Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018

Πάρης Κουκουλόπουλος: Θα υπάρχουν σχεδόν παντού ψηφοδέλτια μας και στις περιφέρειες και στους Δήμους Γιάννης Κουτσούκος: μας προσβάλετε να μας ταυτίζετε με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη


«Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε στις επόμενες εκλογές το σχέδιο της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και εκτιμούμε ότι όταν η Φώφη Γεννηματά που είναι βέβαιο ότι θα πάρει εντολή σχηματισμό 
κυβέρνησης, θα θέσει προ
των ευθυνών τους όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πρώτα τον κ. Μητσοτάκη και μετά τον κ. Τσίπρα, καθώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τον έναν  να φορτώνει τα προβλήματα που δημιούργησε στο  άλλον,επεσήμανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Κουτσούκος που βρέθηκε στη Φλώρινα μαζί με το  Πάρη Κουκουλόπουλο την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της εξόρμησης στη Μακεδονία με αφορμή τη παρουσία της προέδρου του κινήματος αλλαγής Φώφης Γεννηματά.
Η πρόταση  του Κινήματος Αλλαγής για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την έξοδο της χώρας από την κρίση, προβλέπει:
 -Σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων,
- Σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα,
-Κίνητρα για τις παραγωγικές επενδύσεις,
-Μείωση των φόρων στην παραγωγή,
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για νέες θέσεις εργασίας,
-Ενίσχυση του αγροτικού τομέα με μείωση των αγροτικών εισφορών, 

 -Επιδότηση της επιστροφής του ΦΠΑ για τους συνεταιρισμένους αγρότες,  
-Ενίσχυση του τομέα των αγροτικών έργων  με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών (ΣΔΙΤ)
-Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις , για μια δημόσια διοίκηση ανεξάρτητη και παραγωγική, έξω από κομματισμούς και τις παθογένειες του παρελθόντος,
-Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με προτάσεις που ήδη έχουμε καταθέσει και επεξεργαζόμαστε. Και πιο χαρακτηριστική για τη συγκυρία είναι η πρόταση μας να μην κοπούν οι συντάξεις στο πλαίσιο της ανατροπής του νόμου Κατρούγκαλου, ενός νόμου που δεν οδηγεί σε λύση το ασφαλιστικό σύστημα παρά μόνο σε μειώσεις συντάξεων και τεράστιες αδικίες.
Ο κ. Κουκουλόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ  για λαϊκισμό  και πλήρη απραξία στην περιοχή μας και τόνισε πως «με την κα Γεννηματά φέρνουμε το μήνυμα της ενότητας του λαού και τη βαθιά πεποίθηση ότι δεν θα μας βγάλουν από την κρίση ούτε μάγοι, ούτε ξένοι, ούτε κάποιο άλλοι αλλά εμείς με τα δικά μας χέρια  με τις δικές μας δυνάμεις. Αυτή είναι νη μεγάλη μας διαφορά με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις». 
Ο κ. Κουτσούκος  απαντώντας σε ερώτηση μας είπε ότι  «μας προσβάλετε να μας ταυτίζετε με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Διότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης (πατέρας) ευθύνονται για τη δημιουργία του προβλήματος. Κι εμείς ιστορικά με την ενδιάμεση συμφωνία και τις κινήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου επιδιώξαμε μία λύση και δημιουργήσαμε τους όρους συμφωνίας και συνεργασίας με τους γείτονες μας».
Ξέχασε πολύ γρήγορα  ο κ. Κουτσούκος, ότι  μ’ αυτούς που αισθάνεται ντροπή συγκυβέρνησε πήρε επαχθή μέτρα για τον ελληνικό λαό και εφάρμοσε το δεύτερο μνημόνιο. 
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι  «ο κόσμος που εμφορείται από τις ιδέες και τις απόψεις τις δικές μας στην αυτοδιοίκηση είναι πανίσχυρος και θα υπάρχουν ψηφοδέλτια που εμείς δίνουμε αναφανδόν στήριξη. Θα υπάρχουν σχεδόν παντού ψηφοδέλτια και στις περιφέρειες και στους Δήμους γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλες οι δυνάμεις μας στην αυτοδιοίκηση».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: βρίσκομαι στη Φλώρινα στο πλαίσιο της επίσκεψης κλιμακίων σε όλη τη Μακεδονία το τριήμερο αυτό. Όπως είναι γνωστό η πρόεδρος μας Φώφη Γεννηματά βρίσκεται στη ΔΕΘ και συναντά φορείς των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων. Και τη Δευτέρα 11.9. θα παρουσιάσει τη δική μας πρόταση που λέγεται «Ελλάδα» για έξοδο της χώρας από την κρίση.
Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε μια εν δυνάμει προεκλογική περίοδο και χρειάζεται να ακουστεί ο λόγος που μπορεί να οδηγήσει με πρακτικά αποτελέσματα τη χώρα από τα αδιέξοδα που έχει οδηγηθεί η χώρα από τον κ. Τσίπρα.
Το κίνημα αλλαγής πιστεύει ότι είναι η ώρα για μια πορεία αλλαγής παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα την βγάλει από την κρίση με εθνική συνεννόηση σένα κλίμα διαλόγου και συναίνεσης που δυστυχώς το τορπίλισε πρώτος απ’ όλους ο κ. Τσίπρας και με τις πράξεις του στα εθνικά θέματα και μας γυρίζει σε διχασμούς. Βασικό παράδειγμα είναι η επιλογή της συμφωνίας των Πρεσπών που θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα επαχθής για τη χώρα μας που δεν λύνει αλλά συντηρεί ένα πρόβλημα και με έναν διχαστικό λόγο για να κρύψει την πολιτική του αδυναμία. Κι από την άλλη η πόλωση αυτή βοηθάει και τον κ. Μητσοτάκη.
Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε στις επόμενες εκλογές το σχέδιο της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και εκτιμούμε ότι όταν η Φώφη Γεννηματά που είναι βέβαιο ότι θα πάρει εντολή σχηματισμό  κυβέρνησης, θα θέσει προ των ευθυνών τους όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πρώτα τον κ. Μητσοτάκη και μετά τον κ. Τσίπρα, καθώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τον έναν  να φορτώνει τα προβλήματα που δημιούργησε στο  άλλον.
Η πρόταση μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, προβλέπει  ένα σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων, μια σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα, κίνητρα για τις παραγωγικές επενδύσεις, μείωση των φόρων στην παραγωγή, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυση του αγροτικού τομέα με μείωση των αγροτικών εισφορών, επιδότηση της επιστροφής του ΦΠΑ για τους συνεταιρισμένους αγρότες, ενίσχυση του τομέα των αγροτικών έργων  με τη
σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών (ΣΔΙΤ) και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις , για μια δημόσια διοίκηση ανεξάρτητη και παραγωγική, έξω από κομματισμούς και τις παθογένειες του παρελθόντος, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με προτάσεις που ήδη έχουμε καταθέσει και επεξεργαζόμαστε. Και πιο χαρακτηριστική για τη συγκυρία είναι η πρόταση μας να μην κοπούν οι συντάξεις στο πλαίσιο της ανατροπής του νόμου Κατρούγκαλου, ενός νόμου που δεν οδηγεί σε λύση το ασφαλιστικό σύστημα παρά μόνο σε μειώσεις συντάξεων και τεράστιες αδικίες.
Το κακέκτυπο το οποίο ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας προέρχεται από την δική μας πρόταση που έχουμε καταθέσει στη Βουλή.
Έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες συγκρότησης των δυνάμεων μας σε περιφερειακό επίπεδο για τις νομαρχιακές και συντονιστικές επιτροπές και είμαστε έτοιμοι να μπορούμε στη μάχη στη νέα πολιτική και κοινοβουλευτική περίοδο που είναι εν δυνάμει προεκλογική περίοδος.

ΠΑΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η περιοδεία γίνεται σε όλη τη Μακεδονία. Είναι  μια συγκροτημένη και οργανωμένη προσπάθεια για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς, για να μπούμε σε μια νέα περίοδο διακυβέρνησης του τόπου. Σε μια προοδευτική κατεύθυνση στην πράξη και όχι στα λόγια.
Ρωτάνε πολλοί γιατί μιλάμε για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαϊκισμός στα χρόνια των μνημονίων  θα τον περιγράψω με απλά λόγια, συμπεριλαμβάνει και τον Σαμαρά, είναι η εξής εξέλιξη. Σε όλα τα θέματα οι λύσεις χειροτερεύουν από το ασφαλιστικό μέχρι το ενεργειακό για μας. Θυμηθείτε τι λέγαμε για τη μικρή ΔΕΗ και τι γίνεται σήμερα. Και πριν τη μικρή ΔΕΗ είχαμε τον στρατηγικό επενδυτή κι εκεί αντιμετωπίσαμε πολύ σφοδρότερες κριτικές, πήγαμε σε μια λιγότερο καλή λύση τη μικρή ΔΕΗ και τώρα πάμε σένα ξεπούλημα χωρίς λόγο, το οποίο η Φλώρινα και η δυτική Μακεδονία θα το βιώσει πολύ σκληρά. Καμία κουβέντα δεν γίνεται για ελάχιστο τίμημα, κανένα δικαίωμα δεν συνοδεύει τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι  θα πάνε στον νέο ιδιοκτήτη χωρίς δικαιώματα, θα ξεκινήσουν με 600 ευρώ. Θα έχει μειωμένο τον τοπικό πόρο, καμιά εγγύηση για τη Μελίτη2. Αυτό το σχέδιο έχεις να συγκρίνεις με ένα άλλο που μιλούσε για ελάχιστο τίμημα 2δις, με δέσμευση ότι θα γίνει η Μελίτη2, με όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων επικαιροποιημένα και τον τοπικό πόρο δεν θα τον πείραζε καθόλου και όχι όπως τώρα που θα τον πάνε στο μισό.
Πριν λίγο καιρό 10.119 ακίνητα που διαχειριζόταν η κτηματική υπηρεσία  τα δώσανε  στο υπερταμείο. Από αυτά 8 είναι στην Κοζάνη, 18 στη Φλώρινα, 38 στα Γρεβενά και 170 στην  Καστοριά.
Πότε αυτός ο δρόμος που ξεκινάει από τη Νίκη θα πάει μέχρι τη Λάρισα, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη. Αλλάζει τις ζωές μας. Με τεράστιο αγώνα δικό μας αυτός ο δρόμος είναι πλέον στα διευρωπαϊκά δίκτυα και φτάνει μέχρι το Μόναχο.  τέσσερα χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα. Τι έχει γίνει για τους δρόμους του κρασιού στην περιφέρεια μας;
Ένα δεύτερο ερώτημα που βάζουν είναι η θέση μας για την εθνική συνεννόηση. Εδώ στην περιοχή μας ήταν το κέντρο του εμφυλίου πολέμου. Εμείς και οι πατεράδες μας ζήσαμε το τι σημαίνει διχασμός. Καμιά κοινωνία δεν πήγε μπροστά αν δεν ήταν ενωμένη.
Με την κα Γεννηματά φέρνουμε το μήνυμα της ενότητας του λαού και τη βαθιά πεποίθηση ότι δεν θα μας βγάλουν από την κρίση ούτε μάγοι, ούτε ξένοι, ούτε κάποιο άλλοι αλλά εμείς με τα δικά μας χέρια  με τις δικές μας δυνάμεις. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. 
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
         ΕΡΩΤΗΣΗ(Τριανταφυλλίδης): Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει μια σαφή και ξεκαθαρισμένη θέση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Εσείς κ. Κουτσούκο την χαρακτηρίσατε ως επαχθή, κάποια άλλα στελέχη σας την χαρακτηρίσανε ως κακή και αυτό που εισπράττουμε εμείς είναι ότι στο ζήτημα αυτό ακολουθείτε τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι μεθαύριο στις εκλογές ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες για το ΚΙΝΑΛ;      
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κουτσούκος):   Μας προσβάλετε να μας ταυτίζετε με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Διότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης (πατέρας) ευθύνονται για τη δημιουργία του προβλήματος. Κι εμείς ιστορικά με την ενδιάμεση συμφωνία και τις κινήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου επιδιώξαμε μία λύση και δημιουργήσαμε τους όρους συμφωνίας και συνεργασίας με τους γείτονες μας. Ανοίξαμε τους πολιτικούς δρόμους και ανατρέψαμε αυτό που τότε είχε κυριαρχήσει ως ονομασία της γειτονικής χώρας ως Μακεδονία και κατοχυρώσαμε  το πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στον ΟΗΕ και θα είχε βρεθεί λύση αν δεν υπήρχε αδιαλλαξία των γειτόνων μας με τους εθνικισμούς που είχαν κυριαρχήσει μια πολύ μεγάλη περίοδο και εάν είχαμε καλύτερους όρους. Πιστεύω ότι τώρα υπήρχαν καλύτεροι όροι να βρεθεί μία συμφωνία με βάση όσα διαπραγματευόταν η χώρα, δηλαδή ενιαία ονομασία  erga omnes  και όχι άλλη ονομασία της χώρας  και άλλη του έθνους.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Υπάρχουν αυτά στη συμφωνία των Πρεσπών.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η συμφωνία των Πρεσπών λέει ότι η χώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες μακεδόνες και όχι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Υπάρχει μία διαφορά όπως η αναγνώριση της γλώσσας.
Η θέση μας είναι πάρα πολύ καθαρή, είναι αποτυπωμένη σε δημόσιες τοποθετήσεις  της προέδρου μας της Φώφης Γεννηματά και προφανώς απέναντι στη ΝΔ η οποία ενώ αρχικά είχε εκφράσει την άποψη μιας σύνθετης ονομασίας και τώρα έχει υπαναχωρήσει  εμείς έχουμε μια πολύ μεγάλη διαφορά. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον δρόμο της μικροπολιτικής το να πλαγιοκοπήσει τους αντιπάλους του δεν επεδίωξε τη συναίνεση , δεν μεγιστοποίησε την δύναμη που θα είχε η εθνική συνεννόηση για να πετύχει αυτά που διεκδικούσαμε παλιότερα,   δηλαδή ενιαία ονομασία erga omnes.
Ο κ. Τσίπρας με τις πιέσεις και των Ευρωπαίων και των Αμερικανών προχώρησε σε μία συμφωνία  η οποία πιστεύουμε ότι δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το ανοίγει. Θέλω να σας παραπέμψω στις δηλώσεις του πρωθυπουργού  της γειτονικής μας χώρας αυτή την περίοδο. Αυτά που λέει δεν συνάδουν με όσα μέχρι τώρα διεκδικούσαμε.
Άρα έχουμε μια πάρα πολύ ξεκάθαρη θέση και δεν πρόκειται στη βουλή να ψηφίσουμε  αυτή τη συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Τριανταφυλλίδη: Αυτοί που πρέπει πρωτίστως να θυμούνται είναι οι πολιτικοί, το πολιτικό προσωπικό. Φοβάμαι ότι θεωρείτε ότι προήλθατε από παρθενογένεση. Κυβερνήσατε μονοκομματικά δικομματικά, πολυκομματικά. Ακολουθήσατε την πολιτική της λιτότητας, κάνατε περικοπές, επιβάλατε έμμεσους φόρους, είχαμε 10-15 φορές μείωση στις συντάξεις και τους μισθούς και τώρα έχουμε μισθολογική πολιτική που είναι επιδοματική πολιτική. Αυτά δεν προήλθανε τυχαία, δεν τα έκανε ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει νάχουμε αυτογνωσία.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ: Εμείς υπεστήκαμε το κόστος για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα και εάν δεν είχε μεσολαβήσει το 2015 θα είχαμε βγει από το μνημόνιο όπως βγήκανε και οι άλλες χώρες. Και αν εμείς κόψαμε ορισμένες συντάξεις χωρίς να θίξουμε τους μικροσυνταξιούχους, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμένος με τον νόμο Κατρούγκαλου  ανασκολόπισαν το ασφαλιστικό σύστημα. Σήμερα έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο απέχει παρασάγγας από εκείνο που τους παραδώσαμε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς βρεθήκαμε ως κόμμα απέναντι σε ένα πρόβλημα και δεν το βάλαμε στα πόδια. Υπεστήκαμε αμείλικτη κριτική από τον Σαμαρά που έλεγε ότι έχει άλλο μίγμα πολιτικής, και έκανε τα ίδια και χειρότερα και ακούσαμε τον κ. Τσίπρα ότι έχει τη μαγική λύση και έκανε τα ίδια άρα εάν είχανε βάλει πλάτη τότε που ήμασταν κυβέρνηση θα είχαμε βγει από τα μνημόνια και θα ανακάμπταμε. Αυτό όμως δεν έγινε. Επικράτησε ο λαϊκισμός στην περίοδο των μνημονίων. Βάραιναν τη ζυγαριά των περικοπών. Οι διπλές εκλογές του 2012 και του 2015 κοστίσανε πολλές δεκάδες δις στη χώρα μας. Τα προγραμματισμένα μέτρα που είχαμε να πάρουμε 6,5 δις μέχρι το τέλος του 2012 και από τις διπλές εκλογές τα μέτρα αυτά γίνονται 14δις.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Το Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές του Μαΐου θα έχει δικούς του συνδυασμούς στον πρώτο και δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ: Προφανώς θα έχει.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κόσμος που εμφορείται από τις ιδέες και τις απόψεις τις δικές μας στην αυτοδιοίκηση είναι πανίσχυρος και θα υπάρχουν ψηφοδέλτια που εμείς δίνουμε αναφανδόν στήριξη. Θα υπάρχουν σχεδόν παντού ψηφοδέλτια και στις περιφέρειες και στους Δήμους γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλες οι δυνάμεις μας στην αυτοδιοίκηση. Δεν έχουμε την απομείωση που έχουμε σε κεντρικό επίπεδο. ‘έχουμε μια άμεση σχέση με την περιφερειακή κοινωνία. Δεν έχουν πληρώσει το μεγάλο τίμημα που πληρώσαμε εμείς σαν βουλευτές και δικαίως αν θέλετε. Είναι άλλη κλίμακα ευθυνών επάνω, άλλες οι ευθύνες κάτω.
ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Εάν σε ορισμένες περιφέρειες στις προηγούμενες εκλογές δεν είχε συμβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε πάρει ορισμένες περιφέρειες η δεξιά όπως είναι τα Δωδεκάνησα και η ανατολική Μακεδονία και Θράκη.


2 σχόλια:

  1. Ένα "πουλάκι" μας είπε ότι θα έχετε μόνον τρεις (3) υποψήφιους περιφερειάρχες και δέκα (10) η ΝΔ αλληλοσυνεργαζόμενοι, αληθεύει; .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω τι σας είπε το "πουλάκι". Αυτό που γνωρίζω είναι τι είπαν δημόσια τα δύο στελέχη του Κινήματος Αλλαγής τόσο στη συνέντευξη όσο και στη δημόσια συζήτηση που ακολούθησε. Τώρα να το "πουλάκι" σας έχει βιονικό αυτί μένει να το επιβεβαιώσει ο χρόνος μέχρι τον Μάη του 2019.

    ΑπάντησηΔιαγραφή