Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΑΣΟΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΑΥΣΩΝΑΣοβαρές  είναι οι ζημιές που υπέστη η παραγωγή φασολιών λόγω του καλοκαιρινού καύσωνα στην Πρέσπα. Οι ζημιές εκτιμώνται ότι για τα πλακέ φτάνει και το 50%, ενώ στα μεγαλόσπερμα πλησιάζει το 80%.

Ο «Α.Σ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» στην επιστολή που έστειλε στους αρμοδίους αναφέρει τα εξής:
Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εστιάσουμε την προσοχής σας στο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι καλλιεργητές φασολιών στην λεκάνη των Πρεσπών, στο νομό Φλώρινας.
Κατά την διάρκεια της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, όπως ήδη θα έχετε πληροφορηθεί, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, παρουσιάστηκαν ζημίες στις καλλιέργειες των φασολιών με συμπτώματα κυρίως την πτώση ανθέων και καρπών αλλά και την έλλειψη ανθοφορίας. Η ζημία που παρουσιάστηκε στις καλλιέργειες ανέρχεται περίπου στο 75-80% σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, για να μπορέσετε να αντιληφτείτε την έκταση της καταστροφής σας παρουσιάζουμε τα παρακάτω οικονομικά στοιχεία:
Την περσινή εσοδεία οι παραγωγοί του Α.Σ.Φ.Ε.Δ. Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» παρέδωσαν  σε Πλακέ Μεγαλόσπερμα  162.143 κιλά από σύνολο καλλιεργούμενης έκτασης 505,20 στρέμματα. Κατά μέσο όρο δηλαδή παρέδωσαν 320 κιλά το στρέμμα. (Ενδεικτικά, αναφέρουμε την χαμηλότερη στρεμματική απόδοση 220 κιλά το στρέμμα και την υψηλότερη 380 κιλά το στρέμμα).
Με βάση στατιστικά στοιχεία που διατηρεί ο Α.Σ.Φ.Ε.Δ. Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» την τελευταία τριετία, μέχρι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο (15 Οκτωβρίου κάθε έτους), συγκομίζεται κατά μέσο όρο το 75% της παραγωγής σε πλακέ μεγαλόσπερμα. Πέρυσι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου είχαν παραδοθεί σε πλακέ μεγαλόσπερμα 133.460 κιλά.
Την φετινή εσοδεία καλλιεργήθηκαν από μέλη του Α.Σ.Φ.Ε.Δ. Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» 603,5 στρέμματα πλακέ μεγαλόσπερμα. Με βάση την μέση στρεμματική απόδοση θα έπρεπε να παραδοθούν 193.120 κιλά. Ωστόσο, μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου παραδόθηκαν μόλις 61.690 και αν λάβουμε υπόψη πως αυτά τα κιλά αντιπροσωπεύουν το 75% της ετήσιας παραγωγής σε πλακέ μεγαλόσπερμα, δεν περιμένουμε η φετινή παραγωγή να ξεπεράσει τα 82.250 κιλά. Επομένως, η μέση στρεμματική απόδοση σε πλακέ μεγαλόσπερμα θα ανέλθει μόλις στα 136 κιλά το στρέμμα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μείωση παραγωγής κατά 58%. Αξίζει επιπλέον, να σημειωθεί πως ενώ πέρυσι το ποσοστό φύρας σε πλακέ μεγαλόσπερμα ήταν μόλις 6,7%, την φετινή εσοδεία το ποσοστό φύρας πλησίασε το 14-15%.
Όσον αφορά στους γίγαντες ελέφαντες, το μέγεθος της ζημίας εκτιμάται πως θα ξεπεράσει κατά πολύ το ποσοστό μείωσης παραγωγής στα πλακέ μεγαλόσπερμα και θα αγγίξει το 80%, διότι το συγκεκριμένο είδος φασολιού είναι πιο επιρρεπή στις κλιματολογικές συνθήκες και ιδιαίτερα ευπαθή σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπρόσθετα, τα ποσοστά φύρας αναμένεται να πλησιάσουν το 40%-50%.
Παρακαλούμε στην άμεση επέμβαση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των παραγωγών φασολιού Πρεσπών, διότι η αδυναμία  στήριξης και βοήθειας από την πολιτεία, θα οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση των κατοίκων των Πρεσπών, στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας φασολιού και κατά συνέπεια όχι μόνο στην αστυφιλία αλλά και στην μετανάστευση, διότι για το 95% των κατοίκων των Πρεσπών η γεωργία αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων.

Με εκτίμηση,
Για τον Α.Σ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Νικόλαος Αν. Στεργίου

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:
1.Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Αθανάσιος Τσαυτάρης
2.Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Μάξιμος Χαρακόπουλος
3. Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Μόσχος Κορασίδης
4. Γραμματέας Αγροτικού ΝΔ, κος Κων/νος Τσιάρας
5. Βουλευτής ΝΔ Νομού Φλώρινας, κος Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
6. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Φλώρινας, κος Αθανάσιος Γερμανίδης
7. Βουλευτής ΝΔ Κοζάνης, κος Γιώργος Κασαπίδης
8. Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κος Γιώργος Δακής
9. Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κος Δημήτριος Ηλιάδης
10. Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, κος Πασχάλης Χαρούμενος
11. Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, κος Ευάγγελος Βενιζέλος
12. Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Τσίπρας
13. Πρόεδρος Ανεξάρτητων Ελλήνων, κος Πάνος Καμμένος
14. Πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς, κος Φώτης Κουβέλης
15. Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. ΚΚΕ, κα Αλέκα Παπαρήγα
16. Γενικός Γραμματέας Χρυσής Αυγής, κος Νίκος Μιχαλολιάκος
17. Υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΠΑΣΟΚ, κος Μιχάλης Τζελέπης
18. Υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτριος Κοδέλας
19. Υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ανεξάρτητων Ελλήνων, κος Κων/νος Γιοβανόπουλος
20. Υπεύθυνοι Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημοκρατικής Αριστεράς, κος Πάρις Μουτσινάς και κος Θωμάς Ψύρρας
21. Υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΚΚΕ, κα Διαμάντω Μανωλάκου
22.Υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρυσής Αυγής, κος Κων/νος Μπαρμπαρούσης
23. Δήμαρχος Πρεσπών, κος Βασίλειος Τσέπας
24. Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ, Κος Τζανέτος Καραμίχας
25. Πρόεδρος ΕΛΓΑ, κος Θεόδωρος Σαρρής                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου