Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

ΤΟΠΘΕΤΗΣΗ ΜΙΜΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ


 Η τριήμερη συζήτηση στην επιτροπή μας για το θέμα της αποεπένδυσης  στη ΔΕΗ έλυσε κατ’ αρχήν μια πολύ βασική  παρεξήγηση.
Οτι δεν μιλάμε ούτε για εκποίηση της επιχείρησης, ούτε για αποδυνάμωσή της, ούτε για
απομείωσή της αξίας της.
Το αντίθετο, είμαστε αυτοί που κρατήσαμε τη ΔΕΗ δημόσια, την ενισχύσαμε και την ενισχύουμε και στοχεύουμε ώστε να είναι πράγματι ο βασικός δημόσιος πυλώνας στην ενέργεια.
Λύσαμε επίσης και μια άλλη παρεξήγηση,για το ποιά είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας.Διότι  οφείλω να σας πω αγαπητοί συνάδελφοι πως στο Περιφερειακό Συμβούλιο της  Δυτ. Μακεδονίας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μας είπαν ( και εκεί μπερδευτήκαμε λίγο) ,πως η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον αλλάξει τη θέση της και ότι είναι εναντίον της μικρής ΔΕΗ.Οτι έχει παρέλθει αυτό το σενάριο και ότι είναι υπερ της δημόσιας ισχυρής επιχείρησης ηλεκτρισμού. Ευτυχώς σήμερα ήρθε στην Επιτροπή μας ο επίσημος εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.Δηλ. αυτό που πράγματι ξέραμε προχθές, ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει πάρα πολύ ισχυρά στο σενάριο της μικρής ΔΕΗ και της απομείωσής της αξίας της.
Διότι το  κυριότερο σενάριο  και οι κυριότερες πολιτικές που έχουμε μπροστά μας είναι δύο.
· Η μία είναι αυτή που πιστεύει στην προστασία του δημόσιου πλούτου και του δημόσιου χώρου ως αναπόσπαστο κομμάτι της δημόσιας περιουσίας και της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας μας
· Και η άλλη που πιστεύει πως όλο αυτό πρέπει να μεταβιβαστεί σε λίγους, διότι αυτό λένε ότι είναι καλύτερη αναπτυξιακή προοπτική.
Το τρίτο όμως και το κυριότερο που προέκυψε από αυτή τη διαδικασία και αυτό πρέπει να κρατήσουμε και πάνω σε αυτό πρέπει να τοποθετηθούμε, είναι  αυτό που τεκμηρίωσαν ( με ένα ισχυρό λόγο είναι αλήθεια) οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς που εμπλέκονται στα ενεργειακά πεδία.Οπως είναι η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, οι δήμαρχοί της και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Τι τεκμηρίωσαν κατά τη γνώμη μου; Κάτι το οποίο και εμείς το προσυπογράφουμε ως γενικές κατευθυντήριες πολιτικές γραμμές. Εδώ όμως πριν , να ξεκαθαρίσουμε κάτι.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά κύρια την δημιουργία των δύο αποσχισμένων επιχειρήσεων, μια στο βορρά και μια στο νότο.Το πώς θα γίνει αυτή η διαγωνιστική διαδικασία και το πώς θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν παύει όμως να είναι σημαντικό ζήτημα, ένα σημείο καμπής δηλ. για όλους μας, επειδή τεκμηριώνει και διαιωνίζει μια κατάσταση.
Αυτή η διαιώνιση και της μη λήψης μέτρων που θα αντιστρέψουν μια συνολική κατάσταση είναι η πιθανότητα ( θα πω αμέσως παρακάτω γιατί) που δεν είναι επιθυμητή για εμάς, δεν αξίζει στη δική μας διακυβέρνηση.
Διότι πράγματι η δική μας προσδοκία και προσμονή είναι στην κατεύθυνση που θα προσπαθήσω να περιγράψω και αυτό νομίζω πως τεκμηρίωσαν νομίζω ,οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς:
· Η προστασία των δικαιωμάτων της εργασίας με κάθε τρόπο.
· H προστασία των τοπικών δικαιωμάτων, όπως είναι ο τοπικός πόρος, ο φόρος λιγνίτη, όπου σε καμία περίπτωση ο υπολογισμός που κάνουμε τώρα, δεν πρέπει να είναι μικρότερος του υπάρχοντος.
· Είναι όλα τα δικαιώματα και οι αναθεωρήσεις που επιβάλλεται να προκύψουν για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής.
· Είναι η στρατηγική αποκατάστασης των λιγνιτικών εδαφών.Εδώ oφείλω να σας πω ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά και έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό οπλοστάσιο, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για να τεκμηριώσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας.
Αυτό που  προκύπτει είναι το ζήτημα της επαναπόδοσης των εδαφών. αλλά και η στρατηγική αποκατάστασης αυτών.
Πρέπει να κατευθυνθούμε στη δημιουργία ενός  Ταμείου στρατηγικής περιβαντολογικής αποκατάστασης.Το οποίο πιθανόν, να συσχετίζεται και με το Ταμείο δίκαιης μετάβασης.
Πρέπει ό,τι προκύπτει από αυτή τη διαδικασία να συγκεντρώνεται σ`ένα αναπτυξιακό ισοδύναμο σχέδιο.Ενδεχομένως ακόμα τμήμα του ποσού της πώλησης να χρηματοδοτήσει αυτό το υπό δημιουργία Ταμείο.
Επίσης, πρέπει να τεκμηριώνεται πως τα ποσά που θα προκύψουν από την αποεπένδυση θα πρέπει να κατευθυνθούν πέρα από τις υποχρεώσεις της επιχείρησης και στις επενδύσεις για αναβάθμιση στις λιγνιτικές τις μονάδες, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες περιβαντολογικές ανάγκες και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Καθώς το ότι πρέπει να έρθουν και η έδρα επιθεώρησης μεταλλείων και της επιθεώρησης περιβάλλοντος στην περιοχή μας.
 Ευχαριστώ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου