Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Συνεδρίαση φάντασμα για το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας για την ονομασία της FYROM

  του Μπάμπη Θ. Τριανταφυλλίδη
 Πολλές φορές αναφερθήκαμε στην προχειρότητα με την οποία λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας αλλά και στην έλλειψη δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των παρατάξεων.
Αυτό που δεν εκτιμήσαμε είναι ότι μπορεί να φτάσει στο σημείο για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η ονομασία της γείτονος
χώρας της FYROM να συζητηθεί σε συνεδρίαση που ποτέ δεν έγινε και να εγκριθεί ένα ψήφισμα.
 Αντιλαμβάνεται ο καθένας μας πως όταν το θέμα αυτό απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και εσύ ασχολείσαι μαυτό με τέτοιον απαράδεκτο τρόπο τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Την σιωπή  τόσων χρόνων ακολούθησε η ξαφνική πρεμούρα του Δημοτικού μας Συμβουλίου να πάρει θέση και να εκδώσει ψήφισμα άρον άρον. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης διαφώνησε.
Το μόνο που μπορεί κανείς να υποθέσει είναι η εντολή άνωθεν και μάλιστα για να προλάβουν γεγονότα.
Όμως, είναι δυνατόν να ευτελίζονται τόσο σοβαρά θέματα με αποφάσεις στο γόνατο σε ανύπαρκτες συνεδριάσεις;
Δεν έπρεπε να ανταλλάξουν έστω  και δυο κουβέντες μεταξύ τους;
Τι ήτανε το τόσο επείγον και έπρεπε να εγκριθεί το ψήφισμα δια περιφοράς λες και είναι επιτάφιος; Στις κηδείες ξέρω ότι εκδίδονται ψηφίσματα δια περιφοράς, γιατί τους πιέζει ο χρόνος.
Εδώ υπήρχε άνεση χρόνου για μια εκ βαθέων συζήτηση, που να τεκμηριώνει την απόφαση τους στη σημερινή πραγματικότητα. Τι φοβήθηκαν άραγε;
Αν η Δημοτική μας Αρχή πήγαινε λίγο πιο πίσω το 1959 θα έβλεπε την υπογραφή του κου Κωνσταντίνου Καραμανλή, του αποκαλούμενου εθνάρχη, κάτω από τη φράση  «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας», μάλιστα δε και με τη δική της γλώσσα!!! Άλλωστε πάντα η χώρα μας όταν αναφέρονταν σ’ αυτήν διατηρούσε τον όρο «Μακεδονία», είτε ως Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας είτε ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας .
Να επισημάνω πως το ψήφισμα είναι κακογραμμένο και μάλιστα αποκαλεί το κράτος της FYROM  ως Σκόπια. Γιατί; Οι δημνοτικοί μας σύμβουλοι δεν αναγνωρίζουν τη διεθνή ονομασία της χώρας αυτής; Δείγμα  κι αυτό  της  προχειρότητας που διακρίνει το Δημοτικό μας Συμβούλιο.
Τόσο ο κ. Βοσκόπουλος όσο και ο κ. Κωνσταντινίδης αποτελούν τοπικά στελέχη της ΝΔ και μάλιστα προβεβλημένα. Γιατί δεν φροντίσανε ώστε να αλλάξουν τη θέση της ΝΔ και να προσχωρήσουν σε αυτή της μη χρήσης του όρου Μακεδονία;  Ποια είναι η θέση της Φλωριναίας ΝΟΔΕ και των άλλων κομμάτων τοπικά; Πότε ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν ειλικρινής το 2009 όταν μας έλεγε σε συνέντευξη για την ονομασία της FYROM στο Βουκουρέστι  ότι  «ο Κώστας Καραμανλής λειτουργεί με γνώμονα μόνο το εθνικό συμφέρον» ή σήμερα που υπογράφει στο ψήφισμα την μη χρησιμοποίηση του όρου Μακεδονία;
Η εθνική γραμμή στη οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα πλην της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής είναι αυτή που κατατέθηκε στο Βουκουρέστι   και αναλύθηκε από τον κ. Γ. Λιάνη με μεγάλη σαφήνεια και πληρότητα. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, χρήση της παντού και για όλα, απάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από το σύνταγμα και τα βιβλία, σεβασμός των συνόρων.
Ας είμαστε ρεαλιστές. Κανένας δεν είναι περισσότερο πατριώτης από τον άλλον. Όμως πρέπει να δούμε τι χάσαμε στα 25 χρόνια αδιαλλαξίας που περάσανε και αναγνωρίσανε την FYROM πάνω από 140 χώρες με τον όρο Μακεδονία. Να δούμε όχι τι επιθυμούμε αλλά τι είναι εφικτό, ρεαλιστικό και εθνικά ωφέλιμο, μέσα στο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώθηκε. Και φυσικά πόσο μας ωφέλησαν τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών.
Δεν χρειάζεται να στρουθοκαμηλίζουμε.
    
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
       «Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας που πραγματοποιήθηκε  σήμερα Τετάρτη 10/01/2018 και ώρα 14.00 μ.μ, ο Πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας,
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
Πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Όμως θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από την παλιά εθνική θέση που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από τα Σκόπια
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας
Πέτρος Σερίδης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου