Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

Ακραία και διχαστικά συνθήματα αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του συλλαλητηρίου στη Βίγλα το οποίο επισκιάστηκε από τα δακρυγόνα και τον κλεφτοπόλεμο στις πλαγιές του Πισοδερίου


Με ισχνή συμμετοχή πολιτών και με την παρουσία αυτοδιοικητικών και μητροπολιτών πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας για το ονοματολογικό την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 στη Βίγλα Πισοδερίου.
 Ένα συλλαλητήριο άνευρο χωρίς να δυσαρεστήσει  αυτούς που συγκεντρώθηκαν στους Ψαράδες για να υπογράψουν την συμφωνία, αφού έγινε πάνω στο βουνό 40 χιλιόμετρα μακριά από τους Ψαράδες.
Το αντίθετο θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ήταν μια συγκέντρωση εκτόνωσης όλων αυτών που διαδήλωναν κατά της συμφωνίας για το ονοματολογικό, για να κάνουν χωρίς καμιά ενόχληση ούτε καν οπτική οι άλλοι τη δουλειά τους.
Αντιλαμβάνομαι τη συναισθηματική φόρτιση κάποιων, όμως από το σημείο αυτό μέχρι την υιοθέτηση υβριστικών, ακραίων και διχαστικών συνθημάτων που ακούστηκαν επανειλημμένα όπως τα «δοσίλογοι προδότες πολιτικοί», «στη Βίγλα οι πατριώτες στην Πρέσπα οι προδότες» υπάρχει μεγάλη
απόσταση. Απ’ αυτά δεν ενοχλήθηκε κανένας από τους παριστάμενους Δημάρχους που ήταν καμιά δεκαριά με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, ούτε βέβαια οι μητροπολίτες μας αλλά και κανένας από τη συντονιστική επιτροπή του συλλαλητηρίου.  Δεν ίδρωσε τα αυτί κανενός. Ουδείς έδειξε κανένας να δυσαρεστείται, λες και δεν τους αφορούσε. Η σιωπή τους είναι ένοχη.   Η ποιότητα των συνθημάτων χαρακτηρίζει μια εκδήλωση.  Και τα συνθήματα στη Βίγλα αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του συλλαλητηρίου.  Δεν μας πρέπουν συνθήματα ενάντια στον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία και δεν πρέπει να τα επιτρέπουμε.   
Η συμμετοχή των πολιτών τόσο στη συγκέντρωση της Βίγλας όσο και του Πισοδερίου δεν ξεπερνούσε τις 5.000. Κι αν συγκρίνουμε τον όγκο του πρώτου συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης με αυτό της Βίγλας αλλά και της Φλώρινας βλέπουμε μια ραγδαία αριθμητική μείωση  που δικαιώνει τον κ. Κοτζιά.  Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος άρχισε να κουράζεται και τα συλλαλητήρια  να ξεφτάνε. Οι διοργανωτές πρέπει να βρουν άλλες μορφές αγώνα και πάλης για να μην εφαρμοστεί η συμφωνία.
Η έλλειψη ελέγχου της όλης κατάστασης και η απουσία οργανωτικής δομής ήταν εμφανής. Για κάποιο διάστημα φάνηκε να διαλύεται η συγκέντρωση με τον κόσμο να οδεύει προς το Πισοδέρι. Πρωταγωνιστές στην κίνηση αυτή
ήταν μια ομάδα με μαύρες μπλούζες και με επικεφαλής έναν νεαρό ιερωμένο, που παρότρυναν  τον κόσμο να φύγει από τον τόπο του συλλαλητηρίου και να πάει στο Πισοδέρι,να συγκρουστούν με την αστυνομία και να σπάσουν τον κλοιό της. Κι όπως έλεγαν εμείς δεν ήρθαμε για το συλλαλητήριο αλλά να πάμε στους Ψαράδες. Δεν δίστασαν να έρθουν στα χέρια με μέλη της οργανωτικής επιτροπής η οποία πρέπει να ομολογήσουμε ότι τους αντιμετώπισε με ψυχραιμία. Τελικά η συντονιστική επιτροπή με συνεχείς εκκλήσεις να μην ακολουθήσουν τους «προβοκάτορες» κατόρθωσε να μεταστρέψει το κλίμα και να επιστέψουν στη Βίγλα.   
Οι συγκεκριμένοι «προβοκάτορες» όπως χαρακτηρίστηκαν από την συντονιστική επιτροπή είχαν συγκεκριμένο στόχο, την σύγκρουση τους με τις αστυνομικές δυνάμεις και όχι να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Ήταν ένα συλλαλητήριο που δεν ικανοποίησε. Κούρασε πολύ με τις μακρόσυρτες ομιλίες και τους επαναλαμβανόμενους χαιρετισμούς του κάθε πικραμένου που διψούσε για μικρόφωνο. Ήταν τέτοια η αγανάκτηση που προκάλεσε την παρέμβαση ιερωμένου να τελειώνουν γιατί λένε πολλά. Κρατήσανε τον κόσμο πάνω από 4 ώρες στον ήλιο και αυτό κούρασε πολύ.
Από ολόκληρη Μακεδονία και όχι μόνον αυτό που κατόρθωσαν είναι να μαζέψουν  4500 με 5000 κόσμο μ’ αυτούς που βρίσκονταν στο Πισοδέρι  κι αυτό σημαίνει ότι  κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να αλλάξουν οι μορφές αγώνα και πάλης για το ονοματολογικό και τη συμφωνία. Το σημαντικότερο είναι ότι κανείς δεν ασχολήθηκε με το συλλαλητήριο αλλά με τα γεγονότα του Πισοδερίου που το επισκίασαν.
Τα επεισόδια ήταν αναμενόμενα. Όπως και η χρήση χημικών καθώς και ο κλεφτοπόλεμος στις πλαγιές του Πισοδερίου από τις δυνάμεις καταστολής. Δεν ξέρω αν ήταν απαραίτητη η χρήση τόσων χημικών και άλλων μέσων σε σχέση με αυτούς που θέλησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.
Να επισημάνω ότι κατά την ώρα της υπογραφής της συμφωνίας χτυπούσαν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη την μητροπολιτική περιφέρεις της δυτικής Μακεδονίας.1 σχόλιο:

  1. Ατυχέστατη η επιλογή της τοποθεσίας της Βίγλας για τη συγκέντρωση και οργανωτική προχειρότητα απολύτου βαθμού. Αυτά και τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή