Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018

Ενωτικά και με ομόνοια θα τιμηθούν τα 70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου έτσι όπως ξέρουν και το κάνουν οι «Πρέσπες» 29 ολόκληρα χρόνια


Αφιερωμένες στα 70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, είναι οι φετινές εκδηλώσεις «Πρέσπες 2018» καθώς και στον  μεγάλο Έλληνα ποιητή και αγωνιστή της ελευθερίας Γιάννη Ρίτσο και θα πραγματοποιηθούν από 23 έως 26 Αυγούστου 2018. 

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του οργανισμού Πρεσπών και πρώην
βουλευτής και υπουργός Γιώργος Λιάνης επεσήμανε ότι
η επιλογή του θέματος είχε γίνει  από πέρυσι, αμέσως μετά τη λήξη των εκδηλώσεων  «Πρέσπες 2017». Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο. Δεν ξέραμε τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Η σκέψη μας,  είπε,  ήταν να τιμήσουμε τα 70 χρόνια ενωτικά και με ομόνοια όπως ξέρουν οι «Πρέσπες», που το κάνουν 29 ολόκληρα χρόνια.

Χαρακτήρισε την ενότητα ως «εθνικό στόχο  κι επιτυγχάνεται με το να έχεις τη θέληση να το κάνεις και να συγκεράσεις τις αντίρροπες δυνάμεις πολιτικές και κοινωνικές. Το έχουμε πετύχει παλιά και θα το επιτύχουμε και φέτος».

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κα  Σοφία  Ηλιάδου- Τάχου σε δημοσίευμα της για τους λόγους υπαναχώρησης της να είναι εισηγήτρια στην ημερίδα, ο κ. Λιάνης τόνισε ότι οι εκδηλώσεις  και το περιεχόμενο τους είχαν προγραμματιστεί λίγο μετά το πέρας των εκδηλώσεων του 2017 και δεν έχουν καμία σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.
 Αποδίδει πολιτική σκοπιμότητα στην κα Τάχου η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός για πολιτικούς λόγους.
«Η κ. Τάχου τορπιλίζει την πρόθεσή μας και μας κατηγορεί για προσχηματική κουβέντα η οποία εκμεταλλεύεται την τρέχουσα πολιτική
συγκυρία. Η κυρία Τάχου είναι που πολιτικολογεί και θέλει να εκμεταλλευτεί για πολιτικούς λόγους το γεγονός, με αυτήν την άποψη που πιστεύει ότι έχουμε. Πιστεύω ότι αν γνώριζε το ονόματα δεν θα έγραφε αυτό το κείμενο γιατί αποστομώνουν αυτή τη σκέψη που έκανε…»
 
Ο κ. Λιάνης  επεσήμανε ότι οι φετινές εκδηλώσεις του οργανισμού θα έχουν χαρακτήρα  γιορτής και όχι πένθους για τα 70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου. «Θέλουμε να τα γιορτάσουμε πρώτοι γιατί είμαστε οι πιο ευαισθητοποιημένοι στη Φλώρινα που ήταν η δραματική σκηνή του τέλους του εμφυλίου».

 

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Δ.Σ του οργανισμού στις 7 Αυγούστου 2018, η πρόεδρος του Χρύσα Μάντση ανέφερε  πως οι εκδηλώσεις έχουν αναφορά  και στα θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών.
   
 
Ο Αντιπρόεδρος 
Νίκος Ταμουτσέλης τόνισε πως το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων είναι προϊόν πολύμηνης εργασίας και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ στόχος στο πλαίσιο και των τραγικών γεγονότων των φωτιών  που μεσολάβησαν, ήταν να δοθεί ο απαραίτητος συμβολισμός.
    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Πρεσπών Γιώργος Λιάνης, τόνισε πως πρωταρχικός στόχος των Πρεσπείων κάθε χρόνο είναι να ενώσουν όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και να τιμήσουν-γιορτάσουν με ενωτικό τρόπο όπως κάνουν όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια στις αρχές αυτές.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Πέμπτη 23 Αυγούστου 
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 23 Αυγούστου στην Τοπική Κοινότητα Μελίτης, τιμώντας έτσι και την άνοδο του “Μελιτέα” Μελίτης στην Γ’ Εθνική Κατηγορία. Θα συμμετέχει η λαϊκή χορωδία “Μίκης Θεοδωράκης” ενώ θα τραγουδήσουν ο Μανώλης Λιδάκης και η Σοφία Παπάζογλου.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 
Την Παρασκευή 24 Αυγούστου στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου θα πραγματοποιηθεί συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με τα λιανοτράγουδα από τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και τη «Ρωμιοσύνη» και θα απαγγείλει ο Γιώργος Κιμούλης.
 Η βραδιά θα κλείσει ανάβοντας οι παρευρισκόμενοι από ένα κερί  γι’ αυτούς που χάθηκαν κατά τον εμφύλιο, για τις ψυχές αυτών που κάηκαν στη μεγάλη φωτιά της Αττικής  και  ένα για τον μεγάλο μας  ποιητή τον Μάνο Ελευθερίου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
Το φθινόπωρο, όπως ανέφερε ο κ. Λιάνης, Ο Οργανισμός Πρεσπών θα προσφέρει έναν τόνο φασόλια Πρεσπών στους πυρόπληκτους της Αττικής.   

 Σάββατο 25 Αυγούστου
Το Σάββατο 25 Αυγούστου, στο νέο πάρκο Φλώρινας, θα πραγματοποιηθεί συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Όλη η Ελλάδα μια χορωδία», με τη συμμετοχή χορωδιών της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας με 80 συνολικά μέλη και πέντε κορυφαίους λυρικούς τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με διεθνή εμβέλεια.
    
Κυριακή 26 Αυγούστου 
Την Κυριακή 26 Αυγούστου οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μία μεγάλη συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.
Το πρωί της  ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου» με πέντε ομιλητές, τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ Φράγκο Φραγκούλη, τον στρατιωτικό αναλυτή και παλαιό στρατιωτικό ακόλουθο στην Άγκυρα Σάββα  Καλεντερίδη, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Κωνσταντίνο Τσουκαλά, τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Ηλία Νικολακόπουλο και τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νικόλαο Μέρτζο. Παρέμβαση θα κάνει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Ανδρέου.
 Όπως επεσήμανε  ο κ. Λιάνης, η επιλογή των ομιλητών έγινε με κριτήριο ισορροπίας και με στόχο την ενότητα και την ομόνοια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού  ο προϋπολογισμός  των εκδηλώσεων υπολογίζεται στα 125.000 ευρώ και θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από χορηγίες.


 

 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου