Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

Ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη για τις «Τραγικές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στο χώρο της Παιδείας, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμων διδασκόντων»


ΕΡΩΤΗΣΗ
 Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
 Θέμα: Τραγικές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στο χώρο της Παιδείας, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμων διδασκόντωνΚύριε Υπουργέ,
Το εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας έχει ως βασικό σκοπό την προετοιμασία των μελλοντικών πολιτών ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία και με τις γνώσεις τους να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας. Βασικός πυλώνας του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στους μαθητές.
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έγινε ουσιαστικά καμία πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού. Όλα αυτά τα χρόνια, η Εκπαίδευση λειτουργεί με αναπληρωτές/τρίες εκπαιδευτικούς που κάθε χρόνο φτάνουν στις 25.000. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία μέχρι και 15 χρόνια ως αναπληρωτές, ενώ από την άλλη, χιλιάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να πάρουν μετάθεση εδώ και χρόνια, παραμένοντας εγκλωβισμένοι μακριά από τις οικογένειές τους. Δεν μπορεί κ. υπουργέ, ένα εκπαιδευτικό σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.
Η κατά καιρούς πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας, αναγνωρίζει την ύπαρξη αυτών των χιλιάδων κενών στην εκπαίδευση και ενίοτε υπόσχεται μόνιμους διορισμούς που φτάνουν ακόμα και τις 20.000, αλλά τελικά δεν υλοποιούνται. Δεν τηρήθηκε από την Κυβέρνηση ούτε καν η μνημονιακή δέσμευση της αναλογίας του 1/4, ότι δηλαδή με κάθε τέσσερις αποχωρήσεις θα γίνεται και μία μόνιμη πρόσληψη.
Ενδεικτικά αναφέρω πως από το 2010 μέχρι και το 2017, οι παραιτήσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανέρχονται συνολικά σε 12.895 και οι προσλήψεις σε 1.664. Αν τώρα αφαιρέσουμε ότι από αυτές τις προσλήψεις, οι 1.379 έχουν γίνει το 2010, γίνεται φανερό ότι τα τελευταία  χρόνια οι προσλήψεις είναι μηδενικές. Κατά το σχολικό έτος 2016-2017, ο συνολικός αριθμός των υπηρετούντων εκπαιδευτικών Π.Ε. ήταν 82.192 εκ των οποίων οι 14.917 αναπληρωτές. Σχεδόν ένας στους πέντε είναι αναπληρωτής.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Πότε επιτέλους σκοπεύετε να προχωρήσετε σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας και με ποια διαδικασία;
 
Ο ερωτών βουλευτής
 
 
Γιάννης Αντωνιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου