Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΧΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΙΜΟΝΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ. – www.ioas.gr) για 6η συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσε το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 εκδηλώσεις σε 18 πόλεις της Ελλάδας ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση σε άλλες 22 χώρες (Βέλγιο, Αυστρία, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος), στοχεύοντας στην προώθηση της Οδικής Ασφάλειας, αυξάνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση του κοινού και παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί:

20 Οκτωβρίου 2012 - Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα
Η εν λόγω εκδήλωση διεξάγεται ταυτόχρονα στις παρακάτω πόλεις και νυχτερινά κέντρα:

α/α
ΠΟΛΕΙΣ
ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ / Bars
1
ΑΘΗΝΑ
Da Vinci
(Αγίου Ιωάννου 23,
Αγ. Παρασκευή)
Balux
(Λ. Ποσειδώνος 58, Αστέρας Γλυφάδας)
2
ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Μπαράκια  Πεζόδρομου Ιφικράτους και Ηρακλείου και Πεζόδρομου Θουκυδίδου
3
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προς επιβεβαίωση
4
ΧΑΛΚΙΔΑ
Pantheon, Crystal και Coffee shop Τζανέτος
5
ΠΑΤΡΑ
Αστέρια
6
ΛΑΡΙΣΑ
ΧΙΛΙΑ-ΧΕΙΛΙΑ
7
ΒΟΛΟΣ
«See You Live» και νυχτερινά κέντρα του Πολυχώρου Τσαλαπάτα
8
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Kartell
9
ΣΕΡΡΕΣ
στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης
στα μαγαζιά: Αλχημεία, Γκάζι, Μπρίκι, Μέλι-Γάλα, Volta
10
ΧΙΟΣ
Remezzo
11
ΧΑΝΙΑ
ΜΥ CAFE
12
ΦΛΩΡΙΝΑ
LA CASA
13
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
Tα Ρόδα
14
ΝΑΥΠΛΙΟ
3-sixty
15
ΑΡΓΟΣ
Πειρατές του Νότου
16
ΡΟΔΟΣ
Pafuto, Laperetivo, Ρωγμή Του Χρόνου
17
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
E-BASE ή γιορτή του Κάστανου
18
ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης του Κεντρικού  ΠεζόδρομουΗ συγκεκριμένη δράση διεξάγεται με την υποστήριξη των Εθελοντών του Ινστιτούτου πανελλαδικά, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία συμμετέχουν στις ενέργειες του Ι.Ο.ΑΣ. και βοηθάνε για την καλή διεξαγωγή τους.
Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να συναντήσουμε τους νέους στο δικό τους περιβάλλον και σε άμεση επικοινωνία μαζί τους να συζητήσουμε για την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση.
Οι εθελοντές, μεταξύ 18 και 35 ετών, θα βρίσκονται έξω από τα νυχτερινά κέντρα των παραπάνω πόλεων για να ενθαρρύνουν τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν από την παρέα τους τον «οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του επιστρέφοντας από τη νυχτερινή διασκέδαση.
Προκειμένου να αναγνωριστεί ως ο «Οδηγός της παρέας», οι εθελοντές του/της ζητάνε να φορέσει ένα ειδικό βραχιολάκι. Όταν θα είναι ώρα να φύγει από το μπαρ θα μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση ένα φιλικό αλκοτέστ για να μπορέσουμε να δούμε εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας» θα επιβραβεύεται ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές μας θα συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.
Το μήνυμα της βραδιάς είναι:
«Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας»
Το έτος 2011, που επίσης πραγματοποιήθηκε η εν λόγω ενέργεια, ο αριθμός του πληθυσμού που συμμετείχε στις εκδηλώσεις ανήλθε σε 2.500 άτομα από 24 νυχτερινά κέντρα σε 18 πόλεις.
Το 60% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ εκ των οποίων το 1/6 στο σύνολο των  αποτελεσμάτων ήταν πάνω από το όριο που ορίζει ο ΚΟΚ.
Η εν λόγω ενέργεια διεξάγεται από το Ινστιτούτο με τη συμβολή της Τροχαίας που διαθέτει τα αλκοολόμετρα στο Ινστιτούτο και η φετινή «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π), του Συνδέσμου Ελλήνων παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), της AXA Ασφαλιστικής, και της GOODYEAR, εταιρειών που ηγούνται στους κλάδους τους και δείχνουν το δρόμο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη χώρα μας αποδεικνύοντας έμπρακτα την κοινή πίστη τους, πως μέσα από την πρόληψη και την ενημέρωση προκύπτουν απτά αποτελέσματα.
Η Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα διεξάγεται πάντα από εθελοντές του Ινστιτούτου και συνεργαζόμενους φορείς : Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Δ/νση Α’ Βάθμιας  Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. Ρόδου, Δήμο Φλώρινας, Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας, Δήμο Αμύνταιου, Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Χανιά, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κεντρικό Λιμεναρχείου Χίου,, Τομέα Ψυχικής Υγείας/ Γενικό Νοσοκομείο Χίου, Ραδιοταξί Χίου, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός- Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Χαλκίδας. Το  Ινστιτούτο συνεργάζεται επίσης με τους Responsible Young Drivers του Βελγίου στην Ευρώπη και στην Κύπρο με τον οργανισμό Reaction youth for the prevention
Η φετινή διοργάνωση  της Νύχτας αφιερώνεται στην Εθελόντρια Σαμαρείτισσα που χάθηκε πρόσφατα σε τροχαίο δυστύχημα, Φωτεινή Λιβανίου, στη Χαλκίδα, ενώ η ενέργεια αυτή του Ινστιτούτου  έχει στόχο όλους τους οδηγούς αλλά κυρίως τους νέους και την ενημέρωση  για την προστασία της ζωής τους στο δρόμο.
 Για την συγκεκριμένη δράση στη Φλώρινα είπαν:
ΜΠΕΛΤΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Αντιδήμαρχος Δήμου Φλώρινας
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν ο Δήμος δεν συμμετείχε σ’ αυτή την πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται σε ότι αφορά την μείωση των ατυχημάτων από αλκοόλ.
Να συγχαρώ την τοπική ΕΚΑΤΟ, η οποία αποδεικνύει για άλλη μια φορά την δύναμη και την δραστηριότητα της εμπράκτως.
Μακάρι η προσπάθεια αυτή να έχει αποτελέσματα. Ο δήμος Φλώρινας θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες.

ΑΛΤΙΝΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, πρόεδρος της οργάνωσης ΕΚΑΤΟ
Με μεγάλη χαρά συμμετέχουμε στην προσπάθεια της μείωσης των ατυχημάτων από το αλκοόλ. Από τις 18 πόλεις που συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια οι δύο βρίσκονται στο νομό μας, η Φλώρινα και το Αμύνταιο.
Με ιδιαίτερη χαρά προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε κυρίως τους νέους μας και δευτερευόντως όλους τους οδηγούς και να τους αποτρέψουμε να οδηγούνε υπό την επήρεια μέθης.
Όλοι ξέρουμε πολύ καλά πόσες ζωές χάνονται ή καθίστανται ανάπηροι, πόσες υλικές ζημιές υφιστάμεθα και γενικότερα πόσα ατυχήματα συμβαίνουν από την εντελώς άδικη και ανόητη θα έλεγα διαδικασία του να καταναλώνεις αλκοόλ και να πιάνεις τιμόνι.
Πιστεύουμε και θέλουμε να προωθήσουμε την προσπάθεια αυτή, που γίνεται μεν 20 Οκτωβρίου αλλά να είναι σε μεγαλύτερη διάρκεια. Να είναι στη συνείδηση του οδηγού ότι δεν πρέπει να καταναλώνει αλκοόλ όταν οδηγεί. Μπορούν να πίνουν όλοι της παρέας όχι όμως αυτός που οδηγεί. Μπορεί να κλείσει σπίτια, μπορεί να αφαιρέσει ζωές και είναι κρίμα.
Θα κάνουμε δωρεάν αλκοτέστ για να τονίσουμε το γεγονός ότι είναι ανόητο να χάνονται ζωές από τέτοια αβλεψία.

 ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, Γ.Γ. της ελληνικής καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΑΤΟ Φλώρινας.
Συμμετέχουμε για Τρίτη συνεχή χρονιά στην ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα και είναι η έκτη χρονιά που γίνεται πανελλαδικά. Η περιφερειακή ενότητα Φλώρινας συμμετέχει με δύο πόλεις, τη Φλώρινα και το Αμύνταιο επί συνόλου 18 πόλεων σε όλη την Ελλάδα.
Η εκδήλωση αυτή γίνεται σε 22 χώρες της Ευρώπης και στόχος είναι να μην οδηγούμε αν έχουμε πιει. Η κατανάλωση του αλκοόλ είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στα τροχαία ατυχήματα. Από τις προηγούμενες μετρήσεις που έχουν γίνει το 1/3 περίπου αυτών που διασκεδάζουν έχουν πιεί.

Η νεολαία πάντα αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις μας με ζεστή συμμετοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου