ποινή.
 Είναι πάγια τακτική των παρατάξεων στο πλαίσιο της συλλογικότητας να γίνονται προσυνεδριάσεις των δημοτικών τους συμβούλων,  με την παρουσία ή όχι του επικεφαλής, κατά τις οποίες συζητούνται όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και επιλύονται τυχόν ενδοπαραταξιακές  διαφωνίες, ώστε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να υπάρχει συναντίληψη και συναπόφαση.  
Μπορεί να απετέλεσε εξαίρεση ένα τόσο σοβαρό θέμα για το οποίο υπήρξε τόση αντίδραση εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου και να μην συζητήθηκε σε προσυνεδρίαση;  Ενδεχομένως να μην παρίστατο ο κ. Δήμαρχος. Στην περίπτωση αυτή έπρεπε να ενημερωθεί από τον Αντιδήμαρχο που τον αναπληροί. Διαφορετικά υπάρχει πολιτικό ολίσθημα και την ευθύνη την φέρνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν είναι όλοι νομικοί, για να ερευνήσουν σε βάθος την νομιμότητα η μη της υπόθεσης, οπότε καλόπιστα αποδέχτηκαν ότι δεν υπάρχει κάτι παράνομο.
Από εδώ όμως ξεκινάει το μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Βοσκόπουλο.
Ηθικό, γιατί δεν αφήνεις μόνους και αβοήθητους τους άμεσους συνεργάτες σου, αλλά τους συμπαρίστασαι με κάθε τρόπο, δεν  εγκαταλείπεις τους Δημοτικούς σου  Συμβούλους αλλά  τους υπερασπίζεσαι με την φυσική σου παρουσία στη δίκη καταθέτοντας ως μάρτυρας.
Την ώρα της μάχης ο πραγματικός ηγέτης δεν απουσιάζει και δίνει τον αγώνα μαζί με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων του που είναι κατηγορούμενοι. Είναι όλοι μαζί, αλληλέγγυοι.
Πολιτικό, γιατί ως Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού γνωρίζοντας καλά το θέμα έπρεπε να αναλάβει πλήρως την ευθύνη, να τεθεί στην κρίση της δικαιοσύνης και να απαλλάξει τους συνεργάτες του από κάθε ευθύνη και κατηγορία, οι οποίοι επαναλαμβάνω συμφώνησαν καλόπιστα ότι δεν τρέχει τίποτα.
Κάτι τέτοιο όμως δεν το είδαμε. Ο κ. Δήμαρχος όχι μόνο δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τους 12 αλλά δεν κατέθεσε ούτε ως μάρτυρας υπεράσπισης τους στη δίκη.
Κι αυτή η στάση  κλόνισε την  αξιοπιστία της παράταξης «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ».  Πως  δεν υπάρχει ηγέτης που να τον εμπιστεύονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, πολύ δε περισσότερο οι πολίτες. Και πώς να εμπιστευτούν κάποιον που στα δύσκολα «την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια;».
Στον αντίποδα αυτών βρίσκεται ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κ. Πελετίδης ο οποίος παραπέμπεται για παράβαση καθήκοντος επειδή υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζόμενων του Δήμου του, το δικαίωμά τους στην εργασία. Ο κ. Πελετίδης κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος, καθώς δεν δέχτηκε να δώσει στοιχεία και φακέλους εργαζομένων του Δήμου. Με σχετικό νόμο, η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις, μέσω του ελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το δικαστήριο βέβαια στις 31 Ιανουαρίου 2018 τον αθώωσε.
Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης καταδικάστηκε με ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου γιατί απουσίαζε από τη μάχη με τις φωτιές και  με το οποίο ζητούσαν  την παραίτηση του.
Δεν ξέρω αν οι δικοί μας Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ»  θα κάνουν κάτι ανάλογο.
Ξέρω όμως ότι οι καλές ηγεσίες δεν κρύβονται όταν κάνουν λάθη.
Και οι δώδεκα καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι με την απουσία του Δημάρχου Γιάννη Βοσκόπουλου από τη δίκη.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου