Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

Επιμήκυνση διάρκειας: Τα μονοπωλιακά συμφέροντα αντίθετα με τη λαϊκή ανάγκη για φτηνό και ποιοτικό γάλα. Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η     Χαριστική βολή στην ντόπια αγελαδοτροφία θα αποτελέσει η υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο αγελαδινό γάλα. Οι εναπομείναντες, λίγο περισσότεροι από 3.500, αγελαδοτρόφοι απειλούνται με οριστικό ξεκλήρισμα ενώ παράλληλα χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας θα χαθούν εξαιτίας της άμεσης επίπτωσης
στις εμπλεκόμενες δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο τροφίμων θα αυξηθεί και μαζί του η διατροφική εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές.
     Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), σήμερα στη χώρα δραστηριοποιούνται 3.686 αγελαδοτρόφοι, όταν το 2001 αριθμούσαν τις 12.402, ενώ άκρως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ντόπια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, που το 2013 συρρικνώθηκε στους 627.481 τόνους, από τους 742.452 το 2004, υπολείπεται ακόμη και αυτής της «κουτσουρεμένης» κοινοτικής ποσόστωσης των 869.589 τόνων. Η παραπάνω φθίνουσα πορεία και του αριθμού παραγωγών και της συνολικής παραγωγής είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Σήμερα, ΕΕ και συγκυβέρνηση έρχονται να ολοκληρώσουν το έργο καταστροφής της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής, προωθώντας μέτρα όπως η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, ενώ ετοιμάζουν το επόμενο διάστημα ανάλογα καταστροφικά μέτρα για το λάδι και το γιαούρτι.
     Το μέτρο αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μειώσει έστω και κατά λίγα λεπτά του ευρώ την τιμή του λίτρου, ενώ είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τα περιθώρια κέρδους του καρτέλ της γαλακτοβιομηχανίας, των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και του εμπορικού κυκλώματος που λυμαίνεται σήμερα το βιος των παραγωγών και το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών. Πρόκειται για ένα μέτρο που οι γαλακτοβιομήχανοι και οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ επιθυμούν εδώ και χρόνια.
     Η εξελισσόμενη αντιπαράθεση για το γάλα κρύβει την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή τα μέτρα του ΟΟΣΑ και οι κανονισμοί της ΕΕ προσδιορίζουν την ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος, σύμφωνα με τα συμφέροντα των κερδών των μονοπωλίων της γαλακτοβιομηχανίας και όχι τη λαϊκή ανάγκη για φτηνό και ποιοτικό γάλα. Γι' αυτό οι προτάσεις τους για γάλα πολύ μεγαλύτερης των πέντε ημερών διάρκειας, απαξιώνει την ποιότητά του, συρρικνώνει και χτυπάει την εγχώρια γαλακτοπαραγωγή, ενισχύει τις εισαγωγές και την αύξηση της ανεργίας. Θύματα η ποιότητα διατροφής της λαϊκής οικογένειας και ο κλάδος αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής, που ήδη η χώρα είναι ελλειμματική λόγω περιορισμών από την ΕΕ.
     Είναι ψέμα ότι με τα μέτρα του ΟΟΣΑ θα μειωθεί η τιμή στο γάλα για τη λαϊκή οικογένεια. Άλλωστε, το γάλα υψηλής παστερίωσης, με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ημερών, είναι ακριβότερο. Αυτό που θα γίνει είναι να μειωθεί η τιμή της πρώτης ύλης, με την εισαγωγή φθηνού γάλακτος, που, μαζί με τη μείωση στην αμοιβή εργασίας, θα εξασφαλίζει στον γαλακτοβιομήχανο ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.
     Αυτή είναι η πολιτική των ΕΕ, κυβερνήσεων και κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που πρέπει να ανατραπεί, για να μπορέσει ο λαός, με τη δική του εξουσία, να αξιοποιήσει και να αναπτύξει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, εξασφαλίζοντας ποιοτικά, ασφαλή και φτηνά τρόφιμα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου