Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Το Θεατρικό Εργαστήρι της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας σας προσκαλεί στην παράσταση  "Φυλακισμένες" των Ισπανών συγγραφέων Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Βερόνικα Φερνάντεθ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Κοκόζη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουνίου  2018, στις 9.00 μ.μ., στο  Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας (αίθουσα Θ. Αγγελόπουλος).


Είσοδος Ελεύθερη
          Η παράσταση είναι ακατάλληλη κάτω των 15 ετών


Μετά τους "Ατρείδες" και τη "Γυναίκα της Ζάκυθος", σειρά φέτος έχουν οι "Φυλακισμένες" των Ισπανών συγγραφέων Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Βερόνικα Φερνάντεθ. Η έννοια της φυλακής και του κατάδικου αποτελεί μια καθαρή αποτύπωση της ύφανσης των εξουσιαστικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Ο Michel Foucault παρομοιάζει την εξουσία με δίχτυ, στο οποίο όλοι είμαστε μπλεγμένοι και αδυνατούμε να αποδράσουμε. Αυτή ακριβώς η αδυναμία απόδρασης είναι ο  κινητήριος μοχλός του έργου.
     Η Ελευθερία ως μια ουτοπία, σύμφωνα με τον Sartre ορίζεται, ως ικανότητα να γίνεσαι κάτι διαφορετικό από αυτό για το οποίο προοριζόσουν και κατά την διάρκεια του έργου γίνεται εμφανής αυτή η ανάγκη των φυλακισμένων ηρωίδων.  Η ελπίδα να τους δοθεί η ευκαιρία, σχετικά με την επίτευξη ενός ζωτικού επαναπροσδιορισμού, μέσω της ισχυρής πεποίθησης και κυρίως θέλησης να δημιουργήσουν ένα καινούργιο ξεκίνημα, υπερβαίνοντας τον μέχρι στιγμής κοινωνικό προορισμό τους .
     Με φόντο πλαίσιο μια γυναικεία μοναστηριακή φυλακή, στην αρχή της Φρανκικής ισπανικής δικτατορίας, εννέα φυλακισμένες και δύο συμβολικές σουρεαλιστικές οπτασίες, κατηγορούμενες για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, επαναπροσδιορίζουν τα όνειρα και τις προσδοκίες τους,  περιμένοντας την " χάρη" . Πρόκειται για το γεγονός που θα κυοφορήσει την ανατροπή, που θα δημιουργήσει την ανάφλεξη αυτού που ο φιλόσοφος Badion  αποκαλεί συμβάν. Όμως εφόσον η έννοια του συμβάντος προϋποθέτει την  έννοια  του αδύνατου, σύμφωνα με τον φιλόσοφο, σηματοδοτεί την υπονόμευση των προγραμματισμένων γεγονότων, για τον λόγο αυτόν είναι διαρκώς "ερχόμενος", χωρίς όμως  ποτέ να πραγματοποιείται ο ερχομός του. Τη  θέση αυτή στο έργο κατέχει ο Επίσκοπος, ως διαρκώς "ερχόμενος", το πρόσωπο φορέας μιας δυνητικής ανατροπής, η οποία όμως καθίσταται αδύνατη,  όπως ακριβώς η έννοια του συμβάντος .
      Η  "χ ά ρ η"  τελικά δε θα λειτουργήσει ως μέσο που θα οδηγήσει στην Ελευθερία, αλλά στη διαιώνιση του εγκλεισμού, σε ένα σύστημα στο οποίο η έννοια της ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ φαντάζει να έχει υποστεί έναν ολικό βιασμό, να αντικατοπτρίζεται στα μάτια μας και να μας θυμίζει τον ελληνικό ΑΝΑΒΑΠΤΙΣΜΟ των μετεμφυλιακών γεγονότων στα ξερονήσια του Αιγαίου.

ΠΕΤΡΟΣ  ΚΟΚΟΖΗΣ

Ιγνάθιο δελ Μοράλ – Βερόνικα Φερνάντεθ
ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση:  Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία - Καλλιτεχνική επιμέλεια παράστασης : Πέτρος Κοκόζης
 Video (Αφίσα):   Νίκος Σεϊδαρίδης
Αρχιτεκτονική μελέτη σκηνικού :   Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Φωτισμοί :  Μιχάλης Κουβόπουλος
Μουσική διδασκαλία:  Αντέεα Μιρέλα
Βοηθοί σκηνοθέτη:  Πέτρος Στογιάντσης, Στέλιος Λιθοξοΐδης
Συντονισμός:  Σούλα Σταμπουλίδου
Οργάνωση παραγωγής: Ολυμπία Χατζηχρήστου
Ειδικές κατασκευές:  Γιώτα Καναβού, Θέμης Παπαπαναγιώτου, Ιωάννης Σελεμίδης.

Παίζουν :
Μητέρα Κονσεπσιόν δε Μαρία:  Κατερίνα Κετσίδου
Δον Μάξιμο:  Διαμαντής Σερασλής
Αουρέλια:  Ηλιάνα Μαντζιαβά
Τσαρίτο:  Μαριαλένα Μπαντόλα
Αδελφή Ευσέβεια:  Άννα Μπατμά
Φουενσάντα:  Πένυ Σωτηροπούλου
Δον Μάουρο:  Νίκος Σεϊδαρίδης
Μακαρένα:  Όλγα Μαντινίωτη
Αδελφή Λατρεία:  Σούλα Σταμπουλίδου
Μανταλένα:  Σίσσυ Καλαϊτζή
Κουλή:  Ελένη Φίλη
Δον Μαρτίν:  Πέτρος Στογιάντσης
Μαρί Κρους:  Γιώτα Καναβού
Πακίτα:  Μαρία Πίτσαρα
Θεοδοσία:  Έφη Κατσαντώνη
Δον Λεάνδρο:  Ιωάννης Σελεμίδης
Βιολέτ:  Ολυμπία Χατζηχρήστου
Δον Εστέβαν:  Θέμης Παπαπαναγιώτου
Μαγδαλένα:  Φλώρα Νεδέλκου
Μαρία:  Ναταλία Κωνσταντίνου

Ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική πνευματική προσφορά τους, τον Φώτη Μπαρή για τη διδασκαλία των κρουστών και την Κατερίνα Παπαθεοδώρου για τις φωτογραφίες.

Χορηγοί επικοινωνίας:  ΕΡΤ Φλώρινας, ΕΡΤ3

Χορηγοί: 
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας
Δήμος Φλώρινας
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου