Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

Πριν τα Χριστούγεννα οι αποζημιώσεις των παραγωγών φασολιών στην Πρέσπα

Ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Βασίλειος Τσέπας συναντήθηκε την Πέμπτη 25/10/2012 στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον Βουλευτή Φλώρινας κ. Ευστάθιο Κωνσταντινίδη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεόδωρο Σαρρή στο ΥΠ.Α.Α.Τ.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι αποζημιώσεις στην φασολο-καλλιέργεια και ζητήματα σχετικά με την κτηνοτροφία και ειδικότερα τις αναγκαίες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στον νόμο 4056/2012. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε για τις εκτιμήσεις των ζημιών που προκλήθηκαν από τον καύσωνα του Ιουλίου σε καλλιέργειες φασολιών στη Δυτική Μακεδονία. Ειδικότερα για την περιοχή των Πρεσπών, οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, βάσει πολλαπλών επιτόπιων ελέγχων πριν και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, έχουν ως εξής:  Στα φασόλια «Γίγαντες – Ελέφαντες», το μέσο ποσοστό ζημιάς (κοινό για όλους τους παραγωγούς) ανέρχεται στα 2/3 της μέσης παραγωγής (300 κιλά ανά στρέμμα), ενώ  στα φασόλια «Πλακέ Μεγαλόσπερμα Πρεσπών» έγιναν εξατομικευμένες εκτιμήσεις, καθώς οι ζημίες παρουσίασαν μεγάλο εύρος διακύμανσης όπως και η παραγωγή ανά στρέμμα (μέση παραγωγή 250-300 κιλά/στρ.). Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε επίσης ότι τα τελικά πορίσματα των εκτιμήσεων θα αποσταλούν για καταχώρηση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΛΓΑ μέχρι την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012, και σε κάθε περίπτωση, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους πληγέντες παραγωγούς πριν τα Χριστούγεννα. Όσον αφορά τα ζητήματα κτηνοτροφίας, το Υπουργείο προετοιμάζει κείμενο επί των αλλαγών στο νόμο 4056/2012.
Στο τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Βασίλειος Τσέπας δήλωσε τα εξής «Οι φετινές αποδόσεις των καλλιεργειών φασολιού στην Πρέσπα λόγω καύσωνα είναι ίσως οι χειρότερες που έχουμε βιώσει τα τελευταία 20 χρόνια, γεγονός που αποδεικνύεται και από την τρέχουσα συγκομιδή. Χωρίς αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, η οικονομική κατάσταση των παραγωγών θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Οι παραγωγοί της Πρέσπας θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλλουν τις οφειλές τους στον ΕΛΓΑ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2012 για να μπορούν να πιστωθούν οι λογαριασμοί τους από τον ΕΛΓΑ. Εκ μέρους των φασολο-καλλιεργητών ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Χαρακόπουλο, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Σαρρή και τον Βουλευτή κ. Κωνσταντινίδη για το ενδιαφέρον τους και την προσωπική τους εμπλοκή στη στήριξη της σημαντικότερης καλλιέργειας του Δήμου Πρεσπών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου