Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιοι χρηματοδοτούν τον αλυτρωτισμό στην περιοχή μας


Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Φλώρινας μέλη Παμμακεδονικών οργανώσεων εσωτερικού και εξωτερικού. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και «θέματα που αφορούν την παράδοση και την ιστορία της Μακεδονίας, ενώ συνεχάρησαν και τον κ. Δήμαρχο για τη συμβολή του στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας με την πραγματοποίηση αντίστοιχων εκδηλώσεων»,
όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του Δήμου Φλώρινας.
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Φλώρινας χρηματοδοτεί   εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων αλλά και τα πανηγύρια των χωριών που βρίσκονται  στο χώρο ευθύνης του. Το ίδιο βέβαια κάνει και η ΠΕ Φλώρινας.
Θα έλεγα ότι είναι υποχρέωση των τοπικών φορέων να στηρίζουν τον πολιτισμό μας, εκφραστές του οποίου είναι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι.
Ως εδώ είναι όλα καλά. Γιατί από δω και πέρα ξεκινάει ο παραλογισμός και όλα βρίσκονται εκτός ελέγχου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ποτέ δεν εξέτασε το περιεχόμενο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που χρηματοδοτεί. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τάχουν καλά με τα συμβούλια των συλλόγων για να μάσουν λίγα «ψηφαλάκια».
Πρόσφατα,  σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του,  το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας  αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 800 ευρώ τον Μορφωτικό Πολιτιστικό σύλλογο Μελίτης, για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του στις 20 Ιουλίου, του Ίλιντεν όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους. Οι αξιότιμοι Δημοτικοί Σύμβουλοι γνωρίζανε ότι κατά την περσινή χρονιά στην ίδια εκδήλωση προκαλέσανε σοβαρές ζημιές στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Μελίτης, ακολουθώντας πρακτική προηγούμενων χρόνων. Είπανε ότι αποκαταστάθηκαν οι ζημιές.
Κι αυτά είναι το λιγότερο. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εισηγείται θετικά για την χρηματοδότηση με το αιτιολογικό ότι   ο « Πνευματικός Μορφωτικός Σύλλογος Μελίτης  συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και ο Δήμος Φλώρινας στηρίζει τις εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την κληρονομιά του τόπου».  
Αν κάποιος κάνει τον κόπο να ανοίξει την ιστοσελίδα του συλλόγου, θα δει τη « κληρονομιά του τόπου» που δεν είναι τίποτα άλλο παρά αλυτρωτικά κείμενα που χαρακτηρίζουν με τον χειρότερο τρόπο το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες.
Δηλαδή, το Ελληνικό κράτος δια χειρός του δήμου χρηματοδοτεί τον σύλλογο για να μας βρίζει σκαιότατα!!!
Το θέμα βέβαια δεν τελειώνει εδώ. Αφού αποχωρήσουν οι τοπικές αρχές από την εκδήλωση, δηλαδή μετά τις 11 με 12 το βράδυ, ο ανθελληνισμός από κάποιες ομάδες επιτήδειων βρίσκεται στη κορύφωση του.  Ωραιότατοι μακεδονικοί σκοποί και τραγούδια της αγάπης, της ζωής, του έρωτα, μπολιασμένα με ανθελληνικό και αλυτρωτικό στίχο που αναφέρεται στη μεγάλη Μακεδονία, την ελευθερία του λαού της, τους Έλληνες κατακτητές που πρέπει να φύγουν απ’ αυτήν, γίνονται εργαλείο αλυτρωτισμού.
Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να επανέλθουμε στο παλιό καθεστώς της απαγόρευσης. Μακριά από μας τέτοιες σκέψεις, γιατί το γλωσσικό ιδίωμα που μιλιέται στην περιοχή μας, τη μουσική, το χορό, τα τραγούδια, τα ήθη και τα έθιμα τα θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας και δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν.
Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι τα τραγούδια να αποδίδονται στην αυθεντική τους μορφή, όπως τα τραγουδούσανε οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας και όχι να έχουν εισαγόμενο στίχο παραποιημένα,  που δεν έχουν καμιά σχέση με το λαό μας, που όμως εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων που όλο γίνονται και λιγότεροι.
Αυτό πρωτίστως είναι καθήκον των συμβουλίων των συλλόγων που πρέπει να καθαρίσουν το στάρι από την ήρα. Μια εκδήλωση δεν τελειώνει με την αποχώρηση των τοπικών αρχών αλλά όταν σταματήσουν να παίζουν τα όργανα. Όταν σταματήσει η ορχήστρα. Ως τότε δεν πρέπει να επιτρέπουν την αλλοίωση της εκδήλωσης με τραγούδια που έχουν υβριστικούς και αλυτρωτικούς στίχους που μας προσβάλουν ως λαό και ως χώρα. Γιατί δεν είμαστε ούτε βάρβαροι, ούτε καταπιεστές, ούτε καταραμένοι, ούτε αναθεματισμένοι, πολύ περισσότερο δεν είμαστε κατακτητές. Ας απομονώσουν αυτούς τους λίγους ρατσιστές με φασιστική νοοτροπία, που προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά, δημιουργώντας σύγχυση και διαφορετικές εντυπώσεις στην κοινωνία.
Θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία. Οι επιτήδειοι είναι λίγοι και γίνονται καθημερινά λιγότεροι και θα αποτελέσουν σε λίγα χρόνια γραφικές φιγούρες με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Την ίδια προσοχή πρέπει να επιδείξει και η αυτοδιοίκηση.
Η συγκεκριμένη  περίπτωση του Δήμου Φλώρινας ποιόν πολιτισμό προάγει όπως αναφέρεται στην εισήγηση, μήπως του αλυτρωτισμού; Συμφωνούν αυτοί που ψηφίσανε θετικά την εισήγηση με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας τους και των τραγουδιών που τραγουδάνε μετά τις 12 το βράδυ; Υιοθετούν την πολιτιστική δραστηριότητα του συλλόγου; 
Η  μεγάλη όμως  αντίφαση είναι ότι αυτοί που πρωτοστατούν στα συλλαλητήρια με σημαίες και λάβαρα  για την Μακεδονία και ξιφουλκούν κατά της συμφωνίας των  και χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» είναι τα ίδια πρόσωπα που ψηφίζουν τη χρηματοδότηση αυτών των ανθελληνικών εκδηλώσεων. Τους είδαμε στη Φλώρινα και το Πισοδέρι, τη Θεσσαλονίκη αλλά και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας που ψηφίσανε χωρίς κανέναν ενδοιασμό τη χρηματοδότηση του μορφωτικού συλλόγου Μελίτης. Είναι αυτοί που χρηματοδοτούν απερίσκεπτα τον αλυτρωτισμό κάθε συλλόγου.
 Λίγη σοβαρότητα θα μείωνε την ασυλλόγιστη κι επικίνδυνη σπατάλη των χρημάτων του λαού.  Και για να θυμηθούμε λίγο την κα Μπακογιάννη «η λογική του Ίλιντεν είναι η λογική που θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση κάποια στιγμή και είναι ο πυρήνας του αλυτρωτισμού αυτής της χώρας». Αυτήν δηλαδή που χρηματοδοτεί το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας.
 Τελικά ποιος κοροϊδεύει ποιόν;
  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου