Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015

ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΠΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΤα όσα μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Στέφανος Μπίρος στις τελευταίες του συνεντεύξεις για την Βεγορίτιδα  επανέλαβε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης στις δηλώσεις του στις 18 Δεκεμβρίου 2015 λίγο πριν τη σύσκεψη στο γραφείο  του Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Φλώρινας.
Ο κ. Τσιρώνης επιβεβαίωσε τα όσα δήλωσε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης διαψεύδοντας όλους αυτούς που προσπάθησαν να απαξιώσουν
τον κ. Μπίρο, όλους αυτούς που στηρίζουν ξένα συμφέροντα, αγνοώντας την τοπική κοινωνία, την τοπική οικονομία, που θέλει την αρμονική συνύπαρξη και την προστασία του περιβάλλοντος, της Βεγορίτδας, του πολιτισμού, των καλλιεργειών. Ξεχνώντας βέβαια πως οι άνθρωποι είναι βασικό συστατικό του περιβάλλοντος. Δεν είναι έξω από αυτό. 
Ο κ. Τσιρώνης βρέθηκε στη Φλώρινα μαζί με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ, για να συζητήσουν σε κλειστή σύσκεψη τα τοπικά προβλήματα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Ελισάβετ Παναγιωτίδου και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κώστας Γέρου και Γιώργος Αντωνιάδης.
Ο κ. Τσιρώνης απαντώντας σε ερώτηση μας για την Βεγορίτιδα ανέφερε ότι ήδη συστήνεται επιτροπή που θα επιληφθεί όλων των θεμάτων της Βεγορίτιδας, θα εκπονηθεί μελέτη και διαχειριστικά σχέδια, ώστε να προστατευτούν και να συνυπάρξουν οι αρχαιολογικοί χώροι, οι αγροτικές καλλιέργειες και η προστασία της λίμνης.  «Υπάρχουν μέθοδοι που μπορείς να προστατεύσεις έναν αρχαιολογικό χώρο χωρίς να εμπλέκεται το ύψος της λίμνης. Άλλωστε απ’ ότι γνωρίζω ο αρχαιολογικός χώρος αυτή τη στιγμή βρίσκεται 2 με 3 μέτρα ίσως και 5 πάνω από τα όρια που έφτασε η λίμνη φέτος.
Από κει και πέρα θα οριστούν τα μέγιστα όρια της λίμνης και πρέπει να οριστούν. Και με την επιτροπή  που δημιουργούμε και θα ξεκινήσει σύντομα τις εργασίες της θα ορίσει τα μέγιστα και τα ελάχιστα, θα φτιάξει τα διαχειριστικά σχέδια και από κει και πέρα εάν βλέπουμε ότι από τα ανώτατα όρια υπάρχουν προβλήματα είτε με κάποιες εγκαταστάσεις όπως είναι ο βιολογικός, είτε με αγροτικές καλλιέργειες, εκεί δεν θα ανακαλύψουμε την Αμερική.  Υπάρχουν και τα αναχώματα. Υπάρχουν χώρες ολόκληρες όπως η Ολλανδία, που βρίσκονται κάτω από το νερό μονίμως επί αιώνες,
Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάζουμε σε αντιπαλότητα το ύψος της λίμνης και τη βιωσιμότητα της λίμνης από το  αν υπάρχει σε κάποιο σημείο κάποιος αρχαιολογικός χώρος. Αυτό είναι δουλειά της αρχαιολογικής υπηρεσίας να προστατέψει εκείνη όπως νομίζει τον αρχαιολογικό χώρο».
- Να επισημάνουμε τη δήλωση του κ. Μπίρου ότι βούληση του περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη είναι πως τα έργα που θα χρειαστούν για την Βεγορίτιδα θα υλοποιηθούν από την περιφέρεια όποιο κόστος και αν έχουν.

- Απαντώντας σε άλλη ερώτηση μας, αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την μείωση των αέριων ρύπων στην περιοχή μας από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της FYROM, μας είπε ότι «στις σημειώσεις που έχω δεν μου έχει τεθεί αυτό το πρόβλημα. 
Θα το θέσω το ζήτημα της μόλυνσης από τις λιγνιτικές μονάδες στον υπουργό εξωτερικών, γιατί εκείνο το οποίο εμείς ξέρουμε είναι ότι θέλουμε να φτιάξουμε διακρατικούς θεσμούς γεια την μείωση της υγρής ρύπανσης στα ποτάμια και τις λίμνες μας αλλά για την αέρια ειλικρινά από σας το ακούω για πρώτη φορά.
Θα κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε με το υπουργείο εξωτερικών. Άλλωστε στο Παρίσι πριν από  λίγες μέρες που τελείωσε η συνδιάσκεψη για το κλίμα, αυτό που λέγανε όλοι οι ομιλητές είναι ότι η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα. Είπα και προηγουμένως ότι αν εμείς κάνουμε οικονομία στον λιγνίτη και δεν κάνουν και οι γείτονες μας δεν έχουμε αποτέλεσμα». 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας

«Καλωσορίζω στη Φλώρινα τους δύο υπουργούς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ Τέρενς Κουίκ και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, οι οποίοι αγαπούν την περιοχή μας και είναι τακτικοί επισκέπτες.
Θεωρώ ότι η σημερινή συνάντηση είναι και ουσιαστική και εναρμονισμένη με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ΠΕ Φλώρινας. Εμείς θεωρούμε ότι το περιβάλλον  είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη  Φλώρινα  και είναι ένας τόπος ευλογημένος.
Τα ζητήματα που μας απασχολούν το τελευταίο διάστημα είναι πάρα πολλά και ήδη έχουμε κάνει δύο συναντήσεις γι’ αυτά με τον αναπληρωτή υπουργό τον κ. Τσιρώνη στον οποίο εκθέσαμε αναλυτικά τις απόψεις μας.
Πιστεύω ότι η σημερινή σύσκεψη με την παρουσία και των τριών Δημάρχων Αμυνταίου, Φλώρινας και Πρεσπών θα είναι εποικοδομητική.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και οι δύο υπουργοί θα συμβάλλουν ώστε να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος

«Να τονίσω ότι η περιοχή δεν είναι απλά ευλογημένη αλλά περιοχές σαν τη Φλώρινα μπορούν να ξεκινήσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πληρώσαμε πολύ ακριβά το μάθημα που κάποιοι πίστευαν ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι αντίθετη με την περιβαλλοντική προστασία.
Σήμερα είναι πια κοινός τόπος και στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι επένδυση, και μάλιστα στην  τελευταία σύνοδο των υπουργών περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες πριν από δύο μέρες προσδιορίστηκε και τεκμηριώθηκε ότι τα οφέλη από την μορφή προστασίας της βιοποικιλότητας σε θέσεις εργασίας και οικονομικού οφέλους προσδιορίζεται στα 200 δις για όλη την Ευρώπη ετησίως.
Η Ελλάδα απ’ αυτά τα 900 δις μπορεί να έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο, γιατί έχει πλούσια βιοποικιλότητα, 27% περιοχές NATURA και με ταχείς ρυθμούς αυτές τις περιοχές NATURA να αποκτήσουν τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, να αποκτήσουν όλες προεδρικά διατάγματα, να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, ώστε να ξέρει ο επιχειρηματίας που μπορεί να επενδύσει, τι μπορεί να επενδύσει, να  αξιοποιηθεί όλος ο πλούτος και να δοθεί οικονομική ώθηση στις πόλεις και τα χωριά μας.
Ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε από κοντά τα προβλήματα και αύριο θα πάμε στην Πρέσπα».

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ 

Το ταξίδι μας έχει σαν κύριο στόχο τα περιβαλλοντικά θέματα στα οποία είναι αρμόδιος ο συνάδελφος μου.

Κατά την επίσκεψη μου τον Γενάρη στη Φλώρινα και την Κοζάνη θα καταγράψω άλλα θέματα άσχετα με το περιβάλλον.
Γυρίζουμε όλη την Ελλάδα με εντολή του Πρωθυπουργού γιατί η κυβέρνηση πρέπει να φεύγει από την Αθήνα. Οι αθηνοκεντρικές κυβερνήσεις τόσα χρόνια πιστεύω ότι έχουν ρημάξει την Ελλάδα και πρέπει να δώσουμε προσοχή στα περιφερειακά ζητήματα με τη ν βοήθεια κυρίως των τοπικών αρχόντων που έχουν καθημερινά δικά τους τοπικά προβλήματα και με καθοδήγηση της περιφερειακής ενότητας.
  ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Είπατε κ. Υπουργέ ότι μπορούμε να χτίσουμε την ανάπτυξη μας με βάση το περιβάλλον. Εδώ κι ένα χρόνο περίπου υπάρχει μια έντονη διαμάχη στην τοπική κοινωνία στην περιοχή του Αμυνταίου σχετικά με το ύψος της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας.
Τελευταία, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει αρχαίος οικισμός με ναό, από όπου περνούσε και η ΕΓΝΑΤΙΑ.
Σκέφτεστε να αξιοποιήσετε αυτή την περιοχή, αυτόν τον αρχαίο οικισμό η θα τον καλύψετε με τη στάθμη των νερών της λίμνης Βεγορίτιδας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ  ΤΣΙΡΩΝΗ  : Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι της αρμοδιότητας μου η αρχαιολογία.
Τριανταφυλλίδης : Είναι όμως το νερό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ  ΤΣΙΡΩΝΗ  : Είναι πολύ σημαντικός πλούτος της χώρας τα αρχαιολογικά ευρήματα. Από κει και πέρα βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί το ένα θέμα να αντιστρατεύεται το άλλο. Υπάρχουν μέθοδοι που μπορείς να προστατεύσεις έναν αρχαιολογικό χώρο χωρίς να εμπλέκεται το ύψος της λίμνης. Άλλωστε απ’ ότι γνωρίζω ο αρχαιολογικός χώρος αυτή τη στιγμή βρίσκεται 2 με 3 μέτρα ίσως και 5 πάνω από τα όρια που έφτασε η λίμνη φέτος.
Από κει και πέρα θα οριστούν τα μέγιστα όρια της λίμνης και πρέπει να οριστούν. Και με την επιτροπή  που δημιουργούμε και θα ξεκινήσει σύντομα τις εργασίες της θα ορίσει τα μέγιστα και τα ελάχιστα, θα φτιάξει τα διαχειριστικά σχέδια και από κει και πέρα εάν βλέπουμε ότι από τα ανώτατα όρια υπάρχουν προβλήματα είτε με κάποιες εγκαταστάσεις όπως είναι ο βιολογικός, είτε με αγροτικές καλλιέργειες, εκεί δεν θα ανακαλύψουμε την Αμερική υπάρχουν και τα αναχώματα. Υπάρχουν χώρες ολόκληρες όπως η Ολλανδία που βρίσκονται κάτω από το νερό μονίμως επί αιώνες,
Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάζουμε σε αντιπαλότητα το ύψος της λίμνης και τη βιωσιμότητα της λίμνης από το  αν υπάρχει σε κάποιο σημείο κάποιος αρχαιολογικός χώρος. Αυτό είναι δουλειά της αρχαιολογικής υπηρεσίας να προστατέψει εκείνη όπως νομίζει τον αρχαιολογικό χώρο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: Πάντως σε κάθε περίπτωση μια από τις δουλειές μου είναι ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου θα πάρω την ενημέρωση από τον Αντιπεριφρειάρχη, θα μιλήσω και με το υπουργείο, θα μιλήσω και με την  εφορεία αρχαιοτήτων κι από κει και πέρα να δώσω τα στοιχεία στον υπουργό περιβάλλοντος και με βάση την επιτροπή που σχηματίζεται θα μπορέσουμε να βρούμε τη λύση η οποία πρέπει να δοθεί.
Τριανταφυλλίδης: κ Υπουργέ επειδή ξέρουμε όλοι ότι διανύουμε δύσκολες οικονομικά εποχές, ένας τέτοιος σχεδιασμός τον οποίο μας έχει αναφέρει και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης απαιτεί μια μεγάλη δαπάνη. Θα μπορέσει να εγκριθεί ένα τέτοιο σχέδιο;
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την στενότητα που έχουμε σε επίπεδο οικονομικό. Βασιζόμαστε σε ένα πολύ σφιχτό αλλά έντιμο προϋπολογισμό αλλά επειδή δεν θάθελα να δώσω μια απάντηση όταν το θέμα για πρώτη φορά μου τίθεται σε μένα τουλάχιστον, αφήστε με σας παρακαλώ πολύ να το δω για να μπορέσω να δώσω μια απάντηση.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΠΙΡΟΥ: Να προσθέσω κ. Υπουργέ ότι βρισκόμαστε σε άριστη συνεργασία με το υπουργείο για το θέμα αυτό, συζητήθηκαν διεξοδικά όλα αυτά τα προβλήματα που προέκυψαν στην περιοχή και νομίζω και ο υπουργός και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι πρέπει να συνυπάρξουν και οι καλλιέργειες και τα αρχαιολογικά και η προστασία του περιβάλλοντος.
Υπάρχει γόνιμος διάλογος που θα δώσει διέξοδο. Για το θέμα αυτό είναι και στην βούληση του περιφερειάρχη από το πρόγραμμα που θα εκτελέσει η περιφέρεια να κάνουμε αντίστοιχο έργο για να προστατευθούν και οι καλλιέργειες και οι αρχαιότητες και η λίμνη.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ : Αρχαιότητες έχει όλη η Ελλάδα με τα προβλήματα τους. πρώτη φορά πάντως που μου τίθεται ερώτημα με ενδιαφέρον για την αρχαιολογία. Μιλάω  και αποκαλύπτομαι. Έχω πάει σε μέρη που υπάρχουν αρχαιότητες και αρχαιότητες αλλά είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε μια συνέντευξη θέμα πολιτισμού. Βλέπετε διαφέρει ο δημοσιογράφος στα μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας απ’ ότι κεντρικά.
Τριανταφυλλίδης: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε μια διαφορετική κουλτούρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης) : Από την FYROM έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα μόλυνσης από τις μονάδες που λειτουργούν εκεί.
Υπάρχει καμιά μέριμνα κάποιος σχεδιασμός έτσι ώστε να περιοριστεί αυτή η μόλυνση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΩΝΗ: Στις σημειώσεις που έχω δεν μου έχει τεθεί αυτό το πρόβλημα. Αέρια ρύπανση υποθέτω ότι εννοείτε.
Τριανταφυλλίδης: Ναι.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ  ΤΣΙΡΩΝΗ: Θα το θέσω το ζήτημα της μόλυνσης από τις λιγνιτικές μονάδες στον υπουργό εξωτερικών, γιατί εκείνο το οποίο εμείς ξέρουμε είναι ότι θέλουμε να φτιάξουμε διακρατικούς θεσμούς γεια την μείωση της υγρής ρύπανσης στα ποτάμια και τις λίμνες μας αλλά για την αέρια ειλικρινά από σας το ακούω για πρώτη φορά.
Τριανταφυλλίδης: Το πρόβλημα είναι γνωστό  στην περιοχή και τις τοπικές αρχές.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ  ΤΣΙΡΩΝΗ:  Θα κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε με το υπουργείο εξωτερικών. Άλλωστε στο Παρίσι πριν από  λίγες μέρες που τελείωσε η συνδιάσκεψη για το κλίμα, αυτό που λέγανε όλοι οι ομιλητές είναι ότι η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα. Είπα και προηγουμένως ότι αν εμείς κάνουμε οικονομία στον λιγνίτη και δεν κάνουν και οι γείτονες μας δεν έχουμε αποτέλεσμα. 

 

 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου